Поради юриста: як стягнути борг з партнера-боржника

Юристи розповіли про те, які компанії найчастіше страждають від боргів, коли варто вирішити питання без суду, а коли залучити його, як самостійно зібрати відомості про майно боржника та чи корисні колекторські агентства

Варіантів, як чинити з боржником у рамках правового поля, існує достатньо. Під час обрання способу стягнення важливе значення має попереднє вивчення ситуації та збір інформації про боржника.

Правові шляхи

1. Якщо в результаті збору такої інформації стає зрозуміло, що боржник продовжує працювати й у нього все гаразд, а неплатежі – це просто такий стиль роботи, рекомендують направити до нього ґрунтовну претензію із загрозою звернення до суду.

Олена Садовець, юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права», зауважує:

Претензія з детальним розрахунком заборгованості з урахуванням інфляційних втрат, річних на прострочену суму, витрат на судовий збір та послуги юристів – серйозніший крок у порівнянні зі стандартними листами

Другий варіант – обійтися без претензій, погроз, і відразу подати позовну заяву безпосередньо боржникові. При цьому в позовній заяві викласти розмір держмита і сукупних витрат.

Зазвичай, боржник, розуміючи, що кредитор налаштований серйозно, від гріха подалі закриває борг, — додає юрист

Потрібно враховувати, що серед українських підприємців є такі, які принципово не сплачують борг, доки не отримують судового рішення. У такому випадку бажано відразу звертатися до суду.

Щоб зрозуміти, який «тип» боржника перед вами, варто подивитися в картотеці реєстру судових рішень: чи є серед учасників судових розглядів ваш боржник і обставини судового процесу.

Іноді після збору інформації про боржника стає відомо, що він взагалі не збирається нікому нічого платити. У такому разі, якщо боржник є власником якогось майна, треба якомога швидше звернутися до суду, щоб отримати судове рішення на підтвердження заборгованості, і мати можливість звернутися до суду із заявою про банкрутство боржника, щоб отримати задоволення з майна боржника.

Тільки якщо боржник – це ПП ТДВ або ФОП), з цієї точки зору, краще мати справу з ФОПом ніж з ТОВкою, – зазначає Олена Садовець.

Відомості про майно боржника краще отримати ще під час укладення договору, вимагаючи повідомити про баланс компанії або отримавши цю інформацію з інших джерел. Однак, це не гарантує, що майно буде в наявності на той момент, коли компанія стане боржником. Тому краще обирати надійних партнерів, які будуть намагатися розрахуватися по максимуму навіть у разі виникнення об’єктивних проблем.

Неправові шляхи

Деякі юристи вважають, що стандартні правові методи потребують доопрацювань і не завжди ефективні. Зрозуміло, адже якщо компанія публічна і бере участь у держтендерах, то поява інформації про те, що на неї подано заяву про банкрутство, є небажаним моментом, і вона зробить усе можливе, аби уникнути цього.

Інша справа, коли контрагент не переймається щодо своєї репутації, ігноруючи заходи правового тиску. До таких боржників доводиться застосовувати витончені методи.

Можна розповісти про поведінку боржника іншим контрагентам. Тоді компанія не матиме змоги вести бізнес через свою несумлінну поведінку і погасить заборгованість.

Юрист наголошує:

У наших реаліях немає сенсу чекати на погашення боргу допоки боржник стане повністю неплатоспроможним. Зважаючи на стрімке збанкрутіння компаній, краще одразу звертатись до суду, якщо в останній день сплати грошові кошти не поступили на рахунок кредитора. Інакше, дуже ймовірно, рішення суду неможливо буде виконати у зв’язку з недостатністю майна боржника

Судовий розгляд справи триває загалом протягом двох місяців, іноді терміни затягуються через особливу складність випадку. Навіть у разі відсутності документального доказу угоди між сторонами договір можна підтвердити непрямими доказами, такими як акти, ТТН, електронне листування, рух по рахунках, конклюдентні дії сторін.

Група ризику

Найчастіше від непогашених боргів страждають оптові продавці й виробники, які давали великі відстрочки платежу. Будівельні підрядники – одвічна категорія ризику, оскільки в них платня часто прив’язана до доброї волі замовника на приймання робіт без заперечень.

Досвід показує, якщо стандартні рішення щодо повернення заборгованості – нагадування про оплату, виставлення проміжних рахунків тощо – не спрацьовують, варто відразу ж звертатися до суду. Тим більше, що це не оголошення війни, а цивілізований спосіб продемонструвати партнерові, що ситуацію треба терміново вирішувати. При цьому ніхто не заважає помиритися – як у суді, так і після нього.

Важливо пам’ятати, що для деяких галузей (страхування, транспорт) термін давності по стягненню боргів скорочений законом до одного-двох років.

Способи обману

Останнім часом чимраз частіше зустрічаються недобросовісні організації, що «кредитуються» за рахунок своїх контрагентів. Найбанальніший приклад – утворення заборгованості з поставки з відстрочкою платежу: до договору включається умова про те, що покупець оплачує товар через певний час після його фактичної поставки, чого кінець кінцем не робить.

Звідси випливає, що постачальник передає свою продукцію, а грошей не отримує. А це змушує його звертатися до численних процедур стягнення заборгованості.

Колекторські компанії

У практиці повернення боргів є кілька напрямків. Найвідоміші – юридичний і колекторський метод. Останній виключає використання судових механізмів, стягуючи борги шляхом позасудового врегулювання.

Якщо відомості про майно неможливо отримати з відкритих джерел, іноді радять звернутися до колекторського агентства. На кшталт, коли боржник уже скинув із себе операційну компанію, а жодних активів на ній немає (і, можливо, ніколи не було), але при цьому спокійнісінько працює через інших юросіб.
Зараз у корпоративних колекторів в арсеналі досить багато механізмів – від стандартних листів та дзвінків до проведення прес-конференцій і публікацій у профільних ЗМІ.

Втім, бувають випадки, коли досудові методи стягнення в принципі не потрібні, і звертатися до суду потрібно наступного дня після несплати коштів контрагентів.

Практично будь-який договір, навіть шаблонний, містить у собі штрафні санкції за прострочення платежу (пеня, неустойка). Кредитор може розраховувати на них у будь-якому випадку, якщо справа передається до суду (у боржника є можливість тільки просити про зниження їх розміру). Якщо договір не містить умов про неустойку, застосовується загальна формула цивільного законодавства, розмір неустойки якої прив’язаний до облікової ставки НБУ. Крім того, боржник зобов’язаний відшкодувати кредитору всі витрати, понесені в ході стягнення заборгованості, у тому числі витрати на представників і державне мито.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *