Українсько-хорватський бізнес-форум: Хорватія запрошує український бізнес до співробітництва

«Я запрошую всі українські компанії, що зацікавлені в бізнес-співпраці з Хорватією, на європейський ринок». Із такими словами звернувся до вітчизняних підприємців Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович під час виступу на Українсько-хорватському бізнес-форумі, що відбувся 21 листопада в Торгово-промисловій палаті України.

Загалом, у заході взяли участь представники понад 150 компаній з України, 75 хорватських підприємств, представники громадських організацій та очільники урядів України й Хорватії. У пленарній частині бізнес-форуму висвітлювалися питання найближчих перспектив та пріоритетних напрямів українсько-хорватського економічного співробітництва, умови ведення бізнесу в Україні й Хорватії та можливості взаємовигідних інвестицій.

«Україна – це частина європейської родини. І те, що сьогоднішній форум проходить у день третьої річниці Революції гідності та приїзду до України прем’єр-міністра Хорватії – великого друга нашої держави, є дуже символічним. Нинішній візит прем’єра Хорватії до України – перший в історії двосторонніх відносин, і це покладає на Україну серйозні зобов’язання щодо розвитку взаємин між державами», – сказав, відкриваючи захід, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, Україна наразі активно розвивається та зміцнює свої економічні показники.  Зокрема, частка ВВП у третьому кварталі цього року зросла майже на 2%. Окрім цього, Україна посіла вищу сходинку в кредитному рейтингу Fitch. Усе це свідчить про активізацію розвитку національної економіки. За словами Володимира Гройсмана, Україна має великий потенціал у розвитку сільського господарства, в галузі машинобудування, хімічної промисловості, а також в енергетичній сфері. Прем’єр також повідомив про початок приватизації державного майна, що дозволить залучити інвестиції в економіку країни. Адже буде створено ефективний механізм захисту іноземних вкладів, відсутність якого наразі є основним стримуючим фактором для іноземних фінансових надходжень.

Він додав, що Україна та  Хорватія мають дуже великий потенціал для розвитку в різних сферах, таких як: туризм, харчова промисловість, суднобудування, фармацевтика, легка промисловість, відновлювана енергетика та сфера сільського господарства. Окрім цього, Україна зацікавлена у диверсифікації поставок газу. Це може бути дуже хорошою можливістю поглиблення співпраці між Україною й Хорватією та зміцнення нашої енергетичної незалежності.

Володимир Гройсман повідомив, що в межах візиту очільники урядів України та Хорватії підписали двосторонні договори економічного характеру, що сприятимуть пожвавленню торгівлі між країнами. Зокрема, Угоду між Урядом України та Республіки Хорватія у сфері запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків. Цей документ визначає принципи взаємної скоординованої діяльності між країнами в разі виникнення катастроф. Так, якщо ресурси однієї країни будуть недостатніми для того, щоб запобігти катастрофі або боротися з її наслідками, країна-партнер зобов’язується надати свою допомогу.

Окрім цього, Україна та Хорватія підписали Протокол про внесення змін і доповнень до Договору між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про заохочення і взаємний захист інвестицій. Документ підсилює положення, що стосуються захисту прав інвесторів, а також уточнює та доповнює положення Договору між урядами обох країн про заохочення та взаємний захист інвестицій, який було укладено у грудні 1997 року. Документ було доповнено новими статтями, що передбачають захист безпекових інтересів його сторін.

Водночас сторони домовилися провести наступного року засідання міжурядової комісії з торговельно-економічного та військово-технічного співробітництва.

Своєю чергою, Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підкреслив, що спільна історія та добросусідські стосунки призвели до розширення якісної економічної співпраці між країнами. Він наголосив, що український експорт за останній рік виріс на 5%.

«Українські партнери можуть розраховувати на нашу підтримку. Я особисто підтримую взаємодію влади з бізнесом, тому що це призводить до конкретних позитивних показників для країни. Ми сподіваємося, що наше співробітництво буде тіснішим і пліднішим, аби Угода про асоціацію України з ЄС набула чинності і стала основою для прийняття подальших рішень про візову лібералізацію і про загальний процес реформ», – сказав він.

Пан Пленкович зауважив, що українсько-хорватський бізнес-форум є чудовою нагодою для розвитку економічних стосунків країн у практичній площині.

«Я хотів би запросити всі українські компанії, що зацікавлені у бізнес-співпраці з Хорватією, на європейський ринок», – резюмував Прем’єр-міністр Хорватії.

Із тим, що захід такого масштабу позитивно вплине на розвиток українсько-хорватських торговельних стосунків, погодився й президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. На його переконання, результат роботи дипломатичних представників обох країн, а саме зростання товарообігу між Україною та Хорватією, спостерігатиметься вже наступного року.

«20 травня цього року ми провели Перший українсько-хорватський бізнес-форум у Спліті. Це був результат співробітництва торгово-промислових палат країн та Почесного консула України у Хорватії Івіци Піріча. Тоді ми побачили, що хорватський бізнес неабияк зацікавлений у налагодженні бізнес-зв’язків з українськими підприємцями. Саме тому було прийнято рішення продовжити цю традицію та надати ще одну можливість бізнесу обох країн зустрітися та провести перемовини щодо подальшого співробітництва. А те, що на цьому форумі присутні прем’єр-міністри України та Хорватії, говорить про зацікавленість влади наших країн вивести співробітництво України та Хорватії на якісно новий рівень», – зауважив Геннадій Чижиков.

Він також додав, що домовленості, яких вдалося досягнути у Спліті, вже дають свої результати, адже деяким компаніям вдалося знайти партнерів у Хорватії та кооперуватися з ними задля виходу на інші ринки.

Зважаючи на специфіку економік України та Хорватії, вітчизняні підприємці бачать можливості співпраці у таких сферах, як виробництво та переробка продуктів харчування, фармацевтика та діловий туризм. Але й інші галузі економіки можуть стати плацдармом для будівництва довготривалих та плодовитих бізнес-стосунків між країнами.

«Ми впевнені, що і в інших галузях досягнемо суттєвих результатів. Хорватія справді налаштована дуже активно розвивати економічні зв’язки з Україною», – сказав Геннадій Чижиков.

Своєю чергою Почесний консул України у Хорватії Івіца Піріч переконаний, що малий та середній бізнес обох країн за рахунок створення спільних підприємств може значно покращити своє виробництво. На його думку, особливо це стосується сфери суднобудування.

«Зараз ми проводимо переговори із суднобудівними компаніями щодо контрактів на будівництво суден на експорт. Адже масштаби виробництва суднобудівної продукції в Україні щороку збільшуються. Я сподіваюся, що вже зовсім скоро українські та хорватські підприємства разом братимуть участь у тендерах в Європі та світі», – сказав Івіца Піріч.

Учасники форуму обговорили унікальний досвід інтеграції хорватської економіки в єдиний ринок Європейського Союзу. В межах форуму хорватські компанії презентували свою діяльність, також пройшли переговори між представниками ділових кіл обох країн у форматі В2В. Підприємці зауважили, що подібний формат зустрічей дозволяє продемонструвати свій потенціал та в результаті підписати вигідні контракти.

«Цей форум виявився дуже корисним для представників бізнесу з практичної точки зору. Ми мали можливість дізнатися, як вести бізнес у Хорватії, під час презентації ознайомилися з принципами оподаткування та особливостями законодавства цієї країни. Приємно, що прем’єр-міністр Хорватії наголосив на тому, що уряд країни працює над покращенням законодавства задля залучення іноземного бізнесу, створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності», – підкреслив заступник голови правління ГО «Всеукраїнська Бізнес Конфедерація» Олег Вострих.

Він впевнений, що завдяки зусиллям дипломатів, торгово-промислових палат та самих бізнесменів України та Хорватії вже зовсім скоро торговельно-економічне співробітництво між країнами значно посилиться, а отже, – український та хорватський бізнес матиме змогу розвиватися та впевнено рухатися вперед.

Представники Хорватії запевняють, що це країна з однією з найпродуманіших та зручніших систем оподаткування. В країні існує ціла низка доходів, що не оподатковуються. До таких, зокрема, належать: платежі відсотків по інвестиціях, позиках, вкладеннях у фінансові установи; іноземні пенсії; дохід від цінних паперів та інших активів; дохід від нерухомості, що перебуває у власності фізичної або юридичної особи; доходи від спадщини тощо. Тож, для українських підприємців ринок Хорватії відкриває великі перспективи.

Говорячи про особливості економіки цієї країни, варто зазначити, що в Хорватії є великі родовища бокситів, вугілля та залізної руди. В країні також діє велика кількість м’ясокомбінатів, рибоконсервних заводів, підприємств із виробництва шкіряних виробів, а також із переробки сільськогосподарської продукції. Активно у країні виробляють й електротовари та електрообладнання. Головним напрямком державної політики у країні в сфері енергетики є лібералізація галузі та приватизація підприємств паливно-енергетичного комплексу.

За даними Державної служби статистики України, товарообіг між Україною та Хорватією за останні 8 місяців 2016 року склав 42,474 млн дол. Порівняно з цим же періодом минулого року він збільшився майже на 50%. При цьому експорт з України становив 27,942 млн дол, а імпорт товарів із Хорватії – 14,532 млн дол. Основними групами експорту товарів України до Хорватії були: чорні метали (51,5%), обладнання для енергетики (12,0%), скло та вироби зі скла (8,2%), деревина та вироби з неї (6,6%) та вироби з чорних металів (4,6%). Щодо імпорту хорватських товарів до України, то їхню основу склали обладнання для енергетики (35,5%) та продукція фармацевтики (30,4%).

Наприкінці зустрічі учасники наголосили, що на розвиток економічних відносин країн позитивно впливатиме подальше змінення міжрегіонального співробітництва. Адже така співпраця дає можливість малим та середнім підприємствам ефективніше використовувати попит споживачів двох регіонів для просування своєї продукції з подальшим можливим розширенням експортного потенціалу на інші регіони. На сьогодні документи про регіональне співробітництво з різними областями Хорватії вже підписали 11 українських областей.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *