Всеукраїнський форум ААУ з цивільного права: чи виправдали реформи очікування бізнесу?

Новації у вітчизняному цивільному праві позитивно впливають на бізнес. На цьому наголосили учасники VI Всеукраїнського форуму з цивільного права та процесу «Київська весна» 15 березня. Захід зібрав представників влади, адвокатів, суддів та юристів з усієї країни. Організатором форуму традиційно виступила Асоціація адвокатів України.

Президент асоціації Олег Рачук розповів, що захід став платформою для обговорення нагальних проблем, які виникають під час здійснення представництва у цивільних та господарських справах, проблемних питань у сфері сімейного, спадкового, договірного та корпоративного права, а також захисту права власності:

Мета цього заходу – створення майданчика для професійного спілкування, обміну знаннями, досвідом, ідеями та ініціативами, а також для поглиблення знань та навичок адвокатів, практикуючих і корпоративних юристів та суддів. На цьому форумі ми обговорюємо ті питання, які найбільше хвилюють адвокатуру та бізнес. Асоціація є відкритою для всіх, адже вона є рупором та лідером громадського руху серед адвокатів

Учасники форуму «Київська весна» обговорили перші наслідки реформ у сфері юстиції. Представники влади запевнили, що їм вже є чим пишатися.

Так, заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе розповів, що позитивним та важливим кроком можна назвати передачу функції реєстратора від Мін’юсту до нотаріусів:

У нас працювало 4500 державних реєстраторів без заробітних плат, без мотивації. І все це супроводжувалося великими корупційними ризиками. Ми відмовились від цієї функції і, передавши її суб’єктам державної реєстрації, створили конкурентне середовище. Це дозволило підняти на якісно новий рівень надання адміністративних послуг

Він також розповів про ефективні новели у реформуванні пенітенціарної служби:

Ми хочемо, щоб українські ув’язнені утримувалися в якісних умовах, тому що вони наші громадяни. Ми будемо оголошувати конкурси на пошуки інвесторів, які будуватимуть нові слідчі ізолятори за містом. Після здачі об’єкта інвестор зможе розпоряджатися якоюсь частиною землі у центрі Києва, розвивати свій бізнес. Це державно-приватне партнерство, яке наразі активно розвивається. Ми впевнені, що це дозволить покращити умови утримання українських в’язнів та вирішити проблему з незадовільним станом вітчизняних ізоляторів

Гія Гецадзе наголосив, що всі зусилля міністерства спрямовані на те, щоб полегшити умови ведення бізнесу в Україні:

Менше ліцензій, більше повітря для бізнесу – і наша країна буде розвиватися

Своєю чергою, керівник Головного управління юстиції у місті Києві Станіслав Куценко розповів про новели у сфері юстиції, що вже спростили життя громадян:

Передовсім ми реформували систему роботи з державною реєстрацією актів цивільного стану. Зараз є можливість отримати повторно документи у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Якщо раптом хтось загубив свідоцтво про шлюб, зараз можна подати документи, щоб отримати свідоцтво знову. Заповнюється онлайн заявка і наступного дня в будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану можна забрати повторний документ. Це може бути свідоцтво про шлюб, про розірвання шлюбу, свідоцтво про народження дитини, про смерть або про зміну імені, якщо ви його раптом втратили.

Нагадаю, що нині онлайн будинок юстиції працює не лише в Києві, а й по всій Україні

Станіслав Куценко розповів про електронні сервіси онлайн будинку юстиції, які будуть доступні українцям вже цього року:

В розділі «Інформація з реєстрів» громадяни вже можуть отримати доступ до всіх реєстрів Міністерства юстиції України. Нині ми працюємо над тим, щоб усі реєстри максимально об’єднати в один для того, щоб цією інформацією було ще зручніше користуватися. Я є прихильником двох режимів доступу до цього реєстру. Перший – це коли особа, пройшовши автентифікацію, може отримати всю інформацію з реєстру щодо себе. Другий – це гостьовий доступ, коли в межах професійної діяльності акредитовані суб’єкти (адвокати, нотаріуси, приватні виконавці) можуть отримати усі необхідні для роботи відомості з реєстру

Крім цього, заступник міністра звернув увагу на онлайн послуги, які полегшують умови ведення бізнесу. Зокрема, це стосується реєстрації ФОПів у режимі онлайн, реєстрації змін до відомостей щодо фізичної особи-підприємця, а також припинення підприємницької діяльності.

Він також анонсував майбутні зміни в законодавстві, що позитивно вплинуть на якість надання державних послуг:

Зараз у парламенті знаходиться проект Закону України «Про довірчі послуги». Його суть полягає в тому, що всі органи влади незабаром зобов’язані будуть створити електронні реєстри. І головне, що між цими реєстрами буде встановлено взаємний доступ. У нас зникне проблема, коли один орган влади не знає про те, що інший орган влади вчинив певну дію

Окрему увагу адвокати та судді приділили обговоренню останніх трендів у міжнародному комерційному праві.

Загальна тенденція полягає в тому, щоб створити певні універсальні, глобальні правила, за якими бізнес буде працювати, судитися, виконувати судові рішення.

Існує дуже велика кількість договорів, що крім національного права регулюють відносини між сторонами в зовнішньоекономічних контрактах. До прикладу, існує Віденська конвенція про міжнародний договір купівлі-продажу, яка визначає основні права та обов’язки сторін процесу купівлі-продажу у зовнішньоекономічних відносинах. Тобто сторонам не обов’язково передбачати якість додаткові обов’язки у договорі, вони можуть просто посилатися  на цю конвенцію.

Є також низка інших конвенцій,  що регулюють порядок розгляду спорів. Тож цілком можуть бути створені одні правила для бізнесу із різних країн – зауважила адвокат, член Правління ААУ Юлія Курило.

Присутні також проаналізували практику Європейського суду з прав людини у питаннях захисту права власності. Вони зауважили, що поняття «власність» та «майно» в цьому контексті постійно розширюються, з’являються нові об’єкти, на які поширюється право власності.

Загалом відповідно до практики Європейського суду з прав людини громадяни мають право безперешкодно користуватися своїм майном, а держава — контролювати використання власності відповідно до загальних інтересів. Світова практика свідчить про те, що право власності визначається одним із основних прав людини.

Ще одне важливе питання, яке викликало жваве обговорення, стосувалося захисту бізнесу від тиску та посягань. Адвокати наголосили, що останні зміни, внесені в законодавство, допоможуть боротися з рейдерством, що активно набуває обертів.

Реєстраційну дію без нотаріального підпису здійснити вже не можна. І тому, якщо рейдери будуть захоплювати таким чином підприємства, то це буде відбуватися в тандемі з нотаріусами. Задля того, щоб убезпечити себе, краще здійснювати реструктуризацію бізнесу. І не на одну особу, не на одне підприємство оформлювати все майно, яке є в цього бізнесу, а на декілька, – розповів адвокат Віталій Мацелюх.

Наприкінці зустрічі адвокати наголосили, що вітчизняне цивільне право містить ще низку недоліків. Але спільні зусилля адвокатської спільноти, громадянського суспільства та представників влади зможуть змінити ситуацію на краще.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *