IV Всеукраїнський з’їзд спілки білорусів: найперспективніші галузі для співробітництва з Україною

Як розвиваються українсько-білоруські торговельні відносини? Чи слід очікувати реактивації торгівлі між Україною та Республікою Білорусь найближчим часом? Ці питання стали ключовими на IV Всеукраїнському з’їзді спілки білорусів, який відбувся 11 листопада у стінах Торгово-промислової палати України.

Учасники зустрічі обговорили сучасний стан торгово-економічних відносин України та Республіки Білорусь та перспективи розвитку взаємовигідного співробітництва у різних галузях економіки.

«Спілка білорусів – це авторитетна організація, яка об’єднує багаточисленну білоруську діаспору зі всіх регіонів України. Сьогодні до нас завітали представники білоруської спільноти із 14 областей. Для Торгово-промислової палати України це велика подія, адже для нас дуже важливо, щоб Україна та Білорусь налагодили тісну торгівельну співпрацю та відновили обсяги товарообігу, який в останні роки дещо знизився. І в цьому році вже є позитивні зміни у цьому напрямку, ми потроху почали нарощувати обсяги товарообміну між країнами і сподіваємося, що вже зовсім скоро ми досягнемо тієї цифри, яка буде влаштовувати обидві сторони», – підкреслив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Зі свого боку, голова спілки білорусів Петро Лайшев наголосив, що головним завданням організації є налагодження тісних торговельних взаємозв’язків між українцями та білорусами у різних сферах, а також збереження самобутності білоруської громади України.

«Ми прагнемо, щоб Україна та Білорусь, які є такими схожими та близькими країнами, використали усі можливості задля встановлення тісної співпраці. Ми бачимо потенціал співробітництва як у сфері сільського господарства, так і в інших галузях економіки. Ми маємо консолідувати зусилля громадянського суспільства, дипломатів та політиків наших країн, аби вийти на якісно новий рівень співпраці», – сказав він.

Члени спілки відмітили, що Україна та Білорусь постійно співпрацюють у найрізноманітніших сферах, адже до цього спонукають історичні традиції, схожість культур, суміжність територій та багато інших факторів. На сьогодні більшість регіонів України встановили договірні стосунки із областями Республіки Білорусь. Окрім цього, слід відмітити тісну співпрацю між торгово-промисловими палатами обох країн, що останнім часом теж активізувалася.

Найактивніше країни співпрацюють у паливно-енергетичній та транспортній сферах. За даними Посольства Республіки Білорусь в Україні, білоруські машинобудівні підприємства щороку збільшують імпорт комплектуючих з України. Окрім цього, спостерігається пожвавлення у сфері виробничої кооперації. Те, що відносини на рівні підприємств та підприємницьких структур розвиваються дуже стрімко, свідчить про перспективу збільшення товарообігу між країнами вже найближчими роками.

Основу експорту Білорусі передовсім становить готова споживча продукція машинобудівного, будівельного комплексів. Це трактори, устаткування для автомобілів і тракторів, шини та добрива.

Обговорили учасники зустрічі й особливості онлайн-товарообігу між країнами. Так, найбільше Білорусь купує в Україні біопаливо — минулого року на нього припало майже 23% експорту. Серед затребуваних вітчизняних товарів, що постачаються до Білорусі, є також соняшникова олія, а також продукти переробки соняшнику. Щодо товарів, які Україна купує в Білорусі, то це зазвичай тютюнова продукція, а також різні види рослинного масла.

Наразі важливими торговими партнерами для Білорусі є такі українські регіони, як Київ та Київська область, а також Полтавська та Запорізька області.

Співпрацюють країни і в галузі освіти. В межах цієї співпраці до Білорусі щороку відряджаються українські фахівці та студенти для наукової роботи та навчання. Своєю чергою, білоруські студенти приїжджають навчатися до України. Міністерство освіти України навіть виділяло державні стипендії для навчання білоруських студентів українського походження у вищих навчальних закладах України за рахунок державного замовлення.

За перше півріччя 2016 року загальний товарообіг із Республікою Білорусь загалом склав 1107,6 млн. дол. У порівнянні з першим півріччям минулого року він зріс на 8%. Щодо інвестицій, то станом на липень 2016 року обсяг українських інвестицій в економіку Республіки Білорусь склав 4364,4 тис. дол. Зі свого боку, Білорусь у цей час інвестувала в Україну 33 435,9 тис. дол.

Водночас посол України в Республіці Білорусь Ігор Ліховий наголосив, що не дивлячись на пожвавлення співпраці в деяких сферах, потенціал співробітництва між країнами залишається не реалізованим.

«Мені хотілося б, щоб рівень співпраці між нашими країнами був набагато вищим, тому що на сьогоднішній день показники товарообігу не влаштовують жодну зі сторін. Очевидно, що в цьому процесі мають брати участь не тільки дипломати та політики, а й представники суспільства України та Республіки Білорусь, громадські організації», – підкреслив він.

На думку Ігоря Ліхового, реалізація потенціалу співробітництва між Україною та Білоруссю можлива за умови встановлення довіри між обома народами.

Учасники зустрічі підкреслили, що на сьогодні Україна та Білорусь починають відроджувати співробітництво у сфері туризму. Договірно-правовою базою, на підставі якої воно здійснюється, зокрема, є Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі туризму, Угода між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про повітряне сполучення та Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян.

Представники українських туристичних компаній дедалі частіше беруть участь у міжнародних виставках, що проходять у Білорусі. Члени спілки зазначають, що це є чудовою нагодою продемонструвати туристичний потенціал України споживачам Білорусі. У зв’язку з тим, що білоруські туристи висловлюють побоювання щодо безпеки проїзду територією України, у посольстві України в Республіці Білорусь часто проводяться конференції на тему «Україна відкрита для туристів».

Члени спілки також звернули увагу на велику кількість громадських організацій українців Білорусі. Так, на сьогодні в Білорусі діють 16 громадських організацій, 14 з яких зареєстровано органами юстиції Білорусі. Українська мова в Білорусі викладається в Білоруському державному університеті, до того ж в шести областях країни функціонують бібліотеки з відділами української літератури. Їхній загальний книжковий фонд складає близько 5 000 примірників.

Загалом, за результатами останнього перепису, в Білорусі проживає 159 тисяч українців. Найбільше їх у Брестській, Вітебській та Гомельській областях.

Наприкінці зустрічі учасники відзначили, що українсько-білоруським торгово-економічним відносинам притаманна стабільність та взаємна зацікавленість у нарощуванні спільного виробництва. А географічна близькість, високий рівень науково-технічних зв’язків у всіх галузях господарства та добросусідські стосунки сприяють пожвавленню співпраці щороку.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *