II Національний виноробний форум: як стимулювати розвиток галузі?

З якими проблемами стикаються вітчизняні винороби та як стимулювати інвестиції у галузь, обговорили учасники Другого національного виноробного форуму, який організувала Торгово-промислова палата України. Представники влади, громадських організацій, фахівці та виробники з’ясували,  як подолати бар’єри, що стримують розвиток українського виноробства.

Попри те, що виноробна галузь є бюджетонаповнюючою та створює робочі місця, її розвиток у країні залишає бажати кращого. У зв’язку з цим експерти, науковці, представники галузі та влади вдруге зібрались у стінах Торгово-промислової палати України, аби з’ясувати, чи є майбутнє в мікровиробника, які перепони стоять на шляху великих виноробних компаній та що необхідно  зробити для покращення інвестиційної привабливості галузі. Участь у форумі взяли: президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики Віктор Костенко, власник виноробні «Маркіз де Лакарен» Крістоф Лакарен, генеральний директор «Укрвинпром» Володимир Кучеренко та інші.

Відкриваючи захід, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що палата приділяє велику увагу роботі зі створення сприятливого конкурентного середовища на ринку продукції виноробства, а також процесу врегулювання земельних відносин, дерегуляції, підтримки розвитку малого та середнього бізнесу в країні:

«Виноградарство і виноробство — галузі з великими потенційними можливостями виробництва якісних українських вин, із давніми історичними традиціями. Але останнім часом через виникнення серйозних перешкод вони зазнали помітного спаду. Після першого форуму минув майже рік. Завдяки спільним зусиллям ми домоглися, щоб ліцензію на оптово-роздрібну торгівлю винопродукцією виробникам, які використовують власно вирощену сировину, було скасовано. Водночас, процес реформ ще проходить недостатньо активно, деякі важливі проблеми досі не розв’язані.

Слоган сьогоднішнього заходу: “Українському вину бути!”. І я впевнений, що ті люди, які присутні тут і ті,  хто буде виступати, дуже позитивно налаштовані. Залишилося тільки їх об’єднати і виконувати те, що вони обіцяють сьогодні. Перед нами стоїть дуже серйозна робота, і мені дуже приємно, що в цьому процесі важливу роль грає Торгово-промислова палата України як консолідуюча бізнес-асоціація», – сказав Геннадій Чижиков.

Учасники форуму обговорили сучасний стан галузі, найгостріші проблеми та перспективи розвитку виноробства в Україні та що потрібно зробити задля підвищення конкурентоспроможності вітчизняної виноробної продукції на міжнародному ринку.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий у своєму виступі підкреслив, що виноробна галузь та її розвиток є вкрай важливим фактором для зміцнення української економіки.

«Галузь сьогодні має функціонувати так, як їй вигідно, і так, як цього вимагають наші перспективи. Я думаю, що переможним результатом спільних зусиль бізнесу та влади має бути гідне місце виробників українського вина на міжнародних ринках», – сказав Тарас Кутовий.

Він також додав, що сьогодні дуже гостро стоїть питання залучення в галузь довгострокових інвестицій.

«Виробництво продукції виноробства дуже розтягнуто у часі. Особливість галузі полягає в тому, що в неї тривалий цикл виробництва. Тож деколи винороби одного покоління можуть навіть  не побачити плодів своєї праці. Адже п’ять років потрібно тільки для того, щоб створити виноградник та доглядати за ним до вступу у товарне плодоношення. Тому надважливим є питання залучення інвестицій на тривалий період. Міністерство, зі свого боку, доклало зусиль до імплементації законодавчих актів, що регулюють процес виробництва винограду та виноробної продукції. Дуже важливо, що сьогодні скасовано ліцензію на право реалізації винопродукції з власних виноматеріалів. А для виробництва ординарних коньяків визначено частку вітчизняних коньячних спиртів», – наголосив Тарас Кутовий.

За його словами, на підтримку галузі в бюджеті наступного року закладено 75 млн грн.

Зі свого боку, модератор форуму, власник сімейної виноробні «Колоніст» Іван Плочков зауважив, що зважаючи на величезний потенціал галузі, бізнесу, громадянському суспільству та владі необхідно консолідуватися задля подолання всіх бар’єрів, що стримують вихід українських товарів на світовий ринок:

«Ця галузь може стати однією з провідних у сфері сільського господарства України. І проведення таких форумів є дуже ефективним алгоритмом роботи, оскільки вже дає конкретні результати. До прикладу, результатом Першого національного виноробного форуму, що проходив у Торгово-промисловій палаті України, стало скасування ліцензії по оплаті 500 тис. грн на оптову торгівлю виноробною продукцією.

А сьогодні ми обговорюємо питання дерегуляції виноградарства та виноробства, питання надання землі для виноградників, проблемні питання податкового законодавства у цій сфері. Я переконаний, що сьогоднішнє обговорення стане каталізатором для вирішення цих питань із відповідними державними органами. Я дуже сподіваюся та очікую, що вже в першому півріччі наступного року ми вирішимо питання дерегуляції, а в другому півріччі – питання землі під багаторічними виноградниками, які сьогодні скрізь по країні не обробляються», – сказав Іван Плочков.

Експерти наголосили, що стимулювати розвиток виноробства в Україні допоможуть:

  • удосконалення державної політики підтримки галузі;
  • спрощення фіскального та земельного законодавства;
  • зручна процедура отримання дозволу на виробництво виноробної продукції;
  • зміни в оподаткуванні для фермерських господарств;
  • доступність кредитування.

До перешкод, які стримують розвиток українського виноробства, учасники зустрічі віднесли монополізацію ринку, відсутність ефективної держпідтримки, складний механізм отримання ліцензії, проблеми, пов’язані з отриманням зручних кредитів, а також відсутність преференцій для виробників вина. На думку присутніх, чинна акцизна політика призвела до деформації ринку та інших негативних наслідків. А з огляду на те, що в європейській практиці вино є харчовим продуктом, експерти запропонували взагалі скасувати акцизну марку на тихі вина.

Окрім цього, було зазначено, що виноробна галузь зазнала великого економічного спаду через зростання цін на енергоресурси, сільськогосподарську техніку, добрива, а також скорочення площ земельних ділянок під виноградники.

У зв’язку з анексією Криму виноградно-виноробна галузь України втратила значну частину виробничої бази вітчизняного виноградарства та виноробства: 19,1 тис. га родючої площі виноградників в сільськогосподарських підприємствах (35,2% від загальної кількості у країні) і переробні потужності, які виробляли щорічно понад 7 млн декалітрів виноматеріалів, або понад 26,5% від їх загального виробництва в Україні. У втраченому регіоні також залишилося чимало невеликих виробників вин.

Водночас учасники зустрічі наголосили, що невеликими кроками домашнє виноробство виходить на рівень не просто виробництва, а справжнього культурного явища в Україні. Поєднання технологій, індивідуального підходу до кожної партії вина та особливої ​​атмосфери невеликих дегустаційних комплексів – ось шлях, яким сьогодні намагаються йти українські винороби-аматори.

Але поки це – лише поодинокі виноробні, власники яких можуть дозволити собі знайти необхідні кошти для вкладення в подібні проекти. У пошуках найкращого рішення для якості вина невеликі винороби постійно експериментують, пробуючи у виробництві поєднання найрізноманітніших сортів винограду. Хто ягоду закуповує, а хто намагається знайти оптимальні сорти для певного регіону і виростити лозу на власних ділянках. Каберне, Піно Нуар, Шардоне, Одеський чорний, Мерло, Сапераві, Аліготе, Рислінг, Первісток Магарача, Совіньон, мускатна група – ось далеко не повний перелік сортів винограду, які переробляють невеликі виноробні.

«У цілому в галузі дуже багато проблем. І ми, як міністерство, повинні створити сприятливі умови в законодавчому полі для  розвитку виноробства та подолання існуючих перешкод для виробників. Ми будемо вносити пропозиції до Верховної Ради, щоб ті нормативно-правові акти, які сьогодні є і регулюють діяльність виробників цієї продукції, були більш ефективними та зручними для підприємців малого та середнього бізнесу. Тому що вино – це продукт місцевості. І сьогодні, щоб переорієнтувати ринки збуту із східних на західні, азійські та американські, ми маємо виробляти ексклюзивний та високоякісний продукт. Тому, якщо в нас є 45 тис. га виноградників, мінімум 4 тис. повинно бути виробників вина у різних областях, які б робили ексклюзивне вино», – зауважив начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики Віктор Костенко.

Своєю чергою, Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий наголосив на позитивній ролі Торгово-промислової палати України у розвитку вітчизняного бізнесу та організації масштабних заходів для підприємців.

«Ця подія, окрім формального значення, має для мене особисто такий собі емоційний компонент. Адже одним із натхненників Першого національного виноробного форуму був Павло Шеремет. Тому Торгово-промислова палата України є для мене, першою чергою,  частиною цією емоції. Сьогодні я приніс подарунок президенту Торгово-промислової палати України із вдячністю за те, що він цю ініціативу підтримує. Він сам особисто вболіває за це питання. Це дуже важливо. Якщо керівник переживає, то й результат відповідно значно кращий. Тому ставлення Торгово-промислової палати України в особі її керівника до проблем бізнесу не є формальним, тому роль бізнес-асоціації як площадки для діалогу між підприємцями та владою важко переоцінити», – сказав Тарас Кутовий.

За результатами форуму всі пропозиції його учасників будуть узагальнені та надіслані органам державної влади. Загалом захід продемонстрував, що українські винороби можуть ефективно конкурувати на міжнародному ринку, але задля цього в Україні мають бути створені сприятливі умови для розвитку галузі.

«Сьогодні ми побачили, що бізнес поступово консолідується, відпрацьовує певні спільні кроки задля вирішення тих чи інших питань. Саме завдяки цим зусиллям нам вдалося скасувати ліцензію для мікровиноробів. Я переконаний, що подібні кроки та послідовні дії у подальшому допоможуть вирішити і низку інших питань», — констатував голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при ТПП України Олег Юхновський.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *