Самотня старість в Україні: беззахисні пенсіонери

Незважаючи на діяльність соціальних служб, що здійснюють догляд за літніми людьми, численні програми держфінансування, фонди підтримки тощо, люди похилого віку залишаються абсолютно незахищеними перед зловмисниками. Дедалі частіше самотні пенсіонери стають жертвами аферистів та шахраїв. Передусім, це стосується літніх людей, котрі або не мають родичів узагалі, або останні мешкають занадто далек

Адвокат Руслан Мітітел викриває шахрайські схеми із майном пенсіонерів та роз`яснює, що робити, якщо літню людину позбавили житла злочинним шляхом.

На зразок, нещодавно двоюрідна тітка постраждалого пенсіонера звернулася по юридичну допомогу та повідомила, що в її родича відібрали квартиру в Києві кілька років тому. Жах викликають подробиці: невідомі особи увірвалися до житла літнього киянина та, застосовуючи грубу фізичну силу, відібрали свідоцтво права власності на майно, а потім знищили їх разом із рештою документів.

Звісно, пенсіонер не зміг чинити фізичний опір злочинцям. Зловмисники залякали чоловіка настільки сильно, що він побоявся звернутися до міліції. Побитий, без будь-яких документів та речей, пенсіонер дістався батьківської хати на Чернігівщині. Лише за кілька років родичам постраждалого стало відомо, що він мав квартиру у столиці, але її відібрали злодії.

Яким чином бандити здобули інформацію про самотнього пенсіонера та його майно, розмірковує адвокат Руслан Мітітел:

Нам достовірно не відомо, хто ці особи та як вони вишукують одиноких пенсіонерів. Однак, на мою думку, інформація може проходити через багатьох людей. Це можуть бути соціальні працівники, дільничі інспектори та навіть сусіди, яких ви знали протягом тривалого часу, віталися за руку. Адже їм відомо, хто з пенсіонерів самотній, соціально незахищений, але одночасно він [пенсіонер — Ред.] є власником якогось майна

Злочинна схема полягає в наступному. Отримавши інформацію про незахищеного пенсіонера, злодії підробляють документи, на підставі яких вони можуть оформити право власності на майно. Передусім, шахрай підробляє виконавче провадження про те, що начебто пенсіонер є боржником якогось банку та не виплачує цей борг. Наступний крок — підробка зловмисниками документа прилюдних торгів, на яких ніби продають майно пенсіонера певній особі.

Новоспечений власник звертається до нотаріуса із заявою та надає підроблені документи, а саме акт Державного виконавця про проведені прилюдних торгів із реалізації арештованого нерухомого майна. Останній видає свідоцтво права власності на майно, що в подальшому підлягає державній реєстрації речових прав на нерухомість.

Справа в тому, що в нотаріуса не має обов’язку перевіряти справжність наданих документів, оскільки він лише перевіряє їх наявність з існуючого переліку та відповідність зазначеної особи, — уточнює Руслан Мітітел

Керуючись нотаріальним свідоцтвом, псевдовласник вносить дані до Державного реєстру речових прав на придбане нерухоме майно та на підставі отриманих документів виписує попереднього власника. Надалі квартиру для швидкої реалізації виставляють на продаж за нижчою від ринкової вартістю.

Зазвичай покупців спокушає придбати нерухомість саме привабливо низька ціна. Так сталося й цього разу.

Добросовісні набувачі, забуваючи про упередженість, погоджуються на таку пропозицію. Але вони мали б звернути увагу й на занижену ціну, і на те, хто був первинним власником, на якій підставі було придбано зазначену квартиру, перевірити чи існувало виконавче провадження, чи відбувались прилюдні торги, якщо, наприклад, квартира була подарована, — хто дарувальник, і зважити всі ризики майбутнього оскарження будь-якого правовстановлюючого документу тощо. Тобто перевірити всі обставини. Відповідальність за перевірку непідробленості документів повністю лежить на покупцеві. Так, купуючи будь-яке майно, необхідно звернутись до фахівців, які допоможуть уникнути багатьох «підводних каменів». Але саме тільки покупець може перевірити всі обставини заради власної матеріальної безпеки, — зауважує Руслан Мітітел.

Звернімо увагу й на те, що наразі через цю злочинну схему постраждав не один десяток громадян. Але завдяки досвідченим фахівцям ситуацію вдалося узяти під пильний правовий контроль:

Після звернення родичів потерпілого пенсіонера було порушене кримінальне провадження за фактом шахрайства, та на сьогодні проводиться досудове розслідування по встановленню осіб, які скоїли злочин. Представником потерпілого пенсіонера у кримінальному провадженні було подано цивільний позов, що у майбутньому дасть змогу повернути майно справжньому власникові. Також слідчим суддею було накладено арешт на майно до моменту винесення остаточного рішення, —пояснює адвокат

Можна лише здогадуватися, скільки літніх людей стають жертвами шахраїв, та скільки іще беззахисних громадян можуть постраждати від дій зловмисників. Однак, варто завжди бути пильними своєї особистої безпеки, піклуючись також і про самотніх літніх людей, які можуть бути нашими далекими родичами, знайомими або сусідами.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *