Кувейт зацікавлений в імпорті сільськогосподарської продукції з України

Українські компанії, що займаються виробництвом продукції сільського господарства, можуть розраховувати на співпрацю з кувейтським бізнесом. Про це заявив посол Кувейту в Україні Рашид Хаммад Аль-Адвані під час свого візиту до Торгово-промислової палати України 17 жовтня.

Дипломат переконаний, що потенціал співробітництва між Україною та Кувейтом величезний, але майже не реалізований. Адже на сьогодні Кувейт посідає 110-е місце серед країн світу за обсягом українського експорту, а товарообіг між країнами складає лише 6, 961 млн. дол. Найбільше Кувейт імпортує з України м’ясо, жири та олії, молочну продукцію, зернові культури, а також вироби з чорних металів та друковану продукцію. Своєю чергою, Україна завозить з Кувейту пластмаси, полімерні матеріали, а також товари хімічної промисловості.

Водночас Рашид Хаммад Аль-Адвані зауважив, що у 2015-му році імпорт послуг з України до Кувейту склав 1,7 млн. дол., що понад удвічі перевищує показники 2014-го року. На думку посла Кувейту, така динаміка свідчить про те, що торгово-економічні відносини між країнами активізуються та розвиваються швидкими темпами, а отже, – вже за декілька років Україна та Кувейт можуть стати важливими економічними партнерами.

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков теж переконаний, що Україна та Кувейт можуть співпрацювати в найрізноманітніших галузях:

«Кувейт – це держава з відносно невеликою кількістю населення, але водночас із великим ВВП – майже 172 млрд. дол. І Україна, розвиваючи свої торгово-економічні відносини з цією країною, використовує для цього далеко не всі можливості. Тому ми вирішили за допомогою посольства Кувейту активізувати співробітництво між торгово-промисловими палатами обох крах, щоб використати весь потенціал, який ми маємо для взаємовигідної співпраці між Україною та Кувейтом», — зазначив пан Чижиков.

Новий ринок для українських аграріїв

На думку посла Кувейту Рашида Хаммада Аль-Адвані, відносно низькі показники співробітництва між країнами пояснюються ще й тим, що кувейтські підприємці дуже мало знають про Україну та її потенціал. Тому посол наголосив, що докладе максимум зусиль, аби бізнес Кувейту дізнався про переваги ведення бізнесу з українськими компаніями  більше.

«Я прагну максимально налаштувати підприємців Кувейту на співпрацю з вашим бізнесом. Ми зацікавлені в імпорті сільськогосподарської продукції з України. Але я вважаю, що це далеко не єдина сфера, в якій ми можемо активно співпрацювати. До прикладу, в Україні дуже високий рівень медичного обслуговування, і велика кількість жителів Кувейту виявить бажання лікуватися саме тут», — сказав посол.

Окрім цього, представник Кувейту наголосив, що українські підприємці можуть бути зацікавлені у відкритті бізнесу в цій країні, адже інвестиційний клімат та умови для підприємницької діяльності в Кувейті дуже сприятливі.

Як зареєструвати бізнес у Кувейті?

Щоб відкрити компанію у цій країні, для початку необхідно подати заяву до Департаменту партнерських відносин при Міністерстві торгівлі Кувейту про свій намір та отримати дозвіл. Після цього ви маєте обрати назву для фірми та подати документи до Комерційного реєстру. Ця послуга безкоштовна та займає всього один день. Далі – потрібно відкрити рахунок у місцевому банку та внести на нього статутний капітал. Після цього ви отримаєте свідоцтво про поповнення рахунку. Зверніть увагу, після цього ваш рахунок буде заблоковано до того моменту, поки ви не надасте банку ліцензію про здійснення комерційної діяльності.

Така ліцензія видається після перевірки муніципальними органами виробничих та офісних приміщень компанії. Перевірка та оформлення усіх необхідних дозвільних документів займає не більше 7-ми днів. Важливо, що жодних зборів та комісій за видачу висновків про відповідність чи невідповідність приміщень існуючим нормам, не передбачається. Зазвичай, проблем із такими перевірками, у представників іноземного бізнесу не виникає.

Потім відбувається нотаріальне завірення статуту та відповідних документів. Далі – компанія ставиться на облік в Комерційному реєстрі, а також обов’язково реєструється у Торгово-промисловій палаті  Кувейту. Окрім цього, компанія має підтвердити підпис уповноваженої особи, яка буде представляти її інтереси в палаті. Саме цей представник має здійснювати взаємодію від її імені з органами влади, банками та іншими установами та інститутами. Для цього необхідно стати членом Торгово-промислової палати. Загалом така реєстрація займає один день.

Звернуть увагу, компанію також необхідно зареєструвати в Управлінні з цивільних справ. Зареєструвавшись, фірма отримує спеціальний «номер», який обов’язковий для взаємодії з органами місцевої влади. Одночасно з цим компанія стає на облік у Міністерстві праці та соціальних справ.

Рашид Хаммад Аль-Адвані наголошує, що задля знайомства українських підприємців з перевагами ведення бізнесу у Кувейті, планується організація бізнес-місії до України представників Кувейту. В рамках цього візиту підприємці обох країн зможуть обмінятися цінним досвідом, обговорити можливі напрямки співпраці, а також підписати реальні контракти.

Посол також запросив вітчизняних підприємців розмістити стенд української продукції на міжнародній виставці у Кувейті, яка відбудеться у 2017 році. А для того, щоб якомога більше бізнесменів України дізналися про Кувейт та його потенціал, посол запланував відвідати різні регіони України.

«Ми завжди вітаємо співпрацю на рівні регіонів, тому через регіональні торгово-промислові палати з радістю посприяємо в організації зустрічей з місцевими підприємцями. Я переконаний, що результат, який виразиться у вигляді збільшення товарообігу між Україною та Кувейтом не змусить себе довго чекати», — підсумував Геннадій Чижиков.

Додамо, що у 2017 році планується третє спільне засідання українсько-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва. Учасники зустрічі запевняють, що це обов’язково дасть поштовх розвитку співпраці між країнами та виведе співробітництво українських та кувейтських підприємців на новий, більш якісний рівень.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *