Податок на нерухомість 2015: пояснення ДФС

ДФС роз’яснила порядок обчислення та сплати податку на нерухомість, відмінне від земельної ділянки, у 2015 роц

Державна фіскальна служба відповіла на найрозповсюдженіші питання щодо сплати податку на нерухоме майно.

 1. Якщо людина володіє квартирою і будинком одночасно, чи підсумовуються площі під час визначення суми податку?

Податок нараховується за місцем реєстрації власника нерухомості відповідно до підпункту 266.7.1 пункту 266.7 ст. 222 Податкового кодексу. При наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного чи різних типів, у тому числі їх частин, податок обчислюється виходячи з сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної на 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків (180 кв. м – якщо у власності і будинок і квартира) і пільгу органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об’єктів (у разі її встановлення), і відповідної ставки податку.

 2. Яким чином обкладатимуться квартири, приватизовані на кількох людей, частки яких не виділено, і в разі, якщо частки кожного виділені у натурі?

Визначення платників податку здійснюється відповідно до підпункту 266.1.2 пункту 266.1 ст. 266 НК в такому порядку:

  • якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
  • якщо об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є один із власників, визначений за згодою співвласників, якщо інше не встановлено судом;
  • якщо об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

3. Чи оподатковуються у селі, крім будинків, господарські приміщення (гаражі, сараї, лазні)?

Підпунктом 266.2.1 пункту 266.2 ст. 266 НК визначено, що об’єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його частка. Об’єкти житлової нерухомості – будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Будівлі, віднесені до житлового фонду, діляться на типи: житловий будинок (садибного та квартирного типу); прибудова до житлового будинку; квартира; котедж; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; садовий будинок; дачний будинок. Об’єкти нежитлової нерухомості: будівлі готельні; будівлі офісні; будівлі торговельні; гаражі; будівлі промислові та склади; будівлі для публічних виступів (казино, гральні будинки); господарські (присадибні) будівлі; інші будівлі (підпункт 14.1.129 1 пункту 14.1 ст. 14 НК).

5. Пільговики визначаються попереднім законом або їх визначатимуть виключно місцеві ради?

База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, у тому числі їх частин, що знаходяться у власності фізичної особи – платника податків, зменшується:

  • для квартири / квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири / квартир та житлового будинку / будинків, у тому числі їх частин), – на 180 кв. метрів.

Одночасно сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу, на яку зменшується база оподаткування. Крім того, ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, і використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги по податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги не надаються на:

  • об’єкт / об’єкти оподаткування, якщо їх площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;
  • об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуваних у підприємницькій діяльності).

Пільги по податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

6. Яким буде механізм стягнення податку, хто надсилає платіжки?

Податок нараховується контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, направляються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року , наступного за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

7. За який рік у цьому році буде сплачуватися податок, з якого числа люди отримуватимуть платіжки, в який термін необхідно сплачувати податок та які штрафи передбачені за несвоєчасну оплату?

У 2015 році податок нараховується контролюючими органами за місцем реєстрації платника за 2014:

  • за період з 01 січня по 31 березня 2014 року – з житлової площі;
  • з 01 квітня до 31 грудня 2014 року – з загальної площі об’єктів житлової нерухомості.

У випадку, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та / або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *