Чи повернуть кошти вкладникам Дельта Банку – коментує юрист

Сьогодні, 15 вересня, були призупинені виплати вкладів Дельта Банку. Експерти в один голос пророкують установі ліквідацію, але наразі тільки половина горе-вкладів отримали свої кошти від Фонду гарантування вкладів. Що чекати фізособам, які досі не отримали своїх коштів та чи варто панікувати – читайте в матеріалі Checkpoint

«Дельта Банк», що входив до групи найбільших банків України, був визнаний банкрутом у березні 2015 року. Проте проблеми банку почалися значно раніше – майже рік для клієнтів були обмежені деякі, а згодом і всі фінансові операції.

Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів у банк тимчасову адміністрацію одразу після визнання банку банкрутом. У червні розпочалися виплати вкладів – перш за все відшкодування отримували особи, строк дії депозитів яких закінчився найдавніше. Наразі свої кошти отримали вкладники, строк дії депозитів яких завершився до 30 квітня 2015 року.

Згідно останнього повідомлення в прес-службі Дельта Банку, відшкодування вкладів призупинено на невизначений термін. Вкладники, які досі чекають на повернення своїх коштів, справедливо обурені таким станом речей. Жодної офіційної інформації з приводу строків відновлення виплат або причин їх призупинення наразі немає.

На сайті The Personal Banker з’явилась наступна інформація щодо припинення виплат Дельта Банку:

Для завершення технологічного циклу банк призупиняє виплати коштів в межах гарантованої суми відшкодування за вкладами за два тижні до закінчення терміну дії тимчасової адміністрації (02.10.2015р.). Отже, цей час необхідний, аби підвести підсумки вже здійснених виплат через банки-партнери, підготувати звіти для ФГВФО, повернути залишки невиплачених коштів і сформувати реєстри вкладників для здійснення подальших виплат

Юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець говорить, що таке пояснення не відповідає законодавству.

Не зовсім зрозуміла логіка цієї заяви, адже, реєстр формується одразу після визнання банку неплатоспроможним, а потім жодні депозити неможливі, — зазначає Олена.

Тобто формування певних нових реєстрів вкладників просто неможливе.

Також юрист спростовує стереотип щодо відшкодування вкладів за рахунок держкоштів.

Це зовсім не так. Фонд гарантування вкладів фінансується самими ж банками, які мусять заплатити відсоток уставного капіталу під час свого заснування, та робити щорічні внески. Державні кошти тут ні до чого, — пояснює Олена Садовець

Згідно законодавства України, тимчасова адміністрація запроваджується на строк, що не перевищує три місяці, а для системно важливих банків – шість місяців. Пам’ятаємо, що у випадку з Дельта Банком адміністрація діяла саме три місяці. Тимчасова адміністрація припиняє свою дію після  виконання плану врегулювання або в інших випадках за рішенням виконавчої дирекції Фонду.

Усім зрозуміло, що врегулювати справи Дельта Банку не вдалося, тому банк, скоріше за все, буде ліквідовано. Проте не варто панікувати – процес ліквідації банку, за словами юриста Олени Садовець, може тривати кілька років та завершиться лише після повного відшкодування вкладів.

Тож вкладникам лишається тільки чекати, доки розпочнеться процес ліквідації Дельта Банку та поновлення виплат. Принаймні, кошти до 200 тисяч гривень точно мають повернути всім вкладникам без виключення, тож можна спати спокійно.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *