Інтерактивний гід по аліментах: найпоширеніші питання

Одним із наслідків розірвання шлюбу є стягнення аліментів. Звичайно, ситуація стає неприємною, коли хтось ухиляється їх виплачувати. Хто має право на аліменти, хто повинен їх платити та що загрожує злісному неплатнику? Про те, як працює в цих питаннях закон, розповідає адвокат

Хто має право на аліменти та як їх стягнути

Сімейний кодекс України передбачає, що аліменти мають право отримувати:

  • діти
  • вагітна дружина, якій аліменти сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду незалежно від матеріального становища чоловіка
  • той з батьків, із ким проживає дитина, — до досягнення дитиною 3 років. А у випадку, якщо дитина має вади фізичного або психологічного розвитку, то до досягнення нею 6 років, незалежно від матеріального становища другого з батьків
  • один з подружжя, зокрема працездатний, що проживає та піклується про дитину-інваліда, яка не може обходитися без постійного нагляду, — за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу
  • повнолітні діти віком до 23 років, які продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги — до закінчення навчання

Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Є декілька підстав для стягнення аліментів: договір між батьками про утримання дитини, рішення суду про стягнення аліментів та заява платника аліментів.

Договір про утримання між батьками

У такому договорі колишнє подружжя може визначити розмір, суму та спосіб сплати аліментів за взаємною домовленістю. У разі невиконання одним із батьків свого обов’язку за договором, аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Важливо, що договір між батьками про утримання має бути складений письмово та бути нотаріально посвідченим.

Хто має право звертатися до суду

За відсутності домовленості між батьками та свідомої сплати коштів на утримання дитини, той з подружжя, з ким проживає дитина, має право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів. Судовий збір за такого роду позовними заявами не сплачується.

У рішенні суду може бути визначена фіксована грошова сума або відсоток від частини всіх доходів. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері чи батька на їхнє утримання, що буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за врахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, відповідно до закону, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Заява платника аліментів

Платник аліментів може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строки, визначені в цій заяві.

Якщо буде виявлено, що кошти, які він сплачує, витрачаються не за призначенням або за інших обставин, платник аліментів може відкликати таку заяву.

Чи можливе припинення прав на утримання дитини

Сімейний кодекс України дозволяє припинення прав на утримання дитини та констатує, що той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно.

Такий договір обов’язково нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону. Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь у підписанні цього договору.

Тетяна Войнова, адвокат

Однак укладання такої угоди не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов’язку брати участь у додаткових витратах на дитину

На таке майно не може бути звернене стягнення та у випадку виключення з актового запису того з батьків, хто передав у власність майно, зазначений договір може бути визнано недійсним та повернуто попередньому власнику.

Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках.

Хто стягує аліменти за рішенням суду

Якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконується в добровільному порядку, його примусове виконання покладається на органи державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи боржника.

Після того, як судом винесено рішення, слід отримати виконавчий лист та пред’явити його для виконання до територіального органу державної виконавчої служби за місцем роботи чи проживання боржника.

Розмір заборгованості за аліментами визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення суду, які присуджені у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення.

Якщо боржник у цей період не працював, заборгованість визначається виходячи з середньої заробітної плати для певної місцевості. При визначенні суми заборгованості державний виконавець також зобов’язаний враховувати мінімум суми аліментів на одну дитину в місяць.

Які наслідки від несплати аліментів?

Після відкриття виконавчого провадження держвиконавець повинен роз’яснити платнику аліментів порядок їх сплати та зобов’язати його надавати достовірні відомості про місце роботи, місце проживання, їх зміну, відомості про інші доходи та майно (в разі наявності заборгованості), а також про виникнення обставин, що зумовлюють обов’язкове зупинення виконавчого провадження.

Та попередити про притягнення до кримінальної відповідальності в разі ухилення від сплати аліментів відповідно до статей 164, 165 Кримінального кодексу України, визначити заборгованість за аліментами за її наявності та повідомити сторін виконавчого провадження

Також при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) в розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів. Неустойка не сплачується лише за умови, якщо платник аліментів є неповнолітнім.

Як свідчить практика, часто виникають значні труднощі при стягненні коштів та розшуку майна боржника. Саме тому задля ефективності вирішення такого роду проблеми варто звернутися до юристів.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *