Як орендувати житло і не потрапити до пастки шахраїв?

Комусь хочеться жити окремо від батьків, хтось переїжджає в інше місто на навчання, а дехто просто хоче жити ближче до роботи. Причин, через які люди мають потребу знімати кімнату або квартиру, — безліч. Так само, як і бехліч охочих скористатися довірливістю орендарів і нажитися на цьому. Як орендувати житло і не втратити свої гроші? Розповідає адвокат Тетяна Войнова

Перевірка достовірності

Зрозуміло, що кожна людина, шукаючи орендне житло, хоче отримати комфортні умови за невелику ціну. Але виявляється, іноді низька ціна може бути лише приводом, щоб заманити вас у пастку. Тому, коли ви знаходите ідеальне оголошення — не поспішайте відразу дзвонити орендодавцю, а для початку перевірте його правдивість. Для цього достатньо скопіювати посилання зображеного в оголошенні фото квартири та вставити його в пошук Google Images.

Дуже часто після цього стає зрозуміло, що ця картинка не відповідає дійсності і насправді належить якомусь туристичному агентству тощо. Зазвичай схема шахраїв працює так: ви радієте, що знаходите дуже гарну та простору квартиру за низьку ціну, телефонуєте орендодавцю, а він говорить, що житло вже зайняте і тут же пропонує знайти вам не гірший варіант за невеликий завдаток. Що відбувається після того, як шахрай отримає гроші, розповідати зайве.

Способів обманути орендаря та виманити з нього гроші немало. Але один з найпопулярніших – передоплата або аванс несправжньому агентству нерухомості. Як це відбувається? На ваше оголошення про оренду житла відгукується агентство нерухомості, пропонує підібрати для вас вигідний варіант і просить внести аванс або передоплату. Після цього може бути такий розвиток подій: отримавши гроші, ріелтор прив’язує вас до себе, тягне час, а потім не повертає гроші, або на наступний день офіс цього агентства нерухомості просто зникає.

Тетяна Войнова, адвокат

Звертаючись до послуг агентств нерухомості, пам’ятайте, що авторитетні агентства ніколи не будуть вимагати оплатити їхні послуги поки не виконають свою роботу

Як безпечно орендувати житло

Шукаючи квартиру або кімнату самостійно, нерідко можна натрапити на шахраїв. Тому треба звертатися до компетентних фірм. Як ми вже говорили, серед таких агентств також дуже часто є недобросовісні. Але, якщо при виборі агентства нерухомості бути уважними, проблем та неприємностей можна уникнути.

Користуйтеся послугами лише тих агентств із нерухомості, що давно зарекомендували себе на ринку оренди житла. Їхні послуги коштують недешево, але уклавши з ними договір, ви будете захищені та не втратите своїх грошей

Підписання договору з агентством нерухомості є гарантією того, що ви не станете жертвою шахраїв. Тому що ріелтор завжди супроводжує вас під час кожного перегляду варіанта квартири та перевіряє достовірність документів орендодавця, а також отримує дозвіл на оренду цього житла у всіх власників квартири.

Якщо ж ви все-таки вирішили не звертатися за допомогою до посередників і шукаєте квартиру самостійно, то слід бути дуже обережними. Обов’язково потрібно підписати з власником житла договір оренди. Тому що усні домовленості нерідко закінчуються дуже сумно для охочих зняти житло.

Чому без договору оренди ніяк?

Договір оренди — основний документ, який підтверджує факт виникнення орендних відносин. Він фіксує права та обов’язки сторін, причини розірвання договору, а також вказує розмір орендної плати, — адвокат

Завдяки договору оренди в майбутньому ви зможете відстояти свої права у суді. Тому підходити до питання його оформлення потрібно дуже уважно. Але перед тим як укласти договір, переконайтеся в тому, що вас не хочуть обдурити.

Передусім перевірте чистоту документів орендодавця. Він повинен надати вам свідоцтво про право власності та паспорт. Якщо це копії, то вони обов’язково повинні бути завірені у нотаріуса. Шахраї використовують фальшиві довіреності і таким чином ошукують людей, тому краще орендувати житло безпосередньо у власника.

Обов’язково вимагайте у орендодавця письмову згоду на укладання договору оренди всіх осіб, які прописані в цій квартирі. Інакше будь-хто з них зможе виселити вас і закон буде повністю на його боці.

Підписуючи договір, докладно ознайомлюйтеся з його умовами. В ньому повинно бути точно зазначено дату заселення, строк оренди та можливість її продовження, порядок розірвання угоди, умови про повернення коштів у разі розірвання договору, список речей, які знаходяться в квартирі та їх стан, а також відповідальність у разі порушення умов договору однією зі сторін.

Власник квартири в присутності орендаря повинен переконатися в тому, що стан житла відповідає умовам договору. А в разі виявлення певних недоліків з деякими речами, скласти акт, в якому це повинно бути зазначено. Тому, коли ви укладаєте договір оренди, наполягайте на перевірці орендодавцем стану житла, щоб після припинення терміну дії оренди між вами не виникло непорозумінь.

Але слід пам’ятати, що знімаючи квартиру, крім деяких прав ви маєте й обов’язки.

Які обов’язки лягають на орендаря?

Згідно з ст. 815 ЦКУ наймач зобов’язаний використовувати житло лише для проживання в ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його у належному стані, а також своєчасно вносити плату за житло

Крім цього, орендувавши квартиру, ви не маєте права здійснювати в ній перевлаштування та реконструкцію без згоди власника. А також зобов’язані проводити поточний ремонт і самостійно оплачувати комунальні послуги, якщо інше не вказано в договорі.

Підсумовуючи, наголосимо, що “типового договору” оренди житла немає, тому зазвичай той хто здає квартиру в оренду надає свій варіант угоди, який безперечно вигідний для нього. Тому, перед тим, як підписувати таку угоду, проконсультуйтеся з юристом, щоб в майбутньому не опинитися в складній ситуації.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *