Як домогтися ремонту автошляхів від комунальників?

Адвокат Катерина Коваленко вказує держслужбам на їх обов`язки та закликає громадськість боротися з бездіяльністю

Однією з найболючіших проблем у нашій державі, передусім, є автошляхи. Мабуть, стан українських доріг уже давно вийшов за межі незадовільного, стрімголов минув відмітку “аварійний” й рушив далі, униз. Низька якість асфальту, величезні ями та глибокі калюжі не просто дратують громадян, вони є причиною численних аварій часто з трагічними наслідками.

Хто винен? Хто відповідальний? Що робити та куди звертатися?

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про дорожній рух» забезпечення безпеки дорожнього руху покладено на Державтоінспекцію, керівників міських, районних, сільських, селищних рад,  їх виконавчих органів, які, в свою чергу, повинні займатися забезпеченням безпеки дорожнього руху  на обслуговуваній території, — зауважує адвокат Катерина Коваленко

Кожен громадянин має право звернутися до ДАІ МВС із скаргою на бездіяльність відповідної служби, що полягає у невжитті своєчасних заходів щодо усунення пошкоджень, ям тощо, що загрожує безпеці дорожнього руху.

У своїй скарзі слід посилатися на статтю 140 КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення): “Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт”.

Окрім адміністративної відповідальності, є також кримінальна, що передбачена ст. 288 Кримінального кодексу України, в якій зазначено, що за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху, вчинене особою, відповідальною за будівництво, реконструкцію, ремонт чи утримання шляхів, вулиць, залізничних переїздів, інших шляхових споруд, або особою, яка виконує такі роботи, якщо це порушення спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або смерть, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до п’яти років.

Отже, не зволікайте у питаннях якості дороги, наприклад, поблизу вашої ж домівки. Звісно, державні служби мають власноруч ліквідовувати пошкодження на автошляхах, однак, як свідчить практика, порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *