Як оскаржити штраф за порушення правил дорожнього руху

#авто

Водій, який порушив правила дорожнього руху, має понести за це відповідальність. Але нерідко співробітники поліції накладають штрафи незаконно, допускаючи грубі процесуальні помилки. Як водієві оскаржити незаконні дії поліціянта та захистити свої права — пояснює адвокат

Постанова без протоколу. Законно чи ні?

Сьогодні працівники патрульної поліції не складають протокол про адміністративне правопорушення, а відразу виносять постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та накладають на водіїв штрафи. Адже ще у 2015 році до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) було внесено ряд змін.

Так, у статті 258 Закону зазначено, що в разі вчинення адмінправопорушень, розгляд яких віднесено до компетенції Національної поліції, протокол про адміністративне правопорушення не складається.

Але водночас ця стаття містить вичерпний перелік підстав, за яких протокол про адмінправопорушення не складається. Зокрема, у разі вчинення адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі.

Якщо адміністративне правопорушення не було зафіксоване в автоматичному режимі, працівник поліції не має права виносити постанову без складання відповідного протоколу, —  пояснює адвокат Катерина Коваленко

Працівник патрульної поліції не має права притягати водія до адмінвідповідальності без доказів та без з’ясування всіх обставин справи. Звинувачення не може ґрунтуватися лише на припущеннях працівника патрульної поліції. Так, стаття 62 Конституції України передбачає, що всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Якщо ж поліцейський встановив докази, які вказують на вчинення правопорушення та посилається на них, водій має право ознайомитися з цими доказами, навіть якщо це відеозапис нагрудної камери інспектора. А якщо працівник поліції відмовився надати водію для ознайомлення такий відеозапис, можна вважати, що такого доказу не існує.

Стаття 251 КУпАП передбачає, що доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких посадова особа встановлює наявність чи відсутність адмінправопорушення, провину особи в його вчиненні та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. Такі дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, показаннями технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- та відеозйомки тощо.

Але іноді адміністративні правопорушення вчиняються в разі необхідної оборони. Наприклад, коли водій помітив, що транспортний засіб, який рухається перед ним, різко зупинився, і щоб уникнути зіткнення, водій з’їхав на зустрічну смугу або смугу для громадського транспорту. Дійсно, водій порушив Правила дорожнього руху, оскільки рух такими смугами заборонений. Однак за таких обставин водій повинен притягатися до адміністративної відповідальності за статтею 122 Кодексу.

Не є адміністративним правопорушенням дія, яка хоч і визначається КУпАП як адміністративне правопорушення, але вчинена у стані крайньої потреби: для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, але якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунута іншими засобами і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода. За таких обставин, водій може сміливо наполягати на тому, що в його діях не було ознак адмінправопорушення, — пояснює адвокат

Під час зупинки транспортного засобу спочатку потрібно дізнатись про причину цієї зупинки, перевірити посвідчення поліцейського та переписати його дані, і лише потім пред’являти працівнику поліції свої документи.

Як оскаржити штраф

Що ж робити, якщо поліціянт уже склав протокол, виніс на місці зупинки постанову про адміністративну відповідальність і виписав штраф? Якщо ви не згодні з постановою, все одно підпишіть її, зробивши відповідний запис про цю незгоду. Адже якщо ви не підпишете постанову, працівник поліції може не надати вам копію документа на місці, а надішле поштою. Таким чином ви позбавляєте себе належної можливості оскаржити дії працівника поліції у встановлені законом строки.

КУпАП встановив для водіїв лише 10-денний строк на оскарження постанови про притягнення до адмінвідповідальності. Відлік починається з наступного дня від дня винесення постанови.

Після отримання копії постанови ви маєте право звернутися за захистом своїх прав до керівництва патрульного поліції. Але такі звернення часто ігнорують. Тому аби не витрачати час, відразу звертайтеся до суду. Подайте заяву до суду за місцем вашої прописки або за місцеперебування відповідача, тобто працівника поліції.

Позовна заява має ґрунтуватися на нормах КУпАП. У ній слід обов’язково зазначити, чому ви вважаєте цю постанову незаконною. Позовну заяву можна не завозити особисто, а надіслати поштою. Але якщо ви відправляєте її останнього дня вказаного строку, вона має потрапити на пошту не пізніше 12 години ночі, інакше буде вважатися, що заява надійшла на 11 день, а отже, відбулося порушення процесуального строку, і таку заяву суд може не прийняти.

Це важливо!

Статтею 288 КУпАП передбачено, що особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати судового збору.

Крім цього, Пленум Вищого адміністративного суду України оприлюднив постанову “Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI “Про судовий збір” в якій зазначив, що за подання до суду адміністративного позову про скасування постанови у справі про адмінправопорушення, якщо особу притягнуто до адмінвідповідальності та накладено адміністративне стягнення (штраф), судовий збір сплачувати не треба.

Судді, звісно, знають про це. Однак потрібно додатково зазначити про це в позовній заяві. У своїй заяві вимагайте визнати дії працівника поліції незаконними, а постанову — скасувати. Зміст позовної заяви має відповідати вимогам чинного законодавства, а найкраще про ці вимоги знають юристи та адвокати.

Якщо ж суд першої інстанції за тих чи інших підстав не приймає вашу позовну заяву, він виносить рішення про зупинення розгляду позовної заяви та дає час на усунення виявлених недоліків. У тому разі, якщо вашу заяву не розглянули через несплату судового збору, ви можете оскаржити відповідне рішення суду в апеляційному суді.

На час, коли справа розглядають у суді, дія постанови тимчасово припиняється, а штрафні санкції не нараховуються. Лише якщо суд відмовляє вам у задоволенні ваших позовних вимог, постанова набуває чинності.

Стаття 268 КУпАП передбачає перелік прав тих, кого притягують до адмінвідповідальності. Так, ви маєте право:

  • ознайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання
  • під час розгляду справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який, за законом, має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи
  • виступати рідною мовою та користуватися послугами перекладача, якщо не володієте мовою, якою ведеться провадження
  • оскаржити постанову по справі

Проте працівники патрульної поліції часто порушують ці права. Нерідко відразу ж після зупинки транспортного засобу вони виносять постанову про адмінправопорушення та накладають на водія адміністративне стягнення.

Якщо вас звинувачують у вчиненні адміністративного правопорушення, ви маєте повне право вимагати від працівника поліції не виносити постанову відразу. А розгляд справи щодо притягнення до адмінвідповідальності відкласти на інший день. Це дасть вам час та можливість підготувати та подати свої докази, пояснення, отримати правову допомогу, — підсумовує адвокат Катерина Коваленко

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (19)

    Микола

    Лютий 24, 2018 at 17:46

    28.01.2018р.01год.35хв.Мене зупинили працівники поліції і показали що не горить задній лівий габарит. Я при них одразу усунув цю проблему так як лампочка відійшла від контакту. Не зважаючи на це працівники поліції виписали мені штраф в розмірі 340 грн. Як мені поступити в даній ситуації?

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Лютий 26, 2018 at 08:05

      Редакція сайту не є фахівцями з права, але ми знаємо, хто може вам допомогти. Радимо записатися на консультацію до юриста або адвоката, який детально проконсультує вас по всіх питаннях. Так ви заощадите час і сили й будете знати, що робити:
      +38 (044) 228-63-69
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901
      +38 (063) 394-66-98

      Відповіcти

    Валерий

    Лютий 22, 2018 at 05:55

    Добрий день остановился перед пешоходним перехрдм ехали полицейски остановились виписали штраф 255 гр как можна оспорить

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Лютий 22, 2018 at 09:13

      Валерію, наші редактори не є фахівцями з права. Зверніться до експерта цієї статті: https://www.ckp.kiev.ua/7

      Відповіcти

    Олег

    Січень 4, 2018 at 16:07

    Добрий вечір . Під скажіть будь ласка як подати клопотання на винесену постанову про адмін порушення

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Січень 9, 2018 at 09:33

      Клопотання навряд можна скласти за шаблоном. Потрібно знати деталі. Тож краще звернутися по допомогу до юриста. Наприклад, до експертів нашої рубрики юридичних порад: +38 (044) 228-63-69
      +38 (097) 352-55-55
      +38 (095) 55-86-901
      +38 (063) 394-66-98

      Відповіcти

    Іван

    Грудень 7, 2017 at 11:22

    3 грудня на стаціонарному посту траси Київ-Чоп поблизу села Великосілки мене зупинив поліцай за невключене “ближнє світло” (штраф 51 грн.), і тут же запропонував мені поблажку у вигляді сплати штрафу за неприпнятий ремінь безпеки (51 грн.) замість 425 грн. Чи є порушення з боку працівника поліції і якщо є, то ЧОМУ ТАКЕ КОЇТЬСЯ?

    Відповіcти

    Viktor Advokat

    Грудень 4, 2017 at 20:35

    Судові рекомендації як для водіїв так і для інших учасників.

    Відповіcти

    Ольга

    Листопад 17, 2017 at 14:09

    Добрый день! Хочу поделиться о наболевшем, я бы даже сказала, крик души. Прочитала Вашу статью и много других на тему отмены штрафа на вынесенное постановление патрульной полиции, (в моем случае порушення вимог п.11.1 ПДР), коротко, рядность. Подала в суд, который состоялся 16.11.2017, было много нарушений со стороны инспектора ПП, начиная, с неправильной остановки моего авто и заканчивая постановлением, в котором даже время указал не правильное. Остановил в 13.05, а время указал 14.50. Этот факт представитель ПП, который защищал полицейского, объяснила, что патрульный сделал описку. Доказательства,со слов патрульного, моего нарушения, инспектор предоставил мне после вынесения постановления. Суд рассмотрел дело не в мою пользу, чего и следовало ожидать. Люди, не тратьте время на суды, как это не горько осознавать, но нет в нашей стране справедливости и правды вы не добьетесь, судья просто закрыла глаза на все нарушения патрульного. То есть, полиция может делать описки, нарушать процедуру вынесения постановления, не предоставлять человеку право на его защиту, снимать видео не сертифицированными камерами, это все можно им. К сожалению, нет у нас справедливого правосудия. Говорили умные люди, ничего не добьешься, решение по делу будет вынесено еще до рассмотрения дела в суде, не порть себе нервы, не поверила, надеялась на справедливость, которой нет.

    Відповіcти

      Єлизавета Ковальова

      Листопад 20, 2017 at 11:48

      Ольго, ви не одинокі в своєму досвіді боротьби за справедливість. Але ж іноді важко боротися самотужки. Чи ви зверталися до юристів? Наша спільнота не звикла довіряти юристам, а дарма…

      Відповіcти

    Наталья

    Червень 14, 2017 at 16:56

    Помогите разобраться пожалуйста !
    Дорога в Николаев. Пост ГАИ после Чернобаевки.
    Две полосы движения .
    Правая- традиционно хуже , чем левая. Учитывая клиренс моего седана, предпочтительнее и дешевле для ходовой ехать по левой.
    Были остановлены стражами порядка, не понятые ними, оштрафованы на 425 грн. Несоблюдение рядности(
    Почему- то обидно. Ведь качество наших дорог…
    Вот в таких ситуациях оплачивать штраф не хочется. Не чувствую себя виноватой.
    Есть ли другие пути решения?
    Была постанова

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Червень 15, 2017 at 12:37

      Наталья, мы не специалисты по вопросам права, но знаем тех, кто может ответить на ваши вопросы. Просто позвоните и проконсультируйтесь с одним из юристов ЮК “Центр Конфликтологии и Права”: https://ckp.kiev.ua/7

      Відповіcти

    Надежда​

    Травень 18, 2017 at 19:29

    Добрый вечер. Меня зовут Надежда. Пару дней назад меня остановили полицейские за нарушения ПДД ст 122 ч 2 поезд на красный свет. Я подготовила иск, но не могу нигде найти образец клопотання про освобождения от судебного сбора, возможно кто-то поможет найти или написать,? Спасибо.

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Травень 19, 2017 at 11:40

      Надежда, юристы, которые дают советы для Checkpoint, — наши постоянные партнёры из ЮК “Центр Конфликтологии и Права”. Напишите им в онлайн-консультацию info@ckp.kiev.ua, и вам ответят) А лучше звоните: +38 (044) 228-63-69, +38 (063) 394-66-98, +38 (097) 352-55-55 и +38 (095) 55-86-901

      Відповіcти

    Саша Дзюблюк

    Березень 23, 2017 at 21:10

    У вас морально застаріла стаття, КУпАП уже пару раз переписали з того часу – стаття не актуальна.

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Березень 24, 2017 at 09:11

      Сашо, дякуємо за пораду. Але ж ви й самі бачите — дата статті: червень 2016-го. А ще ми постійно оновлюємо наші матеріали, тому слідкуйте за змінами в розділі Поради юриста

      Відповіcти

    Влад

    Лютий 25, 2017 at 22:32

    Может кто подскажет, на меня сотрудники полиции составили постановление за нарушение пдд, не предъявили ни каких доказательств сославшись на то что если я хочу их увидеть или оспорить могу это сделать в городском гаи, на что я им объяснил по пунктам что я ничего не нарушил, а они мне езжай в гаи и разбирайся! Это вообще законно без предъявления доказательств выписывать постановления??? Они ехали сзади меня и говорят что видео есть и в гаи мне его покажут если захочу оспорить. У меня нету ни времени ни желания, оспаривать и ездить в гаи по каждой ихней прихоти. Что можно так просто выписывать штрафы без предъявления доказательств на месте?

    Відповіcти

      Лиза Ковалёва

      Лютий 27, 2017 at 11:15

      Здравствуйте, Влад! Мы не эксперты в области права, но знаем тех, кто может вам помочь. Просто задайте свой вопрос здесь: http://ckp.kiev.ua/6

      Відповіcти

      саня

      Жовтень 12, 2017 at 21:09

      можете оскаржувати у них на вас нічого немає

      Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *