Видобувні компанії зобов’яжуть звітувати  

Як залучити інвестиції до видобувної галузі? Це питання обговорювали експерти та підприємці в Торгово-промисловій палаті України 29 вересня.

 Головною причиною відсутності інвестицій експерти називають неврегульованість законодавства та відсутність прозорих правил гри на ринку:

«В Україні не створені належні умови для ведення бізнесу, зокрема у видобувній галузі. Наприклад, до спеціальних дозволів на користування надрами немає ефективних та якісних ліцензійних вимог. Насправді іноземні компанії прагнуть вкладати свої гроші у видобувну галузь України, але вони відчувають ризики, які з цим пов’язані», – наголосив начальник відділу методології ресурсних платежів ДФСУ Олександр Шумський.

Він підкреслив, що інвестори також скаржаться на відсутність кваліфікованих фахівців, які могли б виконувати необхідні для них функції на території України.

Своєю чергою, голова Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Міністерстві фінансів України Тетяна Шевцова переконана, що залучити інвестиції до галузі допоможе запровадження прозорості видобувних компаній, а саме — оприлюднення ними звітів про свою діяльність.

«Прагнення українського суспільства приєднатися до європейських стандартів передбачає приведення до них законодавства та фінансової звітності, а також прозорості. Видобувні компанії мають надавати річну фінансову звітність, яка має складатися, як мінімум, з балансу, звіту про прибутки та збитки та приміток до фінансової звітності», – підкреслила вона.

За словами експерта, перехід до європейських стандартів дозволить видобувним компаніям працювати на ринку за зрозумілими правилами, а також зробить цей ринок прозорим для інших учасників та державних органів.

На зустрічі також були присутні представники міністерства фінансів, які презентували підприємцям зміни до податкового законодавства. Представники бізнесу, загалом, оцінили проект позитивно, але деякі положення все ж викликали питання.

«Є питання у аграріїв у зв’язку з тим, що зовсім прибирають спеціальний режим та можливість його відновлення. Окрім цього, викликають питання нові системи контролю ПДВ. Ми вирішили узагальнити доповнення та зауваження експертів та підприємців та передати їх до міністерства фінансів, аби остаточний варіант проекту враховував усі пропозиції бізнесу», – підсумував голова податкового комітету Торгово-промислової палати України Дмитро Михайленко.

Представники видобувної галузі наголосили: якщо в Україні буде створено належні умови для підприємництва, видобувний сектор може стати рушійною силою національної економіки.

Схожі теми:

Податок на прибуток можуть замінити

Оподаткування нерухомості: гра на підвищення

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *