Електронні платежі в Україні: без надії сподіватись

Міжнародні електроні платіжні системи, про які так мріють українські фрілансери та інші небайдужі, ніяк не доберуться до нашого законодавства. Надія, яку дав Нацбанк наприкінці липня 2015, поки що залишається примарною. Чому українці позбавлені найпрогресивнішого способу платежів – читайте в матеріалі Checkpoint

Електронна платіжна система – це система розрахунків між фінансовими організаціями, бізнес-організаціями та інтернет-користувачами при купівлі-продажу товарів і за різні послуги через інтернет. Ці системи є аналогами звичайних, які працюють з кредитними і дебетовими картами, проте всі транзакції проводяться онлайн. Також електронні платежі є найзручнішим та економним способом міжнародних грошових транзакцій.

Якщо вам необхідно придбати щось у мешканця Китаю, або продати щось британцю, електронні платежі – найзручніший спосіб це зробити. Також такі платежі вважаються безпечнішими за звичайні.

Найвідомішими світовими електронними системами платежів є PayPal, Apple Pay та Google Wallet. Наприклад PayPal, на яку чекають українці найбільше, станом на 2012 рік діє в 190 країнах світу (хоча не у всіх надається повний набір послуг), має більше 164 млн зареєстрованих користувачів та працює з 24 національними валютами.

У PayPal в Україні до липня цього року був дуже обмежений набір можливостей. Українські споживачі PayPal не могли отримувати гроші – тільки витрачати, і то з великими складнощами. Влітку Нацбанком біли прийняті дві постанови (№480 і №481), які суттєво спрощують доступ міжнародним платіжним системам на ринок України. Постанови прийняті в рамках реалізації плану заходів щодо впровадження Комплексної програми розвитку фінансового сектора України до 2020 року.

Документи усунули основні перепони для виходу на український ринок найбільших міжнародних систем інтернет-платежів. Тепер початок повноцінної роботи PayPal, ApplePay і GoogleWallet в Україні – це тільки справа часу. Проте не все так просто.

Хто, що та навіщо

Про необхідність зняття законодавчих обмежень для роботи платіжних систем типу PayPal в Україні учасники ринку та експерти говорили давно, але перші серйозні зрушення в цьому плані сталися лише цього року. Так, на початку літа впливова бізнес-асоціація Американська торгова палата звернулася до Нацбанку з офіційним листом, в якому підкреслювалося, що недоступність PayPal та інших подібних систем, зокрема, заважає дрібним експортерам з України працювати з західними ринками.

У підсумку за ініціативою Нацбанку була створена робоча група з експертів, чиновників і учасників ринку, в результаті роботи якої, і були прийняті вищезазначені зміни в українське законодавство.

Так, поправки до постанови Нацбанку №480 уточнили умови, згідно яким такі системи як PayPal, ApplePay і GoogleWallet можуть бути внесені до Реєстру платіжних систем. Разом з тим, у постанові №481 регулятор прописав правові підстави, які передбачають розрахунки електронними грошима між громадянами України та торговцями-нерезидентами.

Крім того, Нацбанк збільшив граничну суму розрахунків електронними грошима протягом календарного року (з 35 000 до 62 000 грн). Наразі ця сума приблизно дорівнює 3 000$, що, звісно, мізерно для ведення будь-яких комерційних справ.

Ініціативи НБУ щодо пом’якшення законодавства можна розглядати як пропозицію для великих компаній нарешті почати працювати в Україні. Однак жодних гарантій того, що інвестори рівня PayPal відразу ж відреагують на неї з ентузіазмом, немає, оскільки говорити про сформований ринок електронних платежів в Україні поки не доводиться.

Для того, аби міжнародні електронні платіжні системи дійсно запрацювали в Україні необхідно, аби вони відкрили дочірнього юрособи на наших теренах. Поки що цього не ніщо не передвіщає.

Спрощення, але з обмеженнями

Спрощення вимог до іноземних учасників ринку електронних платежів далеко не означає, що ніяких обмежень в українському законодавстві не залишилося. З метою захисту українських компаній, які навряд чи б змогли на рівних конкурувати з такими велетнями, як PayPal або ApplePay, НБУ передбачив обмовку, згідно з якою українські користувачі не можуть використовувати міжнародні системи для оплати в українських інтернет-магазинах.

Також досі не зрозуміло, яким чином можна зручно виводити кошти з електронних систем платежів. Відсутність простого та невитратного способу це зробити зводить нанівець усі старання Нацбанку.

Варто розуміти, що переваги PayPal полягають саме в можливості отримувати оплату від інших користувачів PayPal на свій PayPal-рахунок в різних валютах як для приватних осіб, так і для бізнесів-продавців товарів і послуг мільйонам осіб з зареєстрованим PayPal-рахунком. Отримані кошти на рахунку PayPal можуть використовуватися для купівлі товарів і послуг у будь-яких осіб, які мають PayPal-рахунок, або виводитися на банківський рахунок власника рахунку PayPal.

Юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець зазначає, що прийняті Нацбанком постанови регулюють не стільки трату електронних грошей, скільки порядок діяльності організацій, що надають послуги з їх перерахунку.

Відповідно до документів, фізособи можуть переводити в готівку електронні гроші, а банк зобов’язаний їх погасити, – каже Олена

Проте поки що ця система діє тільки в теорії.

Отже, чекатимемо на ті щасливі часи, коли можна буде без перешкод і без обмежень вести комерційну діяльність за допомогою електронних платежів.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *