Як здійснюється огляд на стан алкогольного сп’яніння: пам’ятка водію

#авто

Працівники поліції після зупинки водіїв часто пропонують останнім пройти огляд на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння. Необізнаність водіїв стосовно процедури такого огляду нерідко стає причиною конфліктів між ними та поліцейськими. За яких підстав працівники поліції можуть проводити огляд на стан сп’яніння та як водію захистити свої права?

Наказом МВС “Про затвердження Інструкції про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції” визначено, що ознаками алкогольного сп’яніння є:

  • запах алкоголю з порожнини рота;
  • порушення координації рухів;
  • порушення мови;
  • виражене тремтіння пальців рук;
  • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя;
  • поведінка, що не відповідає обстановці.

У той же час до ознак наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції відносяться:

  • наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного
    сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота);
  • звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на
    світло;
  • сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи
    рухливість ходи, мови;
  • почервоніння обличчя або неприродна блідість.

Таким чином, працівники поліції можуть здійснювати огляд водія на стан сп’яніння лише за наявності вище вказаних ознак, усі інші приводи для такого огляду є безпідставними.

Як проводиться огляд на місці?

Задля огляду водія на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння поліцейські обов’язково мають використовувати спеціальні технічні засоби, що мають сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки. Крім цього, працівники поліції мають дотримуватись інструкції з експлуатації спеціального технічного засобу та фіксувати результати перевірки на паперових та електронних носіях. Перед оглядом працівник поліції повинен проінформувати водія про порядок застосування спеціального техзасобу, а водій, у свою чергу, може вимагати від поліцейського пред’явити йому сертифікат відповідності на цей технічний засіб.

Результати огляду фіксуються у відповідному акті огляду, його форма затверджується МОЗ. Якщо встановлюється стан сп’яніння, то результати огляду зазначаються у протоколі про адміністративне правопорушення. Слід наголосити, що такий акт складається у двох примірниках, один з яких має залишитись у водія. Стан алкогольного сп’яніння є встановленим, якщо після проведення огляду з використанням спеціальних технічних засобів, показники цих засобів після проведення тесту у видихуваному повітрі мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю у крові. 

Огляд у медичному закладі

Часто трапляються випадки, коли водії не погоджуються проводити на місці огляд на стан алкогольного сп’яніння. У такому випадку такий огляд має бути здійснений у медичному закладі. Перелік заходів охорони здоров’я, де може здійснюватися огляд водія на стан сп’яніння, затверджується управлінням охорони здоров’я. У будь-яких інших медичних закладах огляд водія проводити забороняється.

Огляд осіб на стан алкогольного сп’яніння проводиться не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення. І саме на поліцейського покладається обов’язок у визначений термін провести огляд водія у закладі охорони здоров’я, —  пояснює адвокат Катерина Коваленко

Взагалі огляд у медичному закладі та складання висновку за його результатами проводиться у присутності поліцейського і обов’язково фіксується у визначеному порядку. Крім цього, слід зазначити, що висновок за результатами огляду складається у трьох примірниках. Один примірник залишається у водія, другий – у поліцейського, а третій – у закладі охорони здоров’я.

За словами юриста, у випадку відмови водія транспортного засобу від проведення огляду в медичному закладі поліцейський має у присутності двох свідків скласти протокол про адміністративне правопорушення. У ньому має бути зазначено ознаки алкогольного чи іншого сп’яніння і дії водія щодо ухилення від огляду.

Що загрожує водію?

Відповідно до ст. 130 КУпАП керування транспортними засобами особами в стані алкогольного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння, і так само відмова особи від проходження огляду на стан сп’яніння тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або громадські роботи на строк від сорока до п’ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб. Що стосується інших осіб, то на них накладається штраф від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до п’ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.

Якщо правопорушення вчинене повторно, то водія чекає позбавлення права керувати транспортними засобами на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або громадські роботи на строк від п’ятдесяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб, — наголошує Катерина Коваленко

Що слід пам’ятати водіям?

Разом з тим юрист звертає увагу на те, що дуже часто працівники поліції здійснюють огляд водія на стан алкогольного сп’яніння всупереч існуючим нормам. У таких випадках водії мають знати, як відстоювати свої права.

Якщо водій не погоджується з результатами пройденого огляду, закон дозволяє йому захищати свої права у судовому порядку, тобто він може оскаржити висновок за результатами огляду у суді. Крім цього, законом встановлені певні вимоги щодо проходження огляду на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Якщо поліцейські проводять такий огляд з порушеннями та невідповідністю до вимог ст. 266 КУпАП, то їхні дії можуть вважатися незаконними, і відповідно сам огляд також може бути визнаний незаконним. Тому, якщо ви вважаєте, що дії працівників поліції є неправомірними та суперечать законодавству, оскаржуйте їх у визначеному порядку, — говорить Катерина Коваленко

Тож підсумуємо. Якщо ви погодились на огляд поліцейськими на стан алкогольного сп’яніння, то уважно слідкуйте за правильністю його проведення. Якщо ж у вас виникають сумніви щодо коректності проведення такого огляду – наполягайте на огляді у медичному закладі. Відмова пройти дослідження на алкоголь прирівнюється до визнання свої провини. І найголовніше – пам’ятайте про свою безпеку та безпеку інших учасників дорожнього руху, тому не керуйте автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *