Зустріч посла Аргентини з українськими підприємцями: нові ринки — нові можливості

Чому Аргентина – країна нових можливостей для українського бізнесу? Чому ринок Аргентини є привабливим для іноземних інвесторів? Як вести бізнес у цій країні? Про це розповів посол Аргентини в Україні Альберто Хосе Алонсо під час зустрічі з вітчизняними підприємцями у Торгово-промисловій палаті України.

Відкриваючи захід, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що стратегія розвитку зовнішньоекономічних відносин палати наступного року включає в себе посилення співробітництва з країнами Латинської Америки. На його думку, цьому сприятиме той факт, що нинішній президент Аргентини Маурісіо Макрі нещодавно оголосив про нову стратегію країни, спрямовану на залучення іноземних бізнесменів. Україна також входить до переліку країн, що є стратегічно важливими для Аргентини з огляду на торгово-економічне співробітництво.

«Я переконаний, що Україна, та зокрема український бізнес, дуже зацікавлені у посиленні співробітництва з Аргентиною. Адже наші економіки є дуже схожими та взаємодоповнюючими. Так, в Україні активно розвивається галузь машинобудування, оборонна промисловість та IT-індустрія. Я думаю, що головна причина того, що український експорт до країн Латинської Америки, та зокрема Аргентини, у тому, що вітчизняні не дуже активні. Аргентинський бізнес більш активний. Про це яскраво свідчить збільшення експорту в Україну. Я впевнений, що сьогоднішня зустріч та презентація посла Аргентини Альберто Хосе Алонсо допоможе активізувати торгово-економічну співпрацю між нашими країнами, що в призведе до суттєвого збільшення показників товарообігу між Україною та Аргентиною», – сказав Геннадій Чижиков.

Він додав, що Торгово-промислова палата України планує більше залучати до роботи представників української діаспори, яких на сьогодні налічується майже 250 тисяч осіб.

Своєю чергою, Альберто Хосе Алонсо підкреслив, що наступний рік стане визначальним у торгово-економічних відносинах обох країн.

«Ми будемо святкувати 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Аргентиною. До того ж у 2017 році виповниться 120 років з початку української імміграції до Аргентини. Це дуже символічно. Тож, я переконаний, що нашу співпрацю в економічній сфері потрібно активізувати. Ми разом маємо працювати над тим, щоб товарообіг між нашими країнами зростав. Приємно, що для цього є політична воля з боку обох держав», – сказав він.

Посол Аргентини розповів, що сьогодні Аргентина є індустріально-аграрною країною, основними галузями економіки якої є харчова, текстильна, хімічна та металургійна. Більшість інвестицій надходить до транспортної сфери, інфраструктури, енергетичного комплексу, нерухомості та туристичного сектору. До того ж країна багата на різновиди корисних копалин та продукцію сільського господарства. Остання виготовляється здебільшого на експорт. Країна має великі показники ВВП, завдяки чому входить до переліку країн «Великої двадцятки». Міста, що найбільш цікаві для національного та іноземного бізнесу, це: Буенос-Айрес, Кордова, Росаріо, Тукуман, Мендоса та Сан-Луїс. Проте щороку підприємництво розвивається й у маленьких містечках Аргентини.

Розвиненими у країні вважаються такі галузі, як машинобудування, рибне господарство, лісництво та будівництво. Основу аргентинського експорту здебільшого складають такі товари, як соєві боби, нафта та продукція нафтопереробки, газ, автомобілі, пшениця, кукурудза, кольорові метали та біопаливо. Загалом Аргентина практично повністю задовольняє свої внутрішні потреби та займає позиції лідера в експорті на міжнародний ринок. Основною сферою економіки Аргентини експерти називають виробництво продуктів харчування.

Альберто Хосе Алонсо під час своєї презентації наголосив, що Аргентина є дуже привабливою країною для іноземного бізнесу, зокрема і для українського.

«Аргентина має розвинену та диверсифіковану економіку, що займає третє місце серед усіх країн Латинської Америки. ВВП країни складає 586 мільярдів доларів. Окрім цього, Аргентина – це восьма за розмірами країна світу, площа якої — три мільйони квадратних метрів. До речі, 53% цієї території – землі сільськогосподарського призначення. Аргентина також відома на весь світ своїми великими запасами нафти та газу. Країна має 35 тисяч кілометрів доріг, 43 морські порти та 54 аеропорти. В Аргентині також дуже розвинена електромережа. Я хочу запевнити, що ця країна має всі необхідні умови для створення нового бізнесу або інвестування коштів у вже існуючі проекти», – сказав посол.

Куди найчастіше інвестує іноземний бізнес?

Він додав, що найпопулярнішою в Аргентині є категорія інвесторів, які вкладають гроші в придбання сільськогосподарських земель. Позаяк аграрна галузь добре розвинена у країні, придбання землі приносить іноземним підприємцям великий та стабільний прибуток. При цьому вигідним є як придбання землі для вирощування сільськогосподарської продукції, так і здавання цієї землі в оренду іншим підприємствам.

Головною перевагою ринку нерухомості Аргентини експерти називають те, що він практично не постраждав унаслідок кризи. Це спричинено тим, що відсоток будівництва в країні невеликий, а валюта Аргентини здебільшого залежить від експорту товарів сільського господарства та техніки, а не від іноземних фінансових вкладень у розвиток економіки. Саме це називають головним фактором безпеки інвестицій у землі Аргентини.

Якщо говорити про вартість землі, то в середньому земельна ділянка в Аргентині коштує від тисячі до трьох тисяч доларів за гектар. Проте експерти наголошують, що прибуток від цієї землі можна отримати дуже високий. Іноді він удвічі перевищує витрати на купівлю земельної ділянки. Водночас слід зазначити, що іноземець не може придбати в Аргентині більше, ніж дві тисячі гектарів землі. Якщо ж ви плануєте відкрити велике господарство і цієї площі землі вам замало, можна відкрити акціонерне товариство, в такому випадку землі можна мати скільки завгодно.

На жаль, в Аргентині існують проблеми з іпотечними кредитами, оскільки місцеві банки видають позики тільки тим фірмам, що співпрацюють з місцевими компаніями та створюють нові робочі місця.

«Не дивлячись на те, що Аргентина територіально знаходиться не занадто близько до України, вона є чудовим місцем для інвестицій. А дешевизна та швидка окупність сільськогосподарських земель роблять їх прибутковими як для власного використання, так і для здавання в короткострокову та довгострокову оренду», – підкреслив Альберто Хосе Алонсо.

Як відкрити бізнес в Аргентині?

За його словами, відкрити свою справу в Аргентині дуже просто. Для цього необхідно лише зібрати усі необхідні документи. До таких документів відносяться:

  • паспорт засновника компанії;
  • міграційна карта (якщо це особа-емігрант).

Схему спрощеного способу ведення комерційної діяльності в Аргентині називають монотрибуто. Для того, щоб отримати монотрибуто, необхідно буде зібрати додаткові документи. Це, зокрема, сертифікат на проживання в Аргентині (його можна отримати, звернувшись до відділення поліції за місцем проживання). Додамо, що цей документ обов’язково має бути нотаріально завірений.

Окрім цього, якщо діяльність компанії здійснюється в межах торгівлі нерухомістю, необхідна також ксерокопія рахунку за сплату комунальних послуг. Це є дуже важливим документом, оскільки він дозволяє дізнатися про стан житла особи. Подається такий документ від імені платника податку або від його довіреного представника. Якщо діяльність з нерухомістю пов’язана з орендою, то потрібно заручитися відповідним актом, що дозволяє здавати приміщення в оренду. В такому випадку для отримання акту потрібне завірення технічного стану будівлі, щоб виключити надання клієнту завідомо неякісного житла.

Обов’язковою вимогою також є надання власником послуги копії виписки з банківської картки або з відповідного банку, клієнтом якого і є особа, що подала заявку. Це необхідно для того, щоб фізичній або юридичній особі було присвоєно відповідні реквізити, за якими здійснюватиметься оплата і які обов’язково перевірятимуть контролюючі органи.

Із підготовчих документів, для відкриття бізнесу в Аргентині потрібно також обов’язково отримати муніципальний дозвіл на таку діяльність. Копію цього документа потрібно пред’являти під час відкриття бізнесу відповідному органу реєстрації.

Слід зазначити, що реєстрація бізнесу в Аргентині займає всього декілька днів. Для цього потрібно подати документи в міграційний відділ, що знаходиться за місцем проживання особи, яка подає заявку. Окрім цього, документи подаються й до відповідного фонду, завданням якого є реєстрація нових компаній і видача ліцензій на право здійснювати підприємницьку діяльність. Після реєстрації бізнесу вам обов’язково потрібно буде обрати страхову компанію та стати на облік у податковій.

Наприкінці Альберто Хосе Алонсо розповів про види доходів, що не підлягають оподаткуванню в Аргентині. До таких, зокрема, належить дохід від продажу деяких акцій, що були видані аргентинською компанією фізичній особі, і вона, своєю чергою, продає їх на регулярній основі, аби отримати додатковий дохід. Водночас усі особи, які проживають в Аргентині, сплачують податок на прибуток, незалежно від того, де вони отримують дохід. Це також стосується тих осіб, які отримали візи на постійне місце проживання на строк не менше року.

Взагалі, в Аргентині існує два види податку на майно фізичних осіб – податок на прибуток та на особисте майно. Податок на прибуток сплачують ті іноземці, які заробляють гроші у країні або жителі Аргентини, що заробляють гроші за кордоном. Підприємці повинні сплачувати податки кожні два місяці.

Що стосується того, який бізнес найвигідніше відкривати в Аргентині, Альберто Хосе Алонсо відніс до нього: виробництво продуктів харчування, ресторанну справу, бізнес у сфері інноваційних технологій, салони краси та дрібну торгівлю товарами вжитку.

Наприкінці зустрічі підприємці зауважили, що економіка Аргентини та її сприятливий інвестиційний клімат можуть слугувати гарним прикладом для України, а співпраця з цією країною у найрізноманітніших сферах допоможе Україні розбудувати власний підприємницький сектор.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *