Як зміниться судова система після реформи?

1 липня 2016 року з ініціативи Асоціації адвокатів України відбувся V Всеукраїнський форум із публічного права. Захід відповів на надважливе питання: які зміни чекають на українців після реформування адвокатури та судової системи?

Цьогорічний Всеукраїнський форум із публічного права зібрав представників влади, суддів, адвокатів, науковців та експертів з усієї країни. Він проходив у п’ять секцій, кожна з яких була присвячена обговоренню актуальних питань в окремій галузі права. Зокрема, учасники заходу проаналізували, що очікує на адвокатську спільноту та суспільство у зв’язку із затвердженням Верховною Радою України змін до Конституції в частині правосуддя.

Секретар Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький розповів, якими новими функціями буде наділена Вища рада правосуддя, що прийде на заміну Вищій раді юстиції:

“Вища рада правосуддя стає судовим органом, який, з одного боку, буде вирішувати питання, чи є підстави для звільнення судді або їх немає в результаті розгляду дисциплінарних справ, а з іншого – буде розглядати питання щодо рекомендації, але не призначення, судді на зайняття посади”, – сказав Олексій Маловацький.

Ще одна тема форуму — як створити сприятливі умови для вітчизняного бізнесу та залучити інвестиції до України. Експерти розповіли, що для цього необхідно зробити та якою має бути податкова система, аби вітчизняний та іноземний бізнес могли повноцінно працювати в Україні.

Жваву дискусію серед учасників форуму викликало також питання щодо реформування виконавчої служби, а саме – появи приватних виконавців, адже багато хто переконаний, що новації виконавчого провадження, по суті, можуть узаконити колекторів. Чи не спровокують такі нововведення спалах рейдерських захоплень, розповів заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр:

“Досвід європейських країн показує, що з появою у них приватних виконавців спалаху рейдерських атак не було. Крім того, треба розуміти, що діяльність колекторів не регулюється законом, а діяльність приватних виконавців законом врегульована: вони будуть нести персональну відповідальність, передбачену законом”, – сказав він.

 

Детальніше читайте на нашому сайті.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *