Кредити у ломбардах: підводні камені “швидких грошей”

Багато хто впевнений, що ломбард – це місце, де можна швидко та без зайвих запитань взяти необхідну суму грошей, залишивши в заставу золото, побутову техніку або іншу матеріальну цінність. Та чи насправді закласти у ломбард можливо буквально все? І як убезпечити себе під час кредитування у ломбардах?

У розпорядженні Державної комісії з регулювання ринків “Про затвердження Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами” визначено, що ломбард – це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під процент та надання супутніх послуг ломбарду.  Зокрема, до супутніх послуг ломбарду належать:

  • оцінка заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору;
  • надання посередницьких послуг зі страхування предмета застави на підставі агентського договору зі страховою компанією;
  • реалізація заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору.

Разом з тим слід наголосити, що окремого законодавчого акту, який би регулював діяльність ломбардів, і досі немає, незважаючи на надзвичайну популярність цієї фінансової установи серед населення.

У першу чергу, ломбарди приваблюють людей тим, що тут можна отримати необхідну суму за лічені хвилини, при чому для цього, на відміну від банків, не потрібно збирати купу різних документів, достатньо принести свій паспорт та ідентифікаційний код.

Договір з ломбардом

Обираючи ломбард, де ви маєте намір взяти позику, слід бути вкрай обачними. Так, ломбард повинен бути обов’язково внесений до Державного реєстру фінансових установ, а також мати внутрішні положення, які регламентують надання ломбардом фінансових та супутніх послуг, затверджених встановленому порядку. Обов’язково вимагайте у працівників ломбарду дати вам ознайомитись з відповідною документацією.

Якщо з документами все гаразд, наступним вашим кроком буде укладання договору про надання фінансового кредиту. Такий договір теж має повністю відповідати чітким вимогам. Зокрема, він має містити:

  • найменування, місцезнаходження та реквізити установи, а також особисті дані фізичної особи;
  • предмет договору;
  • права та обов’язки сторін;
  • суму кредиту;
  • дату надання кредиту;
  • строк користування фінансовим кредитом;
  • дату повернення коштів;
  • відповідальність сторін;
  • підстави для розірвання договору;
  • підписи обох сторін.

Крім цього, у договорі обов’язково має бути зазначено, який процент за користування фінансовим кредитом, а також має бути відмітка про ознайомлення позичальника з внутрішніми правилами про надання фінансових послуг ломбардом.

Процедура кредитування у ломбардах

Для того, щоб отримати кредит, ви приносите цінну річ, її оцінюють, зважують, після чого дають за неї відповідні кошти. Звертаючись за позикою в ломбард, варто розуміти, що вартість закладеного вами майна буде оцінювати експерт ломбарду, і його ціна буде залежати від різних чинників. Зовнішній вигляд, відсутність пошкоджень, вік виробу – все це має дуже важливе значення під час його оцінки. Неабияку роль також відіграє те, чи майно застави є новим, або до цього вже було у вжитку. Головним недоліком ломбардів чимало хто називає саме те, що, як правило, сума, в яку експерт оцінює предмет застави, є набагато нижчою за його реальну вартість.

До того ж, відразу спростуємо міф про те, що закласти в ломбард можна будь-що. Насправді, є певний перелік речей, які ломбарди беруть в якості застави.

Що може бути заставою?

До таких речей, зокрема, належать:

  • дорогоцінні метали (золото, срібло);
  • предмети мистецтва та колекціонування;
  • нерухомість;
  • авто;
  • побутова та офісна техніка;
  • хутряні вироби;
  • ноутбуки, мобільні телефони, музична апаратура;
  • годинники тощо.

Не можна здати під заставу в ломбард предмети, офіційно заборонені до обігу в Україні (наприклад, холодна або вогнепальна зброя). Крім цього, не полюбляють у ломбардах несправні речі або добре вживану побутову техніку, а також речі, які були придбані в кредит та за які власник ще не сплатив усю потрібну суму.

Відсотки та штрафи

Та не дивлячись на те, що ломбарди позиціонують свої послуги як вигідні та практично “безкоштовні”, насправді ж людям, які прагнуть отримати кредит у ломбарді, слід бути готовими до певних підводних каменів, які може приховувати цей вид кредитування.

Насамперед, це стосується відсотків, які доведеться заплатити за користування грішми. У порівнянні з банківськими умовами вони здаються просто захмарними. А принцип такий: чим більша сума, яку ви берете у кредит, тим нижчими є відсотки за користування грошима. От і виходить, що заклавши, наприклад, автомобіль, ви заплатите 0,3-0,7%, а у випадку зі звичайною каблучкою або ланцюжком в день доведеться платити 0,8-2%. Слід додати, що ви маєте право достроково погасити суму наданого кредиту, при цьому проценти за користування кредитом нараховуються відповідно до строку фактичного користування коштами. Заборона вказаного положення є незаконною.

Та не лише відсотки можуть лякати потенційних позичальників. Адже, якщо ви вирішите взяти позику у ломбарді, варто також бути готовими заплатити за послуги зі страхування предмета застави (до 0,2% в день). Крім цього, деякі ломбарди беруть гроші і за оцінку майна.

Подібна ситуація спостерігається і зі штрафами, якщо ви не в змозі вчасно викупити річ, яку ви заклали. У такому випадку вартість кредиту збільшується за рахунок пені, і за кожен день прострочення з вас буде стягуватись близько 1-2% в день від загальної суми позики. Крім того, за чергового прострочення ломбард може продати заставні предмети, про що вас можуть навіть не повідомити. Проте зазвичай ломбард чекає кілька днів, перш ніж продавати речі, тут слід звертати увагу на умови договору і репутацію цієї установи.

У випадках, коли працівники ломбарду порушують умови договору або вчиняють якісь інші неправомірні дії, громадяни можуть подати заяву до суду або написати скаргу до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Та, перш за все, позичальникам слід бути вкрай уважними та обережними, підписуючи договір з ломбардом. Зокрема, звертайте увагу на прописані у договорі відсотки, які вам доведеться платити за користування коштами, оскільки законодавством процентна ставка під час кредитування не обмежена, тому кожна фінансова установа може встановлювати відсотки на власний розсуд.

Що стосується штрафних санкцій за прострочення виплати за кредит, то такі штрафи мають бути співмірними із розміром заборгованості за договором. Згідно Європейської практики штрафи не повинні перевищувати 50% основного зобов’язання, на чому ви можете наполягати, укладаючи договір з ломбардом, — розповідає юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець

Отже, хоч ломбарди і мають декілька переваг у порівнянні з банками (не потрібно пояснювати, для чого вам потрібні гроші, а також приносити додаткові документи та шукати поручителя), таке кредитування має і свої підводні камені у вигляді захмарних відсотків та необґрунтованих штрафів. Тому перед тим, як погоджуватись на перспективу швидко та без особливих зусиль отримати гроші у позику, добре подумайте, чи готові ви, наприклад, взявши кредит на рік, переплатити близько 700%.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *