Реєстрація благодійної організації: особливості оподаткування та обліку

На тлі гострих соціальних проблем, які на сьогоднішній день постали перед українським суспільством, все більшого значення набувають благодійні організації та фонди. Як створити благодійну організацію та які особливості оподаткування та обліку благодійних установ в Україні?

У Законі України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” визначено, що благодійна організація – це юридична особа приватного права, яка на рівні  установчих документів визначає саме благодійну діяльність основною метою своєї  діяльності. Така організація може бути трьох видів: благодійна установа, благодійне товариство або благодійний фонд. В Україні найбільшого поширення набули саме благодійні фонди. Засновниками таких організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також інших осіб публічного права.

Благодійна допомога може надаватися у вигляді:

  • одноразової фінансової, матеріальної та іншої допомоги;
  • систематичної фінансової, матеріальної та іншої допомоги;
  • фінансування конкретних цільових програм;
  • допомоги на основі договорів про благодійну діяльність;
  • дарування або дозволу на безоплатне використання об’єктів власності благодійної організації;
  • надання безпосередньо допомоги особистою працею, послугами чи передачі результатів особистої творчої діяльності;
  • здійснення витрат із безоплатного, повного або часткового утримання об’єктів благодійництва.

З чого почати?

Створення благодійної організації починається з того, що засновники або уповноважені особи ухвалюють рішення про створення такої організації, затверджують необхідні установчі документи та склад органів управління, а також ухвалюють інші рішення, пов’язані із реєстрацією організації. Зокрема, установчим документом благодійної організації є статут, який обов’язково має містити:

  • найменування благодійної організації;
  • інформацію про мету та сферу благодійної діяльності;
  • органи управління благодійної організації, а саме їх склад, компетенцію, порядок діяльності та ухвалення ними рішень;
  • порядок призначення, обрання або затвердження членів органів управління благодійної організації (крім вищого органу управління благодійного товариства та благодійного фонду), їх заміщення та припинення їх повноважень;
  • порядок внесення змін в установчі документи організації;
  • джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності благодійної організації;
  • підстави та порядок припинення благодійній організації, у тому числі порядок розподілу активів.

Для державної реєстрації благодійна організація має подати заяву до державного реєстратора, яка має бути підписана всіма її засновниками. Крім заяви, держреєстратору подається:

  • протокол установчих зборів, у якому фіксується рішення засновників про створення благодійної організації;
  • відомості про засновників організації;
  • відомості про органи управління благодійною організацією;
  • відомості про наявність відділень;
  • підтвердження юридичної адреси організації.

За наявності усіх перерахованих документів та їх правильного оформлення реєструючий орган видає відповідне свідоцтво. Строк державної реєстрації благодійної організації – не більше 3 робочих днів з дня прийняття документів реєстратором.

Наступним кроком після реєстрації буде присвоєння організації ідентифікаційного коду. Для цього потрібно подати до відповідного статистичного органу облікову картку встановленого зразка, яку статистичний орган надає під час реєстрації. Для реєстрації слід мати при собі оригінал статуту та свідоцтва про державну реєстрацію, а також ксерокопію свідоцтва про державну реєстрацію благодійної організації.

Після отримання ідентифікаційного коду, організація має стати на облік у міських чи районних органах Фонду соціального страхування. Для цього необхідно подати картку встановленого зразка, яка містить відомості, необхідні для реєстрації. Таку картку також безкоштовно надають при реєстрації. Вся необхідна інформація для її заповнення є у статуті благодійної організації. Документ, що підтверджує реєстрацію в органі Фонду соціального страхування – це повідомлення страхувальнику, у якому вказано реєстраційний номер благодійної організації.

Тепер організацію слід поставити на облік до Пенсійного фонду. Для цього також потрібно подати до органу реєстрації заяву встановленого зразка. Пенсійний фонд має видати вам довідку для пред’явлення в банк, корінець якої після відкриття банківського рахунку повертають до органу Пенсійного фонду, який видав документ.

Оподаткування благодійної організації

Але перед тим, як розпочати свою благодійну діяльність, організація має отримати статус юридичної особи. Після отримання свідоцтва про держреєстрацію, як будь-який об’єкт господарювання, благодійна організація повинна зареєструватися в органах ДПС за місцем свого знаходження. Для цього потрібно протягом одного місяця подати реєстраційну заяву за формою 1-РН для включення до Реєстру неприбуткових організацій та установ, звільнених від оподаткування, внаслідок чого організації буде присвоєно код неприбутковості 0005.

Якщо благодійна організація здійснює свою діяльність виключно за рахунок членських внесків  та добровільних пожертвувань, то вона звільняється від сплати податків та інших платежів до бюджету та спеціальних фондів. Благодійні організації можуть не реєструватися як платники ПДВ, якщо вони не здійснюють діяльність, результати якої підлягають оподаткуванню цим податком. Перелік операцій, звільнених від оподаткування, визначено ст. 5 Закону “Про податок на додану вартість”.

Зауважимо, що під безоплатною допомогою слід розуміти надання товарів набувачам благодійної допомоги без будь-якої матеріальної компенсації благодійній організації цими отримувачами. Якщо це правило порушується, це прирівнюється до умисного ухиляння від оподаткування. Разом з тим, надання благодійної допомоги благодійним організаціям з метою використання цієї допомоги у благодійницьких цілях від оподаткування звільняються.

Але, якщо благодійна організація приймає участь у виборах або рекламуванні якоїсь партії, або надходження такої організації використовуються для отримання вигоди будь-якою фізичною або юридичною особою, то така організація, незважаючи на її реєстрацію як благодійної організації, не буде такою вважатися. Не звільняються від оподаткування  операції з надання благодійної допомоги у вигляді послуг чи товарів, які оподатковані акцизним збором, цінних паперів та товарів, призначених для використання у підприємницькій діяльності.

Наостанок слід додати, що благодійним організаціям варто приділяти особливу увагу документальному оформленню операцій з надання благодійної допомоги. Зокрема, потрібно мати такі документи:

  • лист-клопотання одержувача про надання благодійної допомоги з переліком конкретних товарів (у разі необхідності грошової допомоги – із зазначенням реквізитів фінустанови);
  • копію рішення про внесення організації до Реєстру;
  • оформлену накладну на відпуск товару;
  • довіреність на одержання товарно-матеріальних цінностей від організації-одержувача благодійної допомоги тощо.

Не так давно процедура реєстрації благодійної організації зазнала деяких змін, про які знають далеко не всі громадяни. Так, тепер не потрібно, щоб у заяві, яка подається до державного реєстратора, підписи засновників організації були завірені нотаріально. Також засновники благодійних організацій тепер не платять адміністративний збір за державну реєстрацію.

Крім цього, на сьогоднішній день здійснюється перехід на автоматизовану систему обміну даними, але поки цей процес ще не досконалий та не до кінця налагоджений, краще самостійно впевнитись, що ваша організація стоїть на обліку. У зв’язку зі зростанням кількості випадків шахрайства у сфері благодійництва слід також додати, що фізичні особи, які збирають пожертви від громадян, обов’язково мають мати при собі довіреність, оформлену від імені конкретної благодійної організації або фонду. Тому завжди вимагайте пред’явити вам такий документ, якщо ви маєте намір надати комусь свою допомогу, — розповідає юрист Олена Садовець

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *