Будьте пильні, кредитори! або Тихе банкрутство за новим законом

З січня 2013 року Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон) діє в новій «удосконаленій» редакції. Як запевняли ініціатори змін, нова редакція закону покликана поліпшити бізнес-клімат країни шляхом спрощення та прискорення процедури закриття бізнесу, а також стягнення дебіторської заборгованості, однак в цій частині ефект вийшов протилежний

Чинна до 19.01.2013 року редакція Закону передбачала досить тривалий період, протягом якого кредитори могли дізнатися про факт банкрутства контрагента і висунути свої вимоги. Відповідно до статей 11 і 14 попередньої редакції Закону, процедура передбачала винесення судом ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство, яке підлягало обов’язковій публікації на офіційному веб-сайті судової влади України.

Потім відбувалося підготовче засідання суду, за результатами якого виносилася ухвала, також обов’язкова до опублікування на тому ж веб-сайті. За результатами підготовчого засідання суд мав зобов’язати боржника опублікувати оголошення в офіційному друкованому органі про відкриття провадження у справі про банкрутство. І тільки з моменту опублікування оголошення в офіційному друкованому органі (а це відбувалося не раніше, ніж через місяць з моменту початку процедури) і починався 30-денний термін для пред’явлення вимог кредиторами. Крім того, за час проходження згаданих процедур про факт банкрутства підприємства надсилалися відомості до держреєстру підприємств, який також своєчасно публікував на своєму офіційному веб-сайті зміни в статусі юридичної особи.

Таким чином, з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство кредитори могли дізнатися про цей факт із декількох джерел і протягом двох, а радше трьох місяців, мали можливість подавати свої вимоги.

Тепер же, згідно зі ст. 12 Закону в новій редакції, протягом п’яти днів з моменту отримання заяви про визнання банкрутом, суд виносить ухвалу про призначення дати попереднього засідання, і ця ухвала тепер не вважається обов’язковою до опублікування в офіційних джерелах для повідомлення кредиторів. Отже, визначення про прийняття до розгляду заяви про визнання банкрутом можливо і буде опубліковано на офіційному веб-сайті судової влади України, але, цілком ймовірно, після закінчення всіх термінів.

У результаті «удосконалення» процедури виявлення кредиторів інформація про відкриття провадження у справі про банкрутство з’являється лише одного разу на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України, що є обов’язковим згідно ст. 16 Закону. З моменту публікації даної ухвали на веб-сайті ВГСУ починає спливати 30-денний, непоновлюваний термін для пред’явлення вимог кредиторами. При цьому проконтролювати, коли насправді інформацію опубліковано в мережі Інтернет, неможливо (сумлінність працівників суду — не те, на що варто покладатися), на сайті дата публікації збігається з датою винесення вищезазначеної ухвали.

Як показує практика, на момент виявлення факту банкрутства кредиторами майно у боржника вже відсутнє. У зв’язку з цим тепер досить поширена ситуація, коли боржник, щодо якого відкрито справу про банкрутство, має значне число кредиторів, а свої вимоги в процесі заявили тільки два або три. У цей час процедура банкрутства вже добігає кінця, а на сайті держреєстру підприємств все ще значиться інформація, що боржник успішно працює.

Проте, новою редакцією Закону передбачено позитивний елемент, у вигляді того, що кредитор, який не встиг вчасно заявити свої вимоги, не втрачає такого права і може заявити його після закінчення встановлених 30 днів. Але в цьому випадку вимоги кредитора будуть задоволені лише в шосту чергу, а це практично аналогічно тому, що вимоги ні пред’явлено зовсім (якщо б боржник мав стільки майна, він би не збанкрутував) .

Поки очевидний тільки один спосіб, щоб не упустити шанс і забрати свої гроші у боржника – перевіряти щотижня всіх дебіторів на предмет банкрутства і не допускати прострочення заборгованостей. Отже, будьте пильні, кредитори!

Альона Садовець,

юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права “

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *