На що ЄС дасть нам грошей і як їх використає бізнес? Про План Маршалла

#план маршалла

Мільярди євро в обмін на проєвропейську політику і реформи у країні. Таку пропозицію в стилі прагматичних європейців обговорюватимуть наприкінці жовтня на саміті країн Євросоюзу. Розповідаємо, що конкретно запропонували Україні, і як це вплине на наш бізнес

Огляд економічного спасіння: проекти, які не стали реальністю

План Маршалла — це спроба звернути увагу на стан економіки і рівня розвитку нашої країни. Історія плану бере початок 2007 року зі впровадження структурних змін в економіку України та проекту Террі Холмана

Наша економіка жадає інвестицій. Без прямих гарантій на те, щоб бути країною європейського співтовариства, Україна все одно може отримати хороші гроші від європейських країн. Кошти виділять для того, щоб ми підтримали заслаблу від війни економіку, продовжуючи бути захисним бар’єром для Європи.

У 2014 році Україна могла скористатися німецьким, французьким або британським планом Маршалла, але всі вони залишилися нереалізованими політичними ідеями. Оскільки вже у першому такому проекті була думка, що крім санкцій агресору, потрібно допомогти країні економічно, проти якої ведеться військова та економічна експансія.

Автори литовського проекту натякають на план економічного порятунку і відновлення країн Європи після Другої світової війни. Цей план допоміг змінити Європу та привнести потужний інвестиційний стимул. Що ж пропонують для України?

Єдиний конкретний документ, що пояснює наміри політичних і економічних союзників України, — це «Новий європейський план для України». Цей проект, затверджений комітетом сейму Литви — не найвпливовішим, але формально рівноцінним парламентом однієї з країн ЄС.

П’ять головних пунктів Плану Маршалла для України

1.Членство в ЄС і НАТО відтермінують

Новий план розрахований мінімум на 10 років. За цей час Україна не зможе стати членом ЄС і НАТО через «агресивну опозицію Росії».

Новий план декларують як ідею європейських країн, ідею нової «великої Європи», яка повинна подолати розчарування й згуртуватися навколо необхідності підтримати Україну і отримати нове дихання, позбутися розчарування в обраному шляху.

2. Економічна десятирічка

Протягом десяти років ЄС здійснюватиме «значну фінансову підтримку», спрямовану на зближення української економіки з європейським рівнем економрозвитку. Стратегія плану — набуття Україною статусу країни об’єднаної Європи.

3. 200% зростання інвестицій в Україну

Обсяг інвестицій в Україну пропонують подвоїти для стабільного щорічного довгострокового зростання економіки. Андрюс Кубілюс, один із авторів проекту, вважає, що «€5 млрд інвестицій в економіку на рік забезпечать Україні зростання економіки на 6-8%».

4. Гроші в обмін на реформи

€5 млрд у рік фінансової підтримки за принципом «гроші в обмін на реформи». Україна повинна буде «поважати» принципи ЄС та дотримуватися основних вимог країни-члена Євросоюзу.

5. Банк розвитку України

Створення організації, схожою на Європейське агентство по відновленню, створене після Другої світової. «Банк розвитку України» знадобиться для управління багатомільярдною фінансовою допомогою та додатковими зовнішніми інвестиціями. Банк стане гарантом угод в українському експорті товарів.

Економіка розвитку, інвестиції і кредити для бізнесу

Чи зможе Брюссель прийняти нову економічну стратегію для України і легітимізувати її? Експерти вважають, що це можливо, незважаючи на скандали навколо нового закону про освіту, підтриманого деякими країнами Європи. А от в Мінекономрозвитку України вітають план Маршалла.

Перше, що дасть реалізація плану українському бізнесу, — перехід до економіки розвитку. Зростання інвестицій приведе до створення нових секторів і навіть галузей економіки. Але наразі це неможливо через високі відсоткові ставки банківських кредитів.

Друге, що дає грошове вливання без статусу країни ЄС, — використання вигідних економічних умов роботи на великому ринку Європи, але без нереальних для України виплат до бюджету ЄС та усіх інших вимог щодо екології, рівня соціального розвитку.

Третє — можливість отримати доступ до кредитних ресурсів, які передаватимуть реальному сектору економіки, а не тільки держбюджету.

Чиновники не будуть оцінювати добропорядність і рівень реальності кредитних пропозицій

У ЄС планують створити власну систему контролю використання мільярдів інвестованих євро. Тобто не українські чиновники, а фахівці, найняті ЄС, оцінюватимуть добропорядність та рівень реальності кредитних пропозицій, стежити за реалізацією проектів.

Стратегічно це вигідно для бізнесу, не обтяженого корупційними зв’язками і який вимагає великих капіталовкладень для стрімкого зростання. Це стосується інформаційних технологій, «зеленої» енергетики, нових технологій в машинобудуванні та електронної індустрії.

«Вливання» можуть не врятувати ситуацію, — експерти

Ідея дати щорічний багатомільярдний бюджет від ЄС існує вже кілька років. Але вона так і не стала реальністю. Усе залежить від складних політичних моментів та безперервного виборчого процесу в країнах, які повинні приймати основне рішення.

Але Німеччина вже вийшла з процесу виборів. А вона сьогодні — найвпливовіша в ЄС політична та економічна структура. Тому критики плану Маршалла в цьому питанні неправі — рішення можна прийняти на зустрічі глав ЄС на саміті Східного партнерства в листопаді.

Але навіть серед політиків найбільшої європейської країни немає єдності. Деякі вважають, що Україна має самостійно шукати ресурсів для оновлення економіки. В Україні знають, що на глобальному рівні в нас дуже багато капіталу з низькою процентною ставкою. Питання в тому, як залучити цей капітал.

Потрібні пропозиції щодо структурних змін і конкретні вигідні проекти

Саме в цьому напрямку краще залучити бізнес, оскільки він зацікавлений в реальному комерційному проекті, а не в малоефективній паперовій звітності про виконану роботу. А влиття в економіку кредитних коштів саме по собі не запустить механізм зростання.

Від України в процесі реального прийняття нової економічної доктрини залежить небагато, але все ж плюс 5 мільярдів євро щорічно явно посприяє українському бізнесу. Це дасть простір для ринків збуту і подолання затяжної депресії.

Перші рішення за планом Маршалла для України можуть з’явитися вже в листопаді, а перша конференція країн-донорів відбудеться на початку 2018 року.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *