Як отримати дозвіл на будівництво будинку?

Багато громадян легалізують споруди вже після їх побудови, що зазвичай супроводжується великими штрафами та купою витраченого часу. Однак таких неприємних наслідків можна уникнути, якщо завчасно оформити необхідні дозвільні документи на зведення житла. Які дозвільні документи потрібні, щоб розпочати будівництво та який порядок здійснення будівництва?

Слід почати з того, що дозвільні документи на будівництво є підставою для реалізації будь-якого будівельного чи архітектурного проекту. Будівельну документацію видає Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ), але лише за умови виконання усіх правил, вимог та умов містобудівного законодавства. Відповідно до Закону “Про регулювання містобудівної діяльності” будівництво об’єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку:

  • отримання замовником або проектувальником вихідних даних;
  • розроблення проектної документації та проведення у деяких випадках її експертизи;
  • затвердження проектної документації;
  • виконання підготовчих та будівельних робіт;
  • реєстрація права власності.

Куди звертатись?

Для того, щоб отримати дозвільні документи, перш за все, варто звернутись із заявою до територіального органу ДАБІ, який має перевірити вашу заяву на відповідність архітектурним та інженерним умовам. Разом із заявою також подаються:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • проект майбутнього будинку;
  • дозвіл сусідів на будівництво (якщо це сільська місцевість);
  • копія документу, що засвідчує право власності на земельну ділянку тощо.

Окрему увагу слід звернути на проекту документацію. Бюро, яке буде займатися плануванням вашого будівництва, зобов’язане мати відповідну ліцензію. В іншому випадку проект вашого будинку може бути не прийнятий уповноваженим органом. Зверніть також увагу на те, що проект будинку має супроводжуватися планом розміщення інших побудов на цій ділянці. Це стосується тих випадків, якщо власник планує на цій території побудувати гараж або якісь інші додаткові споруди. Крім цього, якщо площа будинку буде більшою за 400 кв.м., додатково слід отримати від Комітету з містобудування та архітектури архітектурно-планувальне завдання.

Отже, якщо ваша заява відповідає усім вимогам і ви надали повний перелік необхідних документів, протягом 10-ти робочих днів уповноважений орган має видати вам будівельний паспорт. Будівельний паспорт – це документ, який за допомогою графічних та текстових засобів визначає комплекс вимог до розміщення і будівництва житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування  мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, а також господарських будівель і споруд та озеленення земельної ділянки.

Разом з тим є перелік підстав за яких ДАБІ може відмовити у наданні дозволу на будівництво будинку:

  • неподання усіх необхідних для прийняття рішення документів;
  • невідповідність наданих документів вимогам законодавства;
  • якщо документи містять недостовірні дані або неточності.

Вимоги до розміщення будинків

Для того, щоб отримати дозвіл на будівництво, слід також дотримуватись певних вимог стосовно розміщення житлових будинків. Так, житлові будинки мають бути розміщені з відступом від червоної лінії магістральних шляхів та селищних вулиць – не менше 6 метрів, житлових вулиць – не менше 3 метрів. Розміщувати господарські будівлі в містах та селищах по лінії забудови не допускається (виключаючи гаражі).

Їх можна розміщувати на господарському майданчику вглибині ділянки. Що стосується гаражів для власних автомобілів, то їх можна будувати в селищах та селах по межі ділянки, а у містах – по лінії забудови. Але слід звернути увагу, що відчинені двері гаражів не повинні заважати вільному руху пішоходів. Існують також обмеження щодо відстані від входів гаражів до вікон сусідніх будинків, вона має становити не менше 10 метрів. До того ж відповідно до містобудівельних вимог відстань від стін будинків з вікнами, що виходять із житлових кімнат, кухонь та головних входів у будинок до інших будівель має бути не менше 7 метрів.

Якщо протягом 10-ти денного терміну вам не видали дозвіл на будівництво будинку або не надіслали відмову у його видачі, слід звертатися до Державної архітектурно-будівельної інспекції із заявою про вжиття необхідних заходів. Якщо за наступні 10 днів після вашого повідомлення, відправленого рекомендованим листом, ви так і не отримали відповіді, право на виконання будівельних робіт виникає автоматично і дозвіл вважається виданим, — пояснює адвокат Тетяна Войнова

Після того, як ви отримуєте дозвіл на будівництво, формується реєстраційна справа. Термін дії дозволу на будівництво прирівнюється до строку будівництва об’єкту та 10 рокам після прийняття будинку в експлуатацію. Зауважимо, що заключний етап оформлення будівництва – це отримання свідоцтва права власності, яке видається власнику протягом двох років з моменту закінчення будівництва будинку.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (2)

    Irina Docenko

    Травень 18, 2017 at 13:08

    Допоможiть, будь ласка! У 1990 роцi ,був надан дозвiл на будiвництво будинку моему чоловiку. у 2011 мiй чоловiк помер.Зараз менi видали техпiчний паспорт,де зробили помiтку самовiльне будiвництво. Говорять, треба було переробити дозвiл на себе. Прiзвища у нас з чоловiком однаковi. Правомiрни дii працiвникiв БТI м.Херсона?

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Травень 18, 2017 at 15:21

      Ірино, ми не є фахівцями з права, але знаємо тих, хто може вам допомогти: http://ckp.kiev.ua/. Ваше питання ми переадресували нашим партнерам, тож чекайте на відповідь.

      Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *