Відпустка в Україні: як, коли і на скільки

Адвокат пояснює, коли можна йти у відпустку, хто та скільки має за це платити та як довго ми можемо відпочивати

Які бувають оплачувані відпустки:

  • щорічна
  • навчальна
  • творча
  • для участі в змаганнях
  • соціальна (по вагітності та пологах, по догляду за дитиною до 3-х років, у зв’язку з усиновленням)

Також бувають відпустки без збереження заробітної платні (за власний рахунок).

Тривалість щорічної відпустки

Загальна тривалість щорічної відпустки становить 24 календарні дні. Щорічна відпустка більшої тривалості надається деяким категоріям працівників у зв’язку з характером їхньої праці (наприклад, вчителям).

Інвалідам I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам III групи – 26 календарних днів.

Особам віком до вісімнадцяти років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день.

Коли можна піти у відпустку

Адвокат Тетяна Войнова наголошує, що особа може піти у відпустку тільки відпрацювавши півроку, а раніше — за власним бажанням. У разі надання працівникові щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну їх тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу (два дні на місяць).

Але в деяких випадках щорічні відпустки повної тривалості надаються до настання шестимісячного терміну безперервної роботи, наприклад:

  • жінкам — перед відпусткою по вагітності та пологах або після них, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину — інваліда
  • інвалідам
  • особам віком до вісімнадцяти років
  • чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці по вагітності та пологах
  • особам, звільненим після проходження строкової військової або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання
  • сумісникам  одночасно з відпусткою за основним місцем роботи
  • працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою
  • працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації
  • працівникам, які мають путівку для санаторно-курортного (амбулаторно – курортного) лікування
  • батькам – вихователям дитячих будинків сімейного типу
  • в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором

Відмовити у щорічній відпустці адміністрація не має права. Крім того, заборонено не давати відпустку повної тривалості протягом двох календарних років поспіль, а неповнолітнім і тим, хто працює на посаді зі шкідливими і важкими умовами праці — протягом року.

Відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства і тощо.

Як можна розділити відпустку

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. Тобто невикористана відпустка компенсується роботодавцем грошима.

Оплата відпустки і компенсація за невикористану відпустку

Заробітна плата за час відпустки повинна бути виплачена не пізніше, ніж за 3 дні до його початку. За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше 24 календарних днів.

Щорічна відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період у разі:

  • порушення власником або уповноваженим ним органом терміну письмового повідомлення  працівника  про  час  надання  відпустки;
  • несвоєчасної виплати  власником або  уповноваженим   ним органом  заробітної  плати  працівнику  за  час щорічної відпустки.

Роботодавець не може відмовити працівнику у законній щорічній відпустці, наголошує Тетяна. Також роботодавець не може змусити працівника перевіряти пошту або працювати віддалено під час відпустки без згоди працівника. Це протизаконно і варто це розуміти.

Пам’ятайте про свої права і не дозволяйте роботодавцям позбавляти вас вашого законного права на відпочинок. Адже після гарної відпустки праця стане набагато ефективнішою.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *