Підприємці обговорили «Стратегію розвитку МСП-2020» від Мінекономрозвитку

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України 16 січня 2017 року опублікувало на офіційному сайти проект стратегії розвитку малого та середнього підприємництва до 2020 року. Свої зауваження та пропозиції щодо документу бізнес міг внести протягом місяця.

15 лютого Комітет малого та середнього бізнесу при ТПП України зібрав представників національного підприємництва та економічних експертів аби обговорити  проект стратегії. Провідними завданнями розробленого документу Мінекономрозвитку є покращення бізнес-клімату в країні, сприяння експортній діяльності малого та середнього підприємництва,  а також посилення його конкурентоспроможності.

Торгово-промислова палата України має безпосереднє відношення до розробки цієї стратегії та позитивно відноситься до даного проекту. Та основний момент — це її імплементація, впровадження в життя. Важливо пам’ятати, що головним «споживачем»  стратегії є безпосередньо бізнес — малий та середній,  тобто підприємці мають отримати конкретні, зрозумілі кроки щодо ведення їхньої діяльності, — наголосив Ростислав Коробка, віце-президент ТПП України.

Однак підприємці та експертна спільнота до проекту документу віднеслись досить критично. Серед проблемних питань – незадовільна оцінка спрощеній системі оподаткування. На думку експертів, цей виду оподаткування сприяє розвитку саме малого підприємництва, а за рахунок «спрощенки» щороку кількість суб’єктів господарювання збільшувалась на сотні-тисяч, адже головна її перевага —зручність у звітуванні та можливість прозоро вести господарську діяльність.

Ця стратегія вона не відповідає тим основним принципам , тим засадам, тим вимогам, яким має відповідати цей документ. Попередні варіанти цієї стратегії, нажаль, проводились кулуарно, і бізнес уже отримав на виході документ, до якого він не мав жодного відношення, — зауважив В’ячеслав Биковець, голова Комітету малого та середнього бізнесу при ТПП України.


Крім того, бізнес-спільноту збентежило  положення стратегії  щодо декларування зняття з реєстрації  тих об’єднань підприємців та роботодавців, які, на думку розробників,  працюють чи виконують свої функції не таким чином, як вони це мали б робити. Проте експерти та підприємці нагадують про існування Конвенції про свободу асоціації та захист права на організацію, розроблену  Міжнародною організацією праці та ратифіковану Україною. Цей документ дає право на створення асоціацій як працівників, так  і підприємців, а також забороняє державі втручатися  в діяльність таких об’єднань. Тому, положення «Стратегії розвитку МСП-2020» суперечать даній Конвенції.

За результатами обговорення Комітет підприємців ТПП України направив свої пропозиції до Кабміну. У зверненні зазначається, що проект «Стратегії розвитку МСП-2020» у запропонованій редакції має бути відхилений і повернутий розробникам для доопрацювання за участю представників бізнес-асоціацій та підприємців.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *