Відчиняйте, поліція! Як поводитися під час обшуку

Сьогодні до вітчизняних підприємців збільшилась зацікавленість не лише від потенційних клієнтів або партнерів, а й від правоохоронних органів. Систематичні обшуки поліції, податкової, прокуратури застають підприємства зненацька, а відверто нахабна поведінка слідчих та прокурорів часто виходить за усі рамки дозволеного. Що робити, якщо до вас прийшли з обшуком? Та як захистити себе від незаконних дій правоохоронців?

Законом визначено, що обшук – це слідча дія, метою якої є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Разом з тим слід розрізняти види обшуку в залежності від мети та цілі, яку у цей час переслідують правоохоронні органи. Адже це може бути слідча дія, метою якої є дійсно виявлення певних обставин чи відшукування конкретного майна, а деколи обшук проводиться для створення перешкод у підприємницькій діяльності та здійснення тиску на власника бізнесу.

Ніколи не можна передбачити, чи опиниться ваше підприємство під прицілом правоохоронців, тому слід бути завжди готовими до такого неочікуваного візиту.

Проведення обшуку регулюється ст. 236 КПК України. Так, єдиною підставою для проведення обшуку є ухвала слідчого судді, у якій мають бути чітко зазначені:

  • місце обшуку (житло або інше володіння);
  • особа, якій належить приміщення;
  • речі та документи, для виявлення яких проводиться обшук;
  • строк дії ухвали.

Тому, якщо до вас на підприємство прийшли з обшуком, у першу чергу, потрібно вимагати ухвалу слідчого судді. Правоохоронці обов’язково мають вам надати копію цієї ухвали на руки, адже цього чітко вимагають норми КПК України. Наступний ваш крок – негайно повідомити про подію адвоката, щоб він встиг прибути на підприємство до початку обшуку.

Обов’язково слід перевіряти термін дії ухвали суду, оскільки бувають випадки, коли в ухвалі строк дії не зазначено. Однак пам’ятайте, що чинне законодавство встановлює місячний термін дії такої ухвали, який відраховується із дня її проголошення. Крім цього, перевірте, чи справді в ухвалі суду вказана ваша адреса, якщо в ухвалі вказане інше приміщення, підстав для обшуку у правоохоронців немає, — розповідає адвокат Катерина Коваленко

Юрист також радить перевіряти повноваження особи, яка збирається проводити обшук. В ухвалі суду має бути зазначено прізвище слідчого чи прокурора, який отримав дозвіл на проведення обшуку. Якщо інший слідчий посилається на доручення та збирається провести обшук, то його дії є незаконними. Разом з тим слідчий має право залучати до проведення обшуку інших спеціалістів, але самостійно проводити обшук ці особи не мають права. У такому випадку вимагайте показати вам службові посвідчення усіх працівників та виписати їхні дані (прізвища, звання тощо).

Дуже часто правоохоронці відмовляються переписувати свої дані, тому обов’язково наполягайте на цьому. Також вимагайте слідчого внести анкетні відомості усіх осіб, що з’явилися з ним на обшук, до протоколу, оскільки вони також приймають безпосередню участь у слідчих діях. В іншому випадку ви можете впевнено вимагати залишити приміщення невстановлених осіб, — радить адвокат

За словами юриста, варто заявити слідчому про своє бажання добровільно передати йому речі та документи, які вказані в ухвалі суду, та зробити це. Зазвичай в залежності від реакції слідчого можна пересвідчитись, чи має місце у цій справі зацікавленість або упередженість з боку правоохоронних органів. Якщо слідчий не надав вам можливості добровільно передати необхідні речі та починає обшук – вказуйте про ці обставини у протоколі обшуку.

Під час проведення обшуку вимагайте також присутності двох незацікавлених понятих. Оскільки, не дивлячись на те, що цього вимагає закон, дуже часто понятих не запрошують, а вони прибувають разом з правоохоронцями. Тому слід наполягати на заміні свідків, а якщо слідчий ігнорує ваші вимоги, вимагайте від нього внести відомості до протоколу обшуку про понятих, але не з їхніх слів, а з особистих документів.

Крім цього, варто подати слідчому письмово клопотання про проведення аудіо- та відеофіксації обшуку. Він має поставити підпис на вашому екземплярі клопотання та внести клопотання у протокол. Якщо відповідні відомості до проколу не внесені, під час підписання протоколу внесіть запис, що вами було подане клопотання, але воно не було задоволене.

Якщо слідчий відмовив вам у фіксації процесуальних дій, це є істотним порушенням норм законодавства. Тому у подальшому на цій підставі обшук за вашою скаргою може бути визнаний незаконним, так само як і вилучення документів, — говорить Катерина Коваленко

Юрист наголошує, дуже важливо під час проведення обшуку не залишати нікого з перевіряючих без нагляду: працівники поліції не мають права розсіюватися по всьому офісу. Обшук має проводитись у кожному кабінеті по черзі за обов’язкової участі слідчого, понятих та власника майна.

Слідчий або прокурор має право заборонити будь-якій особі залишати місце проведення обшуку до його закінчення, а також може прийняти рішення про проведення обшуку присутніх та їх особистих речей. У такому випадку ви маєте право вимагати від слідчого складення протоколу вашого обшуку чи обшуку ваших речей, щоб у майбутньому у разі незаконності та безпідставності цих дій оскаржити їх.

Вилучені речі та документи, що не входять до переліку тих речей, які дозволив вилучити суд, вважаються тимчасово вилученим майном. Якщо під час обшуку у вас було вилучено копії чи оригінали документів, обов’язково має бути складений реєстр цих документів. Вимагайте чіткого переліку у протоколі обшуку усіх вилучених документів та речей, при цьому копії документів ні в якому разі не завіряйте печаткою підприємства, — каже адвокат

Після закінчення обшуку ретельно вивчайте протокол обшуку та опис вилученого майна. Перед тим як ставити підпис у документі внесіть до протоколу свої зауваження, оскільки дуже часто при проведенні обшуку правоохоронці допускають порушення, або у протоколі містяться неточності. Слід також пересвідчитися, що у протоколі вже стоять підписи усіх інших учасників обшуку, адже ви маєте поставити свій підпис останнім. Обов’язково вимагайте залишити вам примірник протоколу.

Останнім часом правоохоронці навмисно не допускають адвоката до приміщення, де проводиться обшук. Якщо так сталося, обов’язково зазначайте це у протоколі. При цьому необхідно вказати телефонний номер, на який ви телефонували своєму адвокату та час дзвінка, — наголошує Катерина Коваленко

Ми розглянули приблизний план дій, яких слід дотримуватись під час проведення обшуку на підприємстві чи в організації. У будь-якому випадку, пам’ятайте, слід залишатися спокійними та зосередженими, скептично оцінюючи дії правоохоронців. Та найголовніше у цій ситуації – залучити до участі в обшуку досвідченого адвоката, який має великий досвід спілкування з непроханими гостями та знає, як захистити ваші права.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *