Як отримати свідоцтво про народження дитини: документи, терміни, особливості

Народження дитини – одна з найприємніших та найщасливіших подій життя кожного подружжя. Але, якщо для закоханої пари – це поява на світ нової людини, то для держави – народження нового громадянина. А для того, щоб стати законним громадянином своєї країни та отримати право користуватись державними пільгами, дитині потрібен її перший юридичний документ – свідоцтво про народження

З чого почати?

Відразу після виписки матері з малюком з пологового будинку молоді батьки повинні зайнятися питанням реєстрації народження своєї дитини. І хоча більшість людей уявляють собі цей процес тривалим, пов’язаним з оббиванням порогів державних установ, то насправді все можна зробити дуже швидко. Для цього достатньо знати куди звертатись та які потрібно при собі мати документи.

Згідно Сімейного Кодексу України державна реєстрація народження дитини здійснюється органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження, — розповідає адвокат Тетяна Войнова

Юрист пояснює, що РАЦС, в який потрібно подавати заяву на реєстрацію народження дитини, не обов’язково має знаходитись за місцем народження малюка. Так, батьки можуть написати таку заяву в РАЦС за місцем проживання одного з батьків.

Державний орган реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження, мотивуючи відмову доцільністю провести її в іншому державному органі реєстрації актів цивільного стану, — наголошує адвокат

До моменту подання заяви до РАЦСу батьки дитини вже повинні визначитися з ім’ям та прізвищем дитини. Що стосується прізвища дитини, то воно може бути як по матері, так і по батьку. Але якщо батьки дають дитині подвійне прізвище, в своїй заяві вони вказують, з якого прізвища воно повинно починатися – батька чи матері.

В тому випадку, коли батьки дитини не перебувають в шлюбі, вони обов’язково повинні подати спільну заяву про встановлення батьківства. Це можна зробити одночасно з реєстрацією народження дитини. За відсутності спільної заяви батьків прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові дитини записується за її вказівкою.

Документи для РАЦСу

За словами юриста, разом із заявою батьки повинні надати РАЦСу:
• паспорти,
• свідоцтво про шлюб,
• довідку з пологового будинку.

Якщо батьки дитини знаходяться в законному шлюбі, реєстрацію дитини в РАЦСі може здійснити один з батьків, а якщо цей шлюб цивільний – присутність обох з батьків обов’язкова.

Отримавши та перевіривши всі необхідні документи, в цей же день РАЦС видає на руки батькам свідоцтво про народження дитини, яке до 16-річного віку буде засвідчувати її особу. Перше, що потрібно зробити після отримання документу батькам – перевірити точність всіх даних. Тому що виправлення в свідоцтві про народження не допускаються, і для того щоб внести найменші зміни потрібно буде заводити нове свідоцтво.

У свідоцтві про народження вказується:
• прізвище, ім’я, по батькові, дата і місце народження дитини;
• прізвище, ім’я по батькові, громадянство батьків (або одного з них);
• дата складання і номер запису акта про народження;
• дата видачі свідоцтва про народження;
• місце державної реєстрації народження;
• запис про національність батьків (або одного з них) – за бажанням батьків.

Крім того, разом зі свідоцтвом про народження дитини батькам повинні видати довідку для одноразової допомоги на дитину.

Строки та відповідальність

Що стосується строків державної реєстрації народження дитини, то законодавством встановлені певні обмеження.

Згідно ст. 144 СКУ батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини зареєструвати її народження в РАЦСі. Якщо батьки своєчасно не здійснять реєстрацію народження дитини, це тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян, — говорить Тетяна Войнова

Тому, у випадку, коли батьки через серйозні причини не можуть здійснити державну реєстрацію народження дитини, вони можуть довірити виконання цього завдання будь-якому родичу або посадовій особі медичної установи, де проходили пологи. Для цього цій особі потрібно пред’явити нотаріально завірену довіреність.

Юрист зазначає, що державну реєстрацію народження дитини, батьки якої постійно або тимчасово проживають за кордоном проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. При цьому перелік документів, які потрібно подати до дипломатичного представництва такий самий, який подається до РАЦСу. Спільна заява матері та батька, які не перебувають у шлюбі між собою, може бути подана до консульської установи України як після, так і до народження дитини. У разі подання такої заяви до народження дитини до неї додається документ медичного закладу про вагітність жінки.

Отже, як виявляється процес державної реєстрації народження дитини – досить простий та швидкий. Головне – бажання та своєчасність. Тому, не відкладайте на потім отримання першого документу вашої дитини та ростіть здорові!

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *