Переміщені ВНЗ: до чого готуватися переселенцям-освітянам

Ректори 18-ти тимчасово переміщених із зони проведення АТО вищих навчальних закладів, члени органів студентського самоврядування та представники влади обговорили, як сьогодні функціонують переміщені університети Донбасу та чи зміниться ситуація найближчим часом.

Зустріч пройшла в межах засідання Ради ректорів переміщених ВНЗ 23 вересня в Торгово-промисловій палаті України. Ректори вишів обговорили результати вступної кампанії 2016 року, пропозиції щодо умов прийому до вищих навчальних закладів наступного, 2017 року, а також проблеми організації навчального процесу в переміщених закладах.

Запрошені освітяни наголосили, що з переїздом на нові місця навчальні заклади втратили свою матеріально-технічну базу, зокрема приміщення, документацію, книжки, устаткування. Деяким навчальним закладам довелося розпочинати свою діяльність фактично з нуля.

Народний депутат України Олексій Рябчин зазначив, що деякі нагальні проблеми вишів-переселенців вже вирішилися на законодавчому рівні. Наприклад, для абітурієнтів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, у переміщених ВНЗ та вишах Луганської й Донецької областей було введено можливість вступу за спрощеною процедурою, без складання ЗНО та підтвердження атестатів. Це дало змогу прийняти близько тисячі абітурієнтів, які до цього мешкали на території проведення АТО та в Криму, а це вдвічі більше, ніж минулого року.

«Збереження переміщених вищих навчальних закладів – це питання національного престижу України. І держава повинна приділяти цим ВНЗ посилену увагу», – підкреслив він.

Окрім цього, було обговорено питання соцзахисту співробітників, викладачів і студентів переміщених ВНЗ. Так, найбільше переселенці-освітяни скаржаться на відсутність доступного житла, заборгованість по заробітній платі та стипендіях і недостатнє фінансове забезпечення. Учасники зустрічі також наголосили на необхідності законодавчо закріпити правовий статус переміщених ВНЗ та наукових установ. За словами ректорів, це дасть можливість корегувати підзаконні акти для таких закладів, не торкаючись звичайних вишів, адже сьогодні вони фактично не можуть відповідати деяким нормам, що ставлять перед усіма вищими навчальними закладами.

Своєю чергою, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков підкреслив, що Палата зі свого боку усіляко сприятиме вирішенню проблем вишів-переселенців.

«Для Торгово-промислової палати України дуже важливо підтримати цих викладачів, студентів, адже за ними — майбутнє нашої країни. Ці люди – патріоти. Вони доводять, що сила духу та сила волі набагато сильніші, ніж матеріальні обставини», – сказав Геннадій Чижиков.

Завершила захід презентація документального фільму про історії переміщених ВНЗ та переселенців-освітян. Це унікальний літопис переїзду та відновлення ВНЗ. Протягом 20 днів автори фільму відвідали 15 вишів, познайомилися з їхніми викладачами і студентами.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *