Засідання Комітету малого та середнього бізнесу: виробничі бізнес-парки як шанс відновлення української промисловості

Прийняття законопроекту «Про малі виробничі бізнес-парки» дозволить українцям без остраху створювати тисячі малих виробничих підприємств та не бути обманутими державою. Про це йшлося на засіданні Комітету малого та середнього бізнесу при Торгово-промисловій палаті України 9 листопада.

Захід зібрав членів Комітету, лідерів всеукраїнських та громадських об’єднань підприємців та роботодавців, керівників установ, фахівців аналітичних центрів та науковців. Мета заходу – ознайомити учасників із проектом Закону України «Про малі виробничі бізнес-парки», який буде представлено на розгляд Верховної Ради України.

Ініціатори законопроекту переконують, що через відсутність у державі умов для розвитку бізнесу тисячі українців попри велике бажання не можуть реалізувати себе як успішні підприємці. Ба більше, малі та середні підприємства через корупцію посадових осіб, недосконалу податкову систему та відсутність державної підтримки дедалі частіше змушені припиняти свою діяльність.

Ускладнює ситуацію й те, що наразі про надходження суттєвих іноземних інвестицій говорити не доводиться. Тому експерти одностайні: наразі необхідно засновувати та розвивати нові виробничі підприємства за рахунок інвестицій тих українців, які за час, поки в Україні було відсутнє дієве антикорупційне законодавство, накопичили за кордоном сотні тисяч нелегального капіталу. І саме ці кошти наразі є потенційними інвестиціями, які за наявності ефективного законодавства можуть перетворитися на реальні фінансові надходження до економіки країни.

В Європі це працює вже давно

Перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран наголосив, що провідні країни світу вже багато років займаються створенням та вдосконаленням діяльності малих виробничих бізнес-парків. Завдяки цьому їм вдалося дати поштовх розвитку своєї економіки, створити сприятливі умови для підприємницької діяльності та привабити інвесторів.

Своєю чергою, голова Комітету малого та середнього бізнесу при ТПП України В’ячеслав Биковець підкреслив, що прийняття Закону «Про малі виробничі бізнес-парки» може допомогти й Україні розвивати власне виробництво та економіку, що дозволить значно покращити рівень життя громадян.

Загалом, документ передбачає, що місцева влада та представники бізнесу візьмуть на себе взаємні обов’язки. Так, орган місцевого самоврядування надаватиме землю підприємцям для започаткування власної справи, а ті, своєю чергою, мають використовувати ці ділянки виключно для будівництва виробничих підприємств. Окрім цього, влада не буде проводити виїзні перевірки, але підприємці повинні займатися лише виробничою діяльністю.

Передбачається також, що підприємствам, які задіяні в малих виробничих бізнес-парках, будуть надані податкові канікули — їх також буде звільнено від усіх податків до держбюджету, окрім податку на додану вартість.

Відсотки по кредитах, що буде взято на закупівлю найголовнішого устаткування для виробництва, буде сплачувати держава. Підприємці ж мають уникати оптимізації податків, а також платити високу заробітну плату своїм працівникам. Для таких підприємств передбачено розмитнення нового виробничого обладнання за нульовою ставкою, але водночас такі компанії мають використовувати на своєму виробництві лише інноваційні технології.

Контролюючим органам заборонено вимагати від підприємств бізнес-парків сертифікати походження, якості тощо. Не допускається також погіршення особливостей фіскального режиму таких підприємств з прийняттям нових законів, зокрема щодо збільшення ставок податків та посилення режиму експортно-імпортних операцій.

Закон також надає повноваження публічній владі звільняти посадових осіб, які заважають діяльності підприємств. Останні ж можуть повернути земельну ділянку, якщо не в змозі випускати продукцію.

На думку учасників засідання, ще одним важливим чинником, який вказує на необхідність прийняття вищевказаного законопроекту є те, що процес інтеграції України до ЄС дещо гальмується, тому цей час потрібно використати з користю. А саме – для розвитку потужного виробничого експортно-орієнтованого потенціалу. Це потрібно для того, аби Україна змогла вступити до ЄС фінансово збалансованою державою.

Експерти також наголосили, що без розвитку виробничих підприємств дуже важко побороти в країні безробіття.

Тож, головним завданням законопроекту «Про малі виробничі парки» вони називають наступні:

  • зниження податкового навантаження на нові малі виробничі підприємства;
  • легалізація коштів громадян, які вкладені у розвиток бізнес-парків.

Як отримати статус підприємства бізнес-парку?

Документ передбачає, що отримати статус виробничого підприємства малого бізнес-парку компанія може вперше (на три роки) та безстроково (на час, поки діє Закон).

У першому випадку необхідно до органу Державної фіскальної служби подати:

  • реєстраційну заяву;
  • копію статуту;
  • інформацію про засновників;
  • довідку про розміщення підприємства на території бізнес-парку (видає орган місцевого самоврядування).

Якщо протягом 30-ти днів з моменту подачі документів відповідний орган не повідомив про своє рішення про внесення підприємства до реєстру підприємств бізнес-парку або відмову у реєстрації, таке підприємство вважається зареєстрованим.

Щодо порядку отримання правового статусу підприємства бізнес-парку безстроково, то тут необхідний пакет документів дещо інший.

Так, підприємство має надати реєстраційному органу:

  • заяву;
  • копію статуту підприємства;
  • відомості про засновників компанії;
  • довідку про розміщення підприємства на території бізнес-парку;
  • довідку про рік випуску основних засобів виробництва, які використовуються на підприємстві;
  • довідку, що на виробництві працює більше 10 осіб;
  • інформацію про поставку не менше ніж 10% продукції за останній рік на експорт.

Якщо протягом 6-ти місяців орган реєстрації не прийме рішення про реєстрацію підприємства, таке підприємство вважається зареєстрованим.

Існують також певні вимоги до підприємств бізнес-парків. Так, вони мають відповідати нижче перерахованим критеріям:

  • підприємство має бути засноване на території бізнес-парку громадянином України або країн-учасниць ЄС, Канади, США;
  • одна особа не може бути засновникам більше ніж один раз, або більше одного підприємства;
  • статут підприємства бізнес-парку повинен передбачати лише виробничі види діяльності;
  • у виробництві такої компанії мають використовуватися лише нові прилади та механізми.

До того ж статус підприємства бізнес-парку не може мати особа, яка займається торговельною, фінансовою, посередницькою, аудиторською, будівельною, сферою здійснення перевезень, транспортування та переробки газу, нафти, електроенергії, випуском акцизних товарів, або займається іншою невиробничою діяльністю. Не може мати статус підприємства бізнес-парку й особа країни-агресора.

Додамо, що первинна реєстрація підприємства бізнес-парку здійснюється на загальних умовах передбачених законодавством України.

Щодо землі

Окремо в законопроекті прописана процедура виділення земельної ділянки для підприємства бізнес-парку. Так, перші земельні ділянки місцева влада повинна надати безкоштовно, а після заняття більше ніж половини виділених земельних ділянок для будівництва підприємств земля видаватиметься виключно платно через аукціони.

Важливо, що у випадку, якщо підприємство не створить робочі місця або не розпочне випускати продукцію протягом першого року з моменту виділення землі, адміністрація бізнес-парку позбавляє таке підприємство цієї земельної ділянки.

Не забули й про інвесторів

Передбачено законом і захист прав та інтересів інвесторів, які вкладають інвестиції в розвиток бізнес-парків. Зокрема, ті інвестори, які не є публічними особами, не зобов’язані пояснювати джерела походження вкладених коштів. Окрім цього, кошти, що вкладаються у розвиток підприємств бізнес-парків, не можуть бути конфісковані. Держава також має відшкодувати за рахунок держбюджету збитки, якщо такі будуть нанесені інвестору через зміни до законодавства, що погіршують правовий режим підприємств бізнес-парків. Також передбачено відшкодування збитків нанесених злочинними діями посадових осіб.

Наприкінці зустрічі учасники дійшли наступного висновку: для того, щоб територіальні громади стали заможними, їм потрібні саме такі інструменти, як малі виробничі бізнес-парки. Створення бізнес-парків дозволить забезпечити сприятливий бізнес-клімат в країні, регіональний розвиток, і найголовніше –  підтримку малого та середнього бізнесу, який є локомотивом розвитку вітчизняної економіки.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *