Київський міжнародний економічний форум: як залучити в Україну інвестиції?

Представники влади, експерти та підприємці обговорили, які іноземні ринки стануть найбільш привабливими для бізнесу найближчим часом та як зробити Україну привабливою для інвесторів. Обговорення відбулося в межах Київського міжнародного економічного форуму, який пройшов 6-7 жовтня у Києві.

Другий день форуму був присвячений економічному співробітництву України з країнами Європи та Азії. Так, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що ринок Азії відкриває для українських підприємців великі перспективи та можливості, тому необхідно просувати вітчизняну продукцію на цей ринок.

«Останніми роками ми всі звикли до того, що головним стратегічним напрямком розвитку України є напрямок європейський. В той же час ми розуміємо, що й азійський вектор стає для нас все більш важливим. Адже саме азійські країни демонструють найбільшу позитивну тенденцію росту в нашому експорті, купують все більше наших товарів, як промислових, так і сільськогосподарських», –  підкреслив Геннадій Чижиков.

economy-forum

 

Він також додав, що важко переоцінити важливість проекту «Шовковий шлях», який відкриє українським підприємцям доступ до інших ринків.

Учасники форуму також обговорили досвід інноваційного розвитку азійських країн. Віце-президент однієї з провідних будівельних та інвестиційних компаній Китаю Anhui Foreign Economic Construction Чжан Чхунхуа розповів, як Китаю вдалося досягти успіхів у розвитку інфраструктури та бізнесу.

«За останні 20 років в Китаї побудовано дуже потужну інфраструктуру. Це сталося завдяки реформі фіскальної служби та децентралізації. Зараз здебільшого бізнес-проекти фінансуються місцевою владою, а не центральною, адже остання передає свої повноваження місцевій владі. Окрім цього, стратегічним завданням влади Китаю сьогодні є залучення прямих інвестицій в економіку країни. Слід також враховувати той факт, що інфраструктури, зокрема будівельна, не швидко окупаються, тому ми скоріше дивимось у майбутнє. Наприклад, Китай зараз будує дуже багато швидкісних шляхів, але більшість з них поки що збиткові. Але це не означає, що ці проекти не приносять економічної користі. Адже якщо раніше з однієї частини Китаю до іншої фрукти доставлялись за тиждень, то зараз це відбувається за одну добу», – сказав пан Чхунхуа.

Він також розповів, наскільки Китай сьогодні зацікавлений інвестувати в Україну.

«Китайські компанії завжди активно розглядають можливості вкладати інвестиції в Україну. Я сподіваюсь, що коли в Україні буде сприятливий інвестиційний клімат, розмір цих інвестицій значно збільшиться. Я впевнений, що це залежить здебільшого від політичної волі в Україні. Якщо така воля буде і для інвесторів будуть створені відповідні умови  – потік китайських інвестицій в Україну збільшиться в рази», –  підсумував він.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *