Автолізинг – зручний спосіб придбати чи швидко втратити купу грошей?

У сучасному світі автолізинг – це зручний спосіб стати власником авто, не маючи грошей для його придбання. Проте, іноді – це досить швидкий спосіб втратити навіть ті кошти, які були

Придбання авто за допомогою лізингу – це, по-суті, довготривала оренда авто із послідуючим викупом. Якщо цю послугу надає банк – Ви переплатите. Якщо лізингові компанії – переплатите ще більше, адже в переважній більшості фінансування подібної оренди, так званий, Лізингодавець проводить за допомогою банківської установи, тому вартість лізингового контракту завжди буде вищою.

Проте, заключити договір з лізинговою компанією легше і швидше, ніж у банку. Воно і зрозуміло, адже Лізингодавець нічим не ризикує: не заплатите вчасно – розриває угоду про надання лізингу і відбирає авто, не зважаючи на авансовий (20-30% вартості автівки) і строкові платежі, пошкодите автомобіль – він застрахований за ваші кошти, але від імені Лізингодавця. Розумієте, хто отримає відшкодування в крайньому випадку? Точно, не Ви.

Та є й інші відмінності. Наприклад, Лізингодавець має свій власний типовий договір і на відміну від банківського він може мати несподівані неприємні сюрпризи.
Наприклад, Лізингова компанія “Автофінанс” розширює повноваження стандартного договору лізингу таким поняттям, як “Адміністративний платіж” і трактує його як “першочерговий одноразовий платіж, який підлягає сплаті клієнтом на користь лізингової компанії’’.

Приводом для консультації стала ситуація, коли Клієнт заключив з лізинговою компанією договір та наступного дня звернувся до Лізингодавця з проханням розірвати угоду та повернути кошти – той самий Адміністративний платіж, сума якого становить до 30 тисяч грн. Але у відповіді, наданій лізинговою компанією,категорично зазначено, що цей платіж в разі розірвання угоди про надання лізингу достроково поверненню не підлягає.

Коментує ситуацію юрист  юридичної компанії “Центр Конфліктології і Права” Олена Садовець:

За що саме сплачується Адміністративний платіж Заявника проінформовано не було, тобто цей платіж повною мірою не було погоджено з клієнтом та не був наданий акт виконаних робіт за ці послуги з повним переліком їх кількості та вартості. Адміністративний платіж сплачується за перевірку, розгляд та підготовку документів для укладання Договору, але оскільки Споживач відмовився від договору, а отже й від зазначених послуг, ми вважаємо, що проведення цих дій Лізинговою компанією є недоцільним. А, отже, наполягаємо на повернені грошових коштів

Згідно ст. 9 Закону України “Про захист прав споживачів”, клієнт має право розірвати договір та одержати назад гроші, сплачені за товар у повному обсязі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів. Споживач звернувся з заявою про відмову від договору та повернення грошових коштів у встановлений законодавством строк. Крім того, відповідно до положень Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», фінансовий лізинг вважається фінансовою послугою, а фінансова установа під час надання інформації клієнту зобов’язана дотримуватися вимог законодавства про захист прав споживачів, відповідно до якого, надання товарів чи послуг, у тому числі у фінансовій галузі, не має здійснюватися за допомогою прямого чи опосередкованого обману споживача.” Більше того, як виявилося згодом, в Єдиному ліцензійному реєстрі інформаційно-ресурсного центру відсутні відомості щодо наявності ліцензій на даний вид діяльності у зазначеної фінансової установи. А в єдиному державному реєстрі судових рішень знайдено велику кількість справ звернення до суду з приводу захисту прав споживача, визнання договору фінансового лізингу недійсним, застосування наслідків недійсного (нікчемного) правочину, стягнення коштів і т.п.

Наразі ми звертаємося до Національної комісії, – говорить Олена Садовець, – що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг в Україні з проханням перевірити наявність ліцензій та законність надання цією компанією послуг фінансового лізингу, здійснити перевірку її діяльності, встановити та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні вимог законодавства. А з самої компанії ми плануємо стягнути через суд не тільки саму суму Адміністративного платежу, а й коефіцієнт індексу інфляції за весь час прострочення, 3% річних від простроченої суми, відшкодування збитків та моральної шкоди та оплату витрат за роботу юристів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *