Рахункова палата відтепер вільна від будь-якого впливу

Новий Закон України “Про рахункову палату” був підписаний президентом Петром Порошенко 5 серпня. Рахункова палата визначається організаційно, функціонально та фінансово незалежною структурою, що самостійно планує свою діяльність

Закон був прийнятий Верховною Радою ще 2 липня. Ним встановлюється, що Рахункова палата від імені Верховної Ради здійснюватиме контроль не тільки за використанням держбюджету, а й за надходженням коштів до нього. Також в Законі зазначається, що втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій та громадських об’єднань, підприємств, установ та організацій у діяльність Рахункової палати забороняється.

Рахункова палата від імені Верховної Ради здійснюватиме державний зовнішній фінансовий контроль використання коштів з держбюджету, аудит ефективності, експертизи, аналіз та інших контрольні заходи.

Фінансовий аудит полягає у перевірці, аналізі та оцінці ведення, повноти обліку та достовірності звітності щодо надходжень і витрат бюджету, встановленні фактичного стану справ щодо цільового використання бюджетних коштів та дотримання законодавства при здійсненні операцій з бюджетними коштами.

Аудит ефективності передбачає встановлення фактичного стану справ і оцінки щодо своєчасності та повноти бюджетних надходжень, продуктивності, результативності, економності використання бюджетних коштів їх розпорядниками та одержувачами, а також законності, своєчасності та повноти прийняття управлінських рішень учасниками бюджетного процесу та стану внутрішнього контролю розпорядників бюджетних коштів.

Передбачається, що Рахункова палата щоквартально подаватиме до Верховної Ради звіт з результатами аудитів та висновки про стан виконання закону про держбюджет, а також пропозиції щодо усунення виявлених відхилень і порушень. Варто наголосити, що лише за результатами подання щорічного звіту про діяльність Рахункової палати, Верховна Рада може ініціювати проведення зовнішнього аудиту самої Рахункової палати.

Голова Рахункової палати призначатиметься Верховною Радою за поданням голови ВР. Кандидати на посади членів Рахункової палати висуватимуться ВР рейтинговим голосуванням і затверджуватимуться більшістю голосів від конституційного складу. Строк повноважень членів Рахункової палати, голови та його заступника становитиме 6 років.

Нагадаємо, що 11 лютого 2015 року президент підписав Закон “Про відкритість використання публічних коштів” і, в рамках його виконання, Кабмін обіцяє запустити єдиний веб-портал, де публікуватиме всю інформацію про витрати державних коштів, повідомляє Центр політичних студій та аналітики. Портал діятиме за прикладом сайту USA Spending.gov, на якому кожен американець може знайти інформацію про всі витрати свого міста.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *