Українсько-румунсько-молдавський бізнес-форум: Україна, Румунія та Молдова спільно розвиватимуть міжнародні проекти

Представники бізнес-асоціацій, дипломати та підприємці з Румунії, Молдови та України вперше за останні 10 років зібралися на масштабному тристоронньому заході – бізнес-форумі «Україна, Молдова, Румунія: регіональне та транскордонне співробітництво. Сучасний стан, тенденції, перспективи», що відбувся 1 та 2 листопада у Чернівцях.

Форум був організований завдяки Торгово-промисловій палаті України, Чернівецької регіональній палаті та органів місцевої влади. Мета заходу – посилити ефективну та взаємовигідну економічну співпрацю між країнами, залучити інвестиції.

«Ми повинні переходити з простої торгівлі до більш глобальних інвестиційних проектів. Ми завжди були рішуче налаштовані на співпрацю із Румунією і Молдовою. Слід зазначити, що наприкінці цього року в Україні очікується зростання економіки на 1,5%, а вже наступного, за прогнозами, — на 2-4%. Тож, я впевнений, що розвитку мають набути і нові спільні бізнес-проекти трьох наших держав», — сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Під час форуму відбулося підписання договору щодо двостороннього науково-технічного співробітництва між Державним закладом Інститут рослинництва «Порумбень» Республіки Молдова та Буковинською державною сільськогосподарською станцією.

«Ми, як держава, що має великий потенціал земельних ресурсів, в аграрному бізнесі ми дуже непогано розвиваємося, і для нас важливо знайти такі контакти,  щоб експортувати нашу продукцію закордон. У нас дуже гарна земля, на якій ми можемо виробляти чистий екологічний продукт, і це цікаво для Європи», — зазначив Іван Мунтян, голова Чернівецької облради.

Крім того, представники бізнес-асоціацій Молдови відмітили суттєві результати взаємодії з Україною внаслідок підписання у 2014 році Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між обома країнами.

«Я буду говорити цифрами: за останні півроку товарообіг між Республікою Молдова і Україною зріс. Це означає, що ті митні та немитні бар’єри були спрощені, і торгівля між нашими країнами відновилося на новому рівні. Те, що товарообіг за останні півроку становить понад 200 млн доларів, це дуже важливо, але я думаю, що ми повинні і далі розвивати і допомагати нашим бізнесменам, розвивати нашу співпрацю», — наголосив президент ТПП Молдови Сергій Харя.

Також тристоронній форум дав можливість Україні та Молдові перейняти євроінтеграційний досвід Румунії, яка увійшла до складу ЄС у 2007 році.

«Найкраща порада, щоб ви не повторювали наші помилки, які ми робили в Румунії в період нашого вступу і діяльності в ЄС. Розвивайте власний місцевий капітал, те, що ви можете виробляти як країна, розвивайте те хороше, що маєте»,сказав Міхай Апопій, віце-президент ТПП Румунії.

Надалі такий формат ділової комунікації між Україною, Румунією та Молдовою організатори планують активно розвивати, тому наступного року подібні заходи відбудуться не тільки на території нашої держави, а й у сусідніх країнах, адже будування та зміцнення якісних відносин між цими трьома державами має величезні перспективу для економіки та бізнесу кожної із країн.

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *