V Всеукраїнський форум з публічного права: чого очікувати від судової реформи та реформи адвокатури?

1 липня 2016 року за ініціативи Асоціації адвокатів України у Києві відбувся V Всеукраїнський форум з публічного права, присвячений обговоренню економіко-правових аспектів організації та оподаткування підприємництва, а також судової реформи та реформи адвокатури

Цьогорічний форум, який традиційно зібрав представників влади, суддів, адвокатів, науковців та експертів зі всієї країни, проходив у п’ять секцій, кожна з яких була присвячена обговоренню актуальних питань в окремій галузі права. Вітальним словом захід відкрив президент Асоціації адвокатів України Олег Рачук.

Асоціація адвокатів України завжди була у вирії всіх подій юридичного світу України. Ми чітко відслідковуємо тенденції, які сьогодні відбуваються в нашому юридичному просторі, приймаємо участь в робочих групах та стоїмо на сторожі інтересів адвокатів. І це є нашим головним завданням, — сказав він

Під час першої секції учасники заходу проаналізували, що очікує на адвокатську спільноту та суспільство у зв’язку із затвердженням Верховною Радою України змін до Конституції України в частині правосуддя. Зокрема, секретар Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький розповів, якими новими функціями буде наділена Вища рада правосуддя, що прийде на заміну Вищій раді юстиції.

Вища рада правосуддя, яка буде створена поки що в форматі членів Вищої ради юстиції, набуває достатньо серйозних нових функцій. Вона стає судовим органом, який, з одного боку, буде вирішувати питання, чи є підстави для звільнення судді або їх немає в результаті розгляду дисциплінарних справ, а з іншого — буде розглядати питання щодо рекомендації, але не призначення, судді на зайняття посади, — сказав Олексій Маловацький.

На його переконання, саме можливість втручатися у добір суддів можна назвати однією з найважливіших функцій Вищої ради правосуддя.

Зважаючи на те, що Вища рада правосуддя має право сформувати будь-які дорадчі органи, хотів би закликати адвокатів звертатися до органу щодо будь-яких фактів порушення суддями своїх обов’язків, але звертатися дуже обережно, не оскаржувати по суті рішення, а все-таки оскаржувати незаконні дії суддів, якщо такі є, — додав він.

У свою чергу, представник Адміністрації Президента Віктор Короленко відмітив, чим сьогодні “хворіє” адвокатура.

Це недосконалість практичного забезпечення прав адвоката і гарантій адвокатської діяльності, недосконала система формування органів адвокатського самоврядування та їх взаємодія, недостатній рівень професійної підготовки адвокатів, недосконалість бюджетного та фінансового управління в системі адвокатського самоврядування, — сказав він.

Віктор Короленко також розповів, у яких напрямках проходитиме реформування адвокатури.

У короткостроковій перспективі — це визначення видів правової допомоги, які можуть надаватись лише адвокатами, що дасть змогу підвищити якість надання правової допомоги та якість здійснення правосуддя в цілому; зміцнення на інституційному рівні Національної асоціації адвокатів України та забезпечення належної професійної діяльності адвокатури; забезпечення балансу повноважень в органах адвокатського самоврядування, у тому числі, кваліфікаційній державній комісії адвокатури; підвищення вимог до здійснення адвокатської діяльності, зокрема, посилення професійних, моральних та етичних вимог до осіб, які мають намір отримати статус адвоката; уточнення підстав для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та інше, — розповів Віктор Короленко

Жваву дискусію серед учасників форуму викликало питання щодо реформування виконавчої служби, а саме – появи приватних виконавців. Багато хто переконаний, що новації виконавчого провадження по суті можуть узаконити колекторів. Проте заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр переконує, що це не так.

Якогось спалаху рейдерських захоплень чекати не потрібно. Досвід європейських країн показує, що з появою у них приватних виконавців спалаху рейдерських атак не було. Крім того, треба розуміти, що діяльність колекторів не регулюється законом, а діяльність приватних виконавців законом врегульована: вони будуть нести персональну відповідальність, передбачену законом. Більше того, для того, щоб стати приватним виконавцем, потрібно мати юридичну освіту, стаж, здати кваліфікаційний іспит, зареєструвати свою діяльність, стати членом Асоціації приватних виконавців, що для більшості колекторів є неможливим, — пояснив він

На питання “скільки приватних виконавців буде в Україні?” Сергій Шкляр однозначно відповісти не зміг, але відмітив, що рекомендації іноземних експертів наступні — для того, щоб реформа відбулася, приватні виконавці мають налічувати близько половини від чинного складу державних виконавців.

Ще однією темою для дискусії стало питання покращення умов ведення бізнесу в Україні. Заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз переконаний, що в країні мають бути створені сприятливі умови як для вітчизняного, так і для іноземного бізнесу, щоб інвестори хотіли вкладати в українську економіку свої гроші. На його думку, для залучення інвестицій потрібно забезпечити захист іноземних інвестицій, запровадити спрощені процедури для реєстрації та ведення бізнесу, а також зробити зручною податкову систему.

Наприкінці форуму зі своєю доповіддю виступив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової  палати, яка є генеральним партнером цьогорічного форуму. Костянтин Іванов підкреслив, що головним завданням торгово-промислових палат як у світі, так і в Україні є підтримка вітчизняного бізнесу та створення сприятливих умов для підприємництва.

На сьогоднішній день ми маємо 21 рік історії, об’єднуємо 240 юридичних осіб і суб’єктів підприємницької діяльності нашого регіону та надаємо 19 видів послуг, — наголосив Костянтин Іванов

За його словами, одним із класичних інструментів судової практики є проведення судових експертиз, які Чернігівська РТПП успішно здійснює вже протягом багатьох років. Костянтин Іванов розповів, що експерти палати проводять сертифікацію сировини, промислових товарів народного споживання, продовольчих товарів і продовольчої сировини вітчизняного виробництва, послуг торгівлі, громадського харчування, а також побутових послуг.

Нам дуже приємно брати участь у цьому форумі. Це наш перший досвід співпраці з Асоціацією адвокатів України і він дуже успішний. Ми будемо продовжувати наше співробітництво. Одним із результатів сьогоднішнього форуму є те, що ми обов’язково запросимо декількох спікерів до нас в Чернігів, щоб в рамках спілкування в палаті наші підприємці стали учасниками обговорення таких актуальних питань як: зростання рейдерства, аспекти інтелектуальної власності, практика розгляду господарських спорів та спорів з ДФС, офшори і деофшоризація тощо, — сказав Костянтин Іванов

Після закінчення форуму кожен учасник мав можливість отримати Сертифікат, який дає право на отримання балів відповідно до Порядку підвищення кваліфікації адвокатами.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *