Як розпізнати шахрая під час знайомства в інтернеті? Коментує юрист

Багато людей, спроби яких знайти свою другу половинку в реальному житті закінчилися невдало, вдаються до пошуку кохання у віртуальному просторі. Але, на жаль, дуже часто цілком зрозуміле прагнення стати щасливими для більшості з них закінчується страшними хвилюваннями, проблемами та часто втратою кругленької суми грошей

І все через те, що сьогодні сайти знайомств переповнені шахраями, альфонсами і навіть маніяками, які щоразу знаходять нові способи обдурити та заманити когось в свою пастку. На що слід звертати увагу при виборі потенційного кавалера? Як розпізнати шахрая в інтернет-мережі та не потрапити на його гачок? Що прямо вказує на намір людини вас обдурити та заволодіти вашими грошима? Про це та інше розповімо далі

Кіберзлочинність – це в наш час проблема не просто актуальна, вона катастрофічна. І це не перебільшення. Якщо ви хоч раз самі не потрапляли на шахрайські оголошення, то не раз чули про подібні ситуації від друзів чи знайомих. Хтось замовив в інтернеті якусь річ, оплатив, а вона так і не прийшла. Комусь прийшов лист від знайомого з номером рахунку і проханням терміново допомогти зібрати гроші на лікування, а потім виявляється, що останній ні про що подібне не просив і його пошту просто зламали. І таких випадків безліч. Але найпопулярнішими серед шахрайських схем є саме виманювання грошей з тих, хто намагається знайти в інтернеті своє кохання, так як здебільшого це жінки, які навіть не підозрюють, що на їхньому бажанні налагодити особисте життя хтось просто захоче нажитися.

Найпопулярніші способи обману під час інтернет-знайомств

Ось декілька прикладів популярних схем, які найчастіше використовують шахраї:

Вам приходить лист від гарного та інтелігентного чоловіка, в якому він виявляє велику зацікавленість вашою персоною. Між вами зав’язується серйозна переписка з натяком на продовження стосунків, заміжжя та щасливе і довге життя. І зазвичай тривати таке спілкування може навіть декілька місяців, щоб остаточно переконати вас в серйозності намірів та здобути вашу прихильність. А потім раптом у вашого співрозмовника виникає якась серйозна проблема або тяжка хвороба, і щоб вирішити цю проблему і прискорити час вашої зустрічі він просить допомогти йому коштами.

Здається, будь-яка нормальна жінка розпізнає в цьому пастку та відмовиться від такого прохання від малознайомого чоловіка, але насправді це буває дуже рідко. На той час жертва шахрая вже цілком впевнена, що це її справжнє кохання. А хіба для коханого чи коханої щось шкода? В переважній більшості, люди без вагань перераховують кошти, а потім не можуть повірити, як їхня половинка могла просто зникнути, залишивши їх без копійки.

Є й такі шахраї, які випитують у своїх потенційних жертв подробиці особистого життя, і якщо виявляється, що жінка заміжня, починають шантажувати та вимагати гроші за своє мовчання. Найчастіше в такі пастки потрапляють багаті заміжні жінки, які бояться втратити чоловіка, тому вони піддаються на шантаж шахраїв та викладають їм зі своїх кишень чималенькі суми. Та зауважимо, що і чоловіки нерідко стають жертвами такого обману.

Бувають навіть ситуації, коли шахрай повністю обкрадає свою жертву. Зазвичай це трапляється так. Заможний кавалер переконує жінку продати все своє майно, щоб переїхати до нього жити в іншу країну, після чого просто забирає всі гроші і зникає. А іноді іноземець розповідає про те, що їде у відрядження в іншу країну працювати над багатомільйонним проектом, а потім його несподівано грабують в аеропорту. Далі він слізно просить вислати йому гроші та бідкається, що більше просити йому нікого. Багато хто не бачить в цьому небезпеки і погоджується допомогти своєму обранцю. Що відбувається після того, як гроші будуть перечисленні, здогадатись не важко.

Та найпопулярнішим способом обману на сайтах знайомств є наступний. Ваш співрозмовник з радістю повідомляє, що хоче зробити вам дорогий подарунок, надсилає на ваш мобільний назву сайту транспортної компанії, а також логін та пароль для входу на цей сайт. Ви заходите туди і бачите, що ваша посилка вже в дорозі, а також звертаєте увагу на те, що оціночна вартість її близько 400 євро. Безперечно, те що подарунок такий дорогий, будь-яку жінку змусить повірити в справжність почуттів віртуального друга і більшість навіть не насторожить маленька формальність, а саме, що отримувач повинен оплатити доставку цієї посилки, в середньому це близько 300-400 грн.

“Та що таке 300 грн, коли вартість подарунку 400 євро” – подумає жінка і звичайно оплатить через платіжний термінал зазначену суму, тим більше що зазвичай кавалер запевняє, що в посилку він також поклав гроші, щоб відшкодувати своїй коханій її витрати. І якою ж несподіванкою для жінки виявиться те, що в черговий раз зайшовши на сайт транспортної компанії, щоб прослідкувати маршрут своєї посилки, вона зрозуміє, що такого сайту більше не існує і це був елементарний шахрайський хід.

І це лише декілька прикладів обману на сайті знайомств. Насправді, кожного дня шахраї видумують нові способи обдурити своїх жертв та виманити гроші. Звичайно, ми не беремо за мету переконати вас взагалі відмовитися від ідеї знайти своє кохання в інтернеті. Натомість нижче ми наведемо декілька основних правил, користуючись якими ви зможете себе захистити і відразу викрити справжнього шахрая.

Як розпізнати аферу та захистити себе

Перше, що варто зробити, якщо у вас закрутився віртуальний роман, не втрачати пильності. Перевірте, чи відповідає дійсності фото вашого кавалера. Для цього можна скопіювати декілька фото профіля незнайомця та пошукати їх через пошук картинок в Google або Яндекс. Можливо виявиться, що ці фото належать комусь іншому або ви натрапите на жертву цього шахрая, що колись потрапляла в його пастку і написала про це. Не зайвим буде також уважно розглядати фон фотографій, на яких зображений ваш обранець. Адже ви можете побачити там деякі невідповідності з тим, що розповідала вам про себе людина.

Уважно читайте вашу переписку та звертайте увагу на будь-які дрібниці. Наприклад, якщо співрозмовник занадто цікавиться вашим матеріальним становищем, особистими даними та наявністю у вас дорогих речей або майна, будьте обережними – це перша ознака обману. Як правило, шахраї також користуються шаблонними фразами та висловами, які повинні змусити потенційну жертву повірити в те, що це справжнє кохання. Тому, якщо вам в перший же день зізнаються у вічному коханні та обіцяють скоро одружитись, відразу ігноруйте цю особу.

Таким собі дзвіночком про можливу небезпеку буде також бажання вашого нового друга спілкуватися з вами тільки через електронну пошту. Якщо людина не виявляє ініціативи спілкуватися через скайп або зв’язатися по телефону – проявіть таку ініціативу самі. Більшість шахраїв відразу відмовляються від такої пропозиції, обґрунтовуючи це різними причинами, так як насправді просто не мають наміру показувати своє справжнє обличчя. Важливо також задати співрозмовнику багато конкретних запитань. Чим менше конкретики в його відповідях, тим вірогідніше, що в його намірах також мало правди.

Перевірити справжність співрозмовника можна також через певні сервери, де зберігаються дані всіх шахраїв, які обманюють людей на сайтах знайомств, в так званих “чорних списках”. Вони містять фотографії шахраїв, тому перевірити чи є в цих списках ваш обранець або обраниця не складно.

Якщо ж особиста інформація вашого співрозмовника, його наміри та поведінка не викликають у вас жодних хвилювань та здаються цілком правдивими, все-одно краще себе убезпечити. Коли настане час реальної зустрічі, ні в якому разі не запрошуйте його до вас додому, наполягайте на зустрічі в людному місці і попередьте своїх близьких куди і до кого ви йдете. Краще візьміть когось з собою за компанію. Якщо ваш кавалер дійсно порядний, він зрозуміє, що таким чином ви себе захистили від можливих неприємностей. Якщо ж він відреагує на те, що ви прийдете на зустріч не самі неадекватно, спробуйте запам’ятати його риси обличчя і особливі прикмети, щоб в разі необхідності ви могли описати їх міліції, і якомога скоріше прощайтеся з ним.

Адвокат Катерина Коваленко запевняє, що за свої незаконні дії кіберзлочинці несуть кримінальну відповідальність.

Шахрайські схеми під час знайомства в інтернеті бувають дуже різними, але ціль у них як правило одна – шляхом обману заволодіти вашими коштами або майном. Згідно ст. 190 ККУ такі незаконні дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. А шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групи осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, — пояснює адвокат

Куди звертатись

Юрист запевняє, якщо ви все ж зіштовхнулися з кіберзлочинністю та стали жертвами шахрайства в інтернет-мережі, потрібно негайно реагувати – терміново звертатися до управління по боротьбі з кіберзлочинністю із заявою про злочин. Дані управління є структурними підрозділами у складі кримінальної міліції МВС України. І чим швидше ви це зробите, тим більше у правоохоронних органів буде шансів знайти злочинців по гарячих слідах.

Підсумовуючи, хочеться сказати, спостерігаючи за невдалими спробами інших знайомитись в інтернеті, кожен цілком впевнений, що це ніколи не трапиться саме з ним. Але, як показує практика, досвідчені шахраї, як чоловіки так і жінки, дуже часто вправні психологи і вміють знаходити підхід навіть до найсерйозніших та найвідповідальніших користувачів мережі. Тому, в будь-якому випадку, завжди зберігайте пильність та будьте обережними. Якщо ви навіть на сто відсотків впевнені, що вас не обманюють, відомий вислів “довіряй, але перевіряй”  в цій ситуації буде як ніколи доречним.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *