Дискусія: чи є спільне економічне майбутнє в України та Ізраїлю?

Які можливості відкриються для вітчизняних підприємців у разі підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем? Яка українська продукція сьогодні найбільше користується попитом на ізраїльському ринку? Ці та інші питання обговорювали представники обох країн в межах дискусії на тему: «Чи є спільне економічне майбутнє в України та Ізраїлю?».

Обговорення відбулося 14 листопада у Торгово-промисловій палаті України за участі президента ТПП України Геннадія Чижикова та директора Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр Альберта Фельдмана. Окрім цього, участь у заході взяли представники українських компаній, які бажають налагодити бізнес-зв’язки з ізраїльськими підприємцями та постачати свою продукцію на ринок Ізраїлю.

За крок до підписання угоди про зону вільної торгівлі

Учасники зустрічі наголосили, що нинішній товарообіг України та Ізраїлю не влаштовує жодну зі сторін. За 6 місяців поточного року він склав 346,1 млн. дол. При цьому, експорт становив 237,5 млн. дол., а імпорт – 108,6 млн. дол. У зв’язку з цим представники бізнесу обох країн наголосили на необхідності активізації торгово-економічного співробітництва у різних сферах.

«Зацікавленість українського бізнесу до ізраїльського ринку з кожним роком стрімко зростає. Адже це країна, яка відома своїми інноваційними технологіями та досягненнями, а також великим досвідом розбудови економіки. Взагалі, специфіка економік наших країн, у першу чергу, дозволяє орієнтуватися на сільськогосподарський сектор як пріоритетний для двосторонніх відносин, особливо в харчовій промисловості. Але є й багато інших галузей, співпраця у яких сприятиме збільшенню товарообігу між нашими країнами. Українсько-ізраїльське співробітництво є вкрай важливим для представників бізнесу обох країн, тому Торгово-промислова палата України буде і надалі працювати у напрямку налагодження тісних зв’язків між підприємцями України та Ізраїлю», – зауважив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Своєю чергою, директор Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр Альберт Фельдман розповів про зацікавленість ізраїльського бізнесу інвестувати в Україну, а також наголосив, що вірогідно вже зовсім скоро країнам вдасться вийти на якісно новий рівень співпраці.

«Зараз у цьому напрямку дуже активно працюють дипломатичні відомства Ізраїлю та України. Ми впритул наблизилися до підписання угоди про зону вільної торгівлі, яка «розв’яже руки» багатьом інвесторам, які хотіли б вкласти свої гроші в Україну, але переживали за їх безпеку. Тепер цього занепокоєння не буде, адже безпеку їхніх коштів буде гарантовано спеціальним фондом», – сказав пан Фельдман.

Окрім цього, є ще деякі стримувальні фактори, що заважають сьогодні ізраїльському бізнесу інвестувати в українські проекти. Так, бізнесмени Ізраїлю вважають, що в Україні, на превеликий жаль, і досі править корупція та не працює судова система. На думку пана Фельдмана, ще одним фактором, що заважає приваблювати великі інвестиції в Україну, є чинна бюрократія. Проте, не дивлячись на це, Ізраїль розглядає Україну як серйозного торгового партнера та прагне розширити сфери взаємної співпраці. Зокрема, за рахунок підписання угоди про зону вільної торгівлі.

Зі свого боку, Геннадій Чижиков підкреслив, що зона вільної торгівлі, нові робочі місця для українців та співпраця в різноманітних сферах – це не просто довгострокові проекти України та Ізраїлю. Усі ці кроки спрямовані на створення стабільного інвестиційного клімату в Україні, залучення ізраїльських капіталів та просування української продукції на міжнародні ринки.

Ізраїль – країна нових можливостей

Учасники зустрічі також обговорили, які українські товари найбільше користуються попитом в Ізраїлі та навпаки. Передовсім Ізраїль зацікавлений імпортувати українські зернові, чорні метали, залишки і відходи харчової промисловості, насіння та плоди олійних рослин, продукцію борошномельно-круп’яної промисловості, а також електричні машини. Зі свого боку, Україна потребує ізраїльського палива, нафти, пластмаси, полімерних матеріалів, фармацевтичної продукції, ядерних реакторів, інноваційних електричних машин та товарів харчової промисловості.

Активно співпрацюють країни у сфері торгівлі послугами. Минулого року загальний обсяг такої торгівлі становив 163,9 млн. дол. При цьому експорт склав 139 млн. дол.,а імпорт – 24,6 млн. дол.

Повертаючись до теми інвестицій, слід зазначити, що обсяг прямих ізраїльських інвестицій в економіку України тогоріч становив трохи більше 36 млн. дол. Найбільше Ізраїль інвестує в українську нерухомість, будівництво, промисловість, а також у виготовлення виробів із дерева.

Учасники дискусії переконані, що найперспективнішими напрямками ділової співпраці для України та Ізраїлю є:

• участь ізраїльських компаній у модернізації вітчизняних об’єктів сільського господарства, новостворених підприємств;
• переробка продуктів харчування;
• туризм;
• кооперація наукових та навчальних закладів;
• розробка програмних продуктів;
• формування логістичних мереж;
• фармацевтика;
• створення в Україні страхової медицини;
• кооперація підприємств для виходу на треті ринки;
• енергозбереження;
• суднобудування та геологорозвідка;
• космічні програми.

Особливо експерти наголосили на співпраці у сфері IT. Адже ізраїльська система державної підтримки IT-сектора є яскравим зразком співпраці держави й бізнесу. Україна може використати цей позитивний досвід Ізраїлю, аби розвинути власну IT-індустрію.

«Ізраїль може багато чого запропонувати Україні. Наприклад, системи воєнного нелетального озброєння, які допоможуть забезпечити максимальну електронну та візуальну розвідку з використанням дронів, та багато інших методик, що допоможуть захистити воєнні сили України. Окрім цього, Ізраїль може запропонувати Україні новітні аграрні технології, передовсім у риболовстві, ефективному рослинництві, виготовленні спеціальних добрив тощо», – розповів пан Фельдман.

Він також наголосив, що в Україні можуть бути запровадженні передові ізраїльські медичні технології, такі як: раннє попередження раку, попередження та виявлення серцево-судинних захворювань.

Як відкрити бізнес в Ізраїлі?

Альберт Фельдман також розповів, що в Ізраїлі створені сприятливі умови для ведення бізнесу, зокрема й іноземного. Розвинена економіка, грамотна державна політика в податковій сфері та стабільність у банківському секторі дозволяють країні вже протягом багатьох років підтримувати сприятливий інвестиційний клімат. Окрім цього, Ізраїль відомий висококваліфікованою робочою силою. До переваг бізнесу в Ізраїлі можна також віднести конкурентоспроможність, високий потенціал, багатонаціональність та гнучкість економіки.

Для українських підприємців ринок Ізраїлю цікавий ще й тим, що він знаходиться недалеко, велике значення відіграє й відсутність мовного бар’єру. Не дивно, що кожного року все більше вітчизняних компаній вирішують розпочати свій бізнес саме у цій країні.

Зазначимо, що відкрити фірму в Ізраїлі зовсім не складно. Зареєструвати можна як іноземну фірму як філіал або представництво, так і відкрити новий бізнес.

Акціонером компанії може бути як громадянин іншої країни, так і компанія іноземного походження. Процедура відкриття бізнесу включає в себе: реєстрацію основних документів компанії, реєстрацію фірми в Департаменті податку на прибуток та ПДВ при Міністерстві фінансів Ізраїлю та реєстрацію в Національному інституті страхування.

Загалом, процедура реєстрації бізнесу в Ізраїлі досить швидка і в середньому займає до одного місяця.

Зверніть увагу, приймаючи найманих працівників на роботу, підприємцю потрібно відкрити на кожного з них справу в податковому управлінні, що займається податковими відрахуваннями за працівників найманого типу.

Слід наголосити, що майже всі ізраїльські фірми щороку проходять аудиторську перевірку. Компанія складає податковий звіт, який необхідно подати до спеціальної служби протягом 5-ти місяців після кінця року. Окремо слід сказати про податкові ставки в Ізраїлі. Так, корпоративний податок складає 25%, податок на дивіденди коливається від 25% до 32%, ПДВ – 17%, фонд соціального страхування – від 3,5% до 17%.

До речі, в Ізраїлі існують спеціальні центри розвитку малого та середнього бізнесу, де можна отримати необхідну консультацію та навіть пройти спеціальне навчання з ведення бізнесу. Ще один важливий момент – підтримка інноваційних технологій. В країні існують спеціальні інноваційні візи, що видаються талановитим бізнесменам з інших країн для відкриття стартапів в Ізраїлі. Окрім цього, в Ізраїлі функціонує багато фондів, які займаються підтримкою бізнесу. Зазвичай допомога надається вже існуючому бізнесу, проте є й такі фонди, які фінансують новостворені компанії, зокрема й іноземні.

Тож, без сумніву, ізраїльський ринок може бути дуже цікавим та перспективним для прогресивних українських підприємців. Щодо співпраці країн взагалі, то наприкінці учасники зустрічі дійшли наступного висновку: для того, щоб співробітництво між Україною та Ізраїлем стрімко розвивалося, Україні необхідно привести у відповідність законодавчу базу, створити сприятливий інвестиційний клімат, здійснити ефективні реформи та здобути довіру серед ізраїльських підприємців. У такому випадку зацікавленість ізраїльського бізнесу до ринку України буде зростати, а отже, – вітчизняні підприємці отримають новий ринок збуту для своєї продукції.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *