Аверс та реверс трудової повинності

У зв’язку із ситуацією, що склалася на Сході країни, 23 вересня Кабмін вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

Відповідну інформацію надала Міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Зокрема, — наголошує Міністр, — відтепер у Порядку визначено термін „трудова повинність”, який означає, що громадяни залучатимуться до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов’язкової згоди

Окрім того, уточнено категорії осіб, які можуть залучатися для виконання таких робіт, із залученням тих громадян, які забезпечують себе роботою самостійно.

До переліку суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного часу, додано види, які спрямовані на забезпечення обороноздатності держави:

  • ремонтно-відновлювальні роботи, що проводяться на державних кордонах, аеродромах;
  • роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану (розбір завалів, доріг тощо, а також виконання робіт, пов’язаних із забезпеченням потреб Збройних Сил та інших військових формувань), як повідомляє офіційний ресурс міністерства.

До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, зокрема, особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, що залучені до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер), а саме:

  • безробітні та інші незайняті особи;
  • працівники  підприємств (які функціонують в умовах воєнного стану), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу позаштатних (невоєнізованих) формувань цивільного захисту, — у порядку переведення таких працівників у кількості, що не призведе до повної зупинки виробництва;
  • особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
  • студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;
  • особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

З кожною із зазначених категорій осіб укладається строковий трудовий договір.

Адвокат Катерина Коваленко так коментує нововведення:

З одного боку, може здатися, що імпульс влади начебто вірний, адже будь-яке відновлення та відбудовування апріорі є сигналом до покращення умов життя суспільства в цілому. Але, з іншого боку, нав`язування трудової повинності схоже на рабство, тому що ніхто не має права примушувати людину до роботи без її згоди на це, що гарантується Конституцією України у ст. 43 абз. 2:

Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан“.

Проте на даний час ані воєнний, ані надзвичайний стан в країні так і на введений, а тому тільки за рішенням суду особа, яка вчинила правопорушення, може бути притягнута до громадських робіт

На сьогодні рішення Міністерства суперечить основним постулатам громадянського суспільства в демократичній державі. Адже в цій ситуації необхідно не примушувати людей до трудової повинності, а зацікавлювати їх, спонукати та мотивувати до добровільного залучення та виконання відновлювальних робіт

Якщо вести мову про стан речей у неспокійному східному регіоні, стає очевидною та беззаперечною потреба у відновленні не окремих будівель, ба навіть промислових споруд, а цілих житлових кварталів та населених пунктів. Існує необхідність у тому, щоб на законних засадах залучати громадськість до загальної справи, особливо якщо під трудову повинність підлягають лише окремі категорії громадян.

Наприклад, звернімо увагу хоча б на той факт, що за оприлюдненою Державною службою зайнятості інформацією, станом на 1 вересня 2014 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні становила 426,1 тис. осіб. Особи, які не забезпечують себе роботою самостійно також можуть бути залучені до відновлювальних робіт.

Що ж до інших категорій громадян, Міністерству соціальної політики бажано було б переглянути умови залучення до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов’язкової згоди.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *