Як після розлучення поділити майно? Найпоширеніші питання й відповіді на них

Як після розлучення поділити спільне майно? Про те, як відбувається поділ майна, які речі не вважаються спільними, а також за яких умов частка одного з подружжя в спільному майні може бути збільшена, розповідає адвокат Тетяна Войнова

Тетяна Войнова, адвокат

Поділити спільне майно можна й у шлюбі, й під час розлучення, а також протягом 3-х років після розірвання шлюбу

Це відбувається або в добровільному, або в судовому порядку і завжди залежить від позиції кожного з партнерів та їхніх стосунків.

Але ніхто не хоче бути обділеним і прагне отримати те, що йому належить. Тож зазвичай поділ майна — процес тривалий та складний. Інша справа, якщо подружжя дійшло згоди та уклало договір про розподіл спільного майна.

Розділ майна за договором

Цей варіант вважається набагато швидшим і спокійнішим, на відміну від вирішення питання в судовому порядку. У сторін не виникає особливих претензій та розбіжностей в тому, хто і що отримає після розлучення, оскільки ця угода укладається на умовах спільної домовленості.

Договір про розподіл майна повинен бути нотаріально завірений. Подружжя на свій розсуд може прописувати будь-які умови з приводу розподілу майна. Єдине, чого не може бути в договорі, це те, що може зашкодити інтересам спільних дітей.

Такий договір може бути оскаржено та скасовано. Наприклад, якщо при його укладанні порушувалися обов’язкові умови законодавства або інтереси третіх осіб, зокрема дітей, якщо в ньому присутні якісь суперечності, а також якщо він був укладений під тиском.

У будь-якому випадку, при укладанні подібних угод краще звертатися по допомогу до юристів, які підготують їх таким чином, щоб максимально захистити ваші майнові права та інтереси.

Часто буває так, що подружжя не може дійти згоди. В такому випадку позову до суду не уникнути.

Вирішує суд

У випадку, коли в добровільному порядку вирішити питання не вдалося, одна сторона звертається до районного суду з відповідним позовом за місцем проживання відповідача. Тобто, якщо позов подає чоловік, то за місцем реєстрації дружини, і навпаки. При цьому позов щодо розподілу нерухомого майна подається за місцем реєстрації цього майна.

У своїй заяві позивач повинен вказати перелік майна, що підлягає розділу, а також його вартість.

Загалом, вартість майна визначається за погодженням між подружжям. Але якщо вони не можуть дійти спільної згоди, суд виходить із дійсної її вартості. До позовної заяви необхідно додати копії свідоцтва про одруження/розлучення, свідоцтва про народження дитини тощо. Під час подання позовної заяви до суду потрібно також зібрати всі документи про спільне майно, де вказуються час і способи його придбання.

Законодавством передбачено, що спільне майно між подружжям ділиться порівну. Якщо вони не мають жодних претензій, то кожною зі сторін надаються відповідні документи та докази, які підтверджують їхнє право на власність.

Але якщо одна зі сторін бажає отримати понад 50% частки спільного майна, на цю сторону покладається обов’язок довести той факт, що, наприклад, у будівництво квартири були вкладені особисті кошти, або машина купувалася на успадковані гроші. Це можуть бути як письмові докази, так і усні підтвердження свідків.

До того ж суд може зменшити частку у спільному майні одному з подружжя. Це відбувається  у випадку, якщо з другим із подружжя проживають неповнолітні діти, або якщо буде доведено, що один із подружжя знищив або пошкодив спільне майно чи витрачав його на шкоду інтересам сім’ї.

Тетяна Войнова наголошує, що спільне майно в будь-якому випадку ділиться на дві частки, навіть якщо другий з подружжя не працював. Тому, якщо ви займаєтеся господарством та виховуєте дітей, ви маєте таке саме право претендувати на рівну частку у спільній власності, як і ваша колишня половина.

Яке майно можна розділити, а яке ні?

Коли ми говоримо про сімейне майно, треба зазначити, що не все можна поділити. Спільним майном можна вважати лише те, що з’явилося у володінні подружжя під час шлюбу. Це стипендії, зарплати, рухоме й нерухоме майно, земельні паї, банківські вклади, акції, цінні папери.

Речі, придбані до реєстрації шлюбу, є особистою власністю людини, що їх купила або отримала іншим способом.

Якщо людина отримала будь-яку власність у подарунок або у спадок навіть після реєстрації шлюбу, вона теж залишається її особистою.

Не можуть вважатися спільними також результати інтелектуальної діяльності людини. Поділу не підлягають і речі індивідуального використання. Виняток у цьому випадку становлять лише коштовності та предмети розкоші.

Проте законодавством встановлено умову, відповідно до якої особисте майно чоловіка або дружини може перейти в їхню спільну власність. Це може статися, якщо один із подружжя, який не володіє певною річчю, значно збільшив її ціну за рахунок загальних сімейних коштів. Приміром, зробив капітальний ремонт у будинку. Кожен такий випадок розглядається в індивідуальному порядку.

Поділ спільного майна — процес індивідуальний. Хтось знаходить спільну мову й вирішує все добровільно, а комусь доводиться відстоювати свої права у суді. В обох випадках потрібно пам’ятати, що допомога кваліфікованого спеціаліста збільшує ваші шанси отримати той результат, на який ви розраховуєте. При цьому ви зможете вберегти і свій час, і свої нерви.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *