Польща допоможе українським компаніям вийти на ринок ЄС

В межах бізнес-конференції «Go Poland!» українські підприємці дізналися, як успішно розпочати свою справу за кордоном та отримати фінансування від ЄС.

Захід відбувся 25 жовтня з ініціативи Київської торгово-промислової палати та Всеукраїнської Бізнес Конфедерації. За словами організаторів, головна мета конференції – розповісти вітчизняним підприємцям про переваги ведення бізнесу в Польщі та механізм отримання фінансування для проектів від Європейського Союзу.

«Останнім часом спостерігаються деякі труднощі з виходом наших бізнесменів на ринки ЄС. Сертифікація, квотування та подібні питання змушують їх шукати нові шляхи, як зробити цей процес легшим, простішим та ефективнішим. Тому ця конференція якраз дає відповідь на запитання «як вийти на ринок ЄС?» за допомогою нашого сусіда, нашого адвоката в Євросоюзі – Польщі», — сказав заступник голови правління ГО «Всеукраїнська Бізнес Конфедерація» Олег Вострих.

Він переконаний, що кооперація з польськими підприємствами, спільні бізнес-проекти допоможуть українському бізнесу серйозно заявити про себе на ринку ЄС. А зареєструвавши свою торгову марку на території цієї країни, можна отримати нові можливості: дешеве кредитування, захист бізнесу, сталий розвиток.

Своєю чергою, фахівець із торгового та податкового права та міжнародних податкових структур Бартоломей Пшиборовський розповів, що відкрити бізнес у Польщі дуже просто. Для цього не потрібно володіти польською мовою або мати дозвіл на постійне проживання в цій країні. Адже місцеве законодавство дає право будь-якому іноземцю відкрити свою справу в Польщі за допомогою посередника.

Як відкрити бізнес у Польщі?

Отже, зареєструвати бізнес у цій країні може громадянин України, який досяг 18-річного віку та має закордонний паспорт. Є певні вимоги до такої компанії: вона повинна мати одного й більше засновників та статутний капітал не менше ніж 35 000 грн. Рада правління компанії може складатися з однієї людини, при цьому наявність наглядової ради та ревізійного комітету є необов’язковою. Зазвичай процес реєстрації українського бізнесу в Польщі займає близько 1-2 місяців. Для цього необхідно подати інформацію про:

  • про назву фірми;
  • паспортні дані засновників;
  • юридичну адресу реєстрації компанії;
  • основні види діяльності фірми;
  • розмір статутного капіталу;
  • відомості про бухгалтера.

Після заснування компанії її потрібно зареєструвати в судовому реєстрі та поставити на облік у податковому управлінні та управлінні статистики. Далі можна відкрити банківський рахунок в одній із фінансових установ Польщі та розпочати господарську діяльність.

Великі переваги, колосальні можливості

До основних переваг ведення бізнесу в Польщі Бартоломей Пшиборовський відніс порівняно менші ризики, ніж в Україні. Хоч податки в Польщі не є набагато меншими, якщо їх сплачувати вчасно – жодних проблем не виникне. Більшість добросовісних фірм, які вчасно подають фінансову звітність, навіть не знають в обличчя свого податкового інспектора. Відмітимо, що звітність у Польщі подається кожного місяця, це стосується податку на прибуток, декларації з ПДВ, а також соціальних відрахувань. Ставка на прибуток становить 19%, а ставка ПДВ коливається від 5% до 23%, дивлячись яка компанія.

Набагато простіша ситуація в Польщі і з поверненням ПДВ. До прикладу, якщо компанія витратила на об’єкт близько мільйона злотих (нац. валюта Польщі — Ред.), то їй без проблем повертають ПДВ у розмірі 200 тис. злотих.

Експерти радять починати бізнес у Польщі з агропромислового, готельно-ресторанного або IT-сектору. До речі, в країні можна відкрити торгову компанію, що буде експортувати свою продукцію на ринок України, або навпаки – імпортувати з України.

Ще одне важливе питання – отримання фінансування. Адже якщо ви є власником компанії, яка зареєстрована в Польщі, то отримуєте доступ до європейського кредитування, перевагами якого є мінімальні ставки та спрощена процедура отримання грошей. До того ж Польща активно заохочує іноземних інвесторів. Це й податкові пільги, спеціальні економічні зони та гранти. Але для того, щоб отримати грант, інвестиції компанії мають бути великими. Окрім цього, ви маєте гарантувати працевлаштування місцевого населення та впроваджувати різноманітні інновації. Стосовно спеціальних економічних зон, то працюючи в такій зоні, іноземний бізнес отримує переваги у вигляді зниженої ставки ПДВ, і взагалі, звільнення від сплати податку на прибуток на 10 років.

Усіма питаннями, що стосуються іноземних інвесторів, у Польщі займається спеціальний орган – Польська агенція інформації та іноземних інвестицій.

Ще одна перевага для польських фірм – можливість отримання фінансування від фондів ЄС. Менеджер та тренер у галузі бізнес-консалтингу та грантів ЄС Пшемислав Комаровськи розповів, наскільки просто українській компанії отримати фінансування від ЄС:

«У Польщі дуже розвинена система європейських грантів, і ми запрошуємо українські компанії долучитися до цієї системи. Звичайно, доступ для компаній з України до грантів та фондів ЄС не настільки простий, як для польських, але в них є дуже багато можливостей та шансів, щоб отримати таке фінансування. Для цього потрібно зареєструвати компанію в Польщі або співпрацювати з польськими компаніями. Найголовніше – мати перспективний проект та концепцію, яка буде працювати добре. Особливо це стосується сфери інновацій та трансферних технологій», — сказав він.

Тож наприкінці зустрічі учасники конференції відмітили, що Польща може стати надійним стартовим майданчиком для українських компаній під час виходу на ринки країн ЄС.

«Про те, щоб відкрити бізнес у Європі, сьогодні думає кожен другий власник бізнесу. Причина такого бажання лежить на поверхні: вести бізнес в Україні складно, витратно і загрожує різними несподіванками. Польща — це більш ніж гідний варіант для відкриття бізнесу. По-перше, мінімальний мовний бар’єр і близька нам культура. По-друге, простота (якщо порівнювати з Україною) і відносна дешевизна (якщо порівнювати з іншими країнами ЄС) ведення бізнесу. По-третє, відкривши бізнес у Польщі, ви отримуєте доступ до ринку всього Європейського союзу», — резюмувала голова правління Всеукраїнської Бізнес Конфедерації Олена Павлюкова.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *