Конференція «Прозорість в управлінні с/х землями»: успішні кейси земельної реформи Німеччини

Земельна реформа в Україні триває вже 26 років. Як прискорити процес та зробити земельні відносини прозорими? Розповідаються німецькі експерти.

29 березня Торгово-промислова палата Україні спільно із Товариством з управління та реалізації земель Німеччини провели міжнародну конференцію «Прозорість в управління сільськогосподарськими землями». Захід зібрав німецьких експертів, а також представників вітчизняного агроринку та органів державної влади. Головна мета заходу — адаптувати успішний німецький досвід земельної реформи під економічні та законодавчі реалії України.

Досвід Німеччини в плані реформування с/г виробництва в плані забезпечення прозорості у сфері земельних відносин є дійсно дуже актуальним для України. У свій час  німецькі підприємства буди приблизно в такій же самій ситуації,  як і Україна, — зазначив Олег  Юхновський, голова Комітету підприємців АПК при ТПП України.

Відомо, що починаючи з 1990-х років, у Німеччині відбувався процес земельної реформи, у тому числі й приватизація земель, що розтягнулася на тривалий час. Цей процес виявився частиною широкого процесу трансформації рамкових умов у сфері економіки та права власності. Метою було створення нового соціального економічного устрою з ринковою орієнтацією. Німецька влада зробила акцент на публічний контроль у земельних взаємовідносинах, залучаючи певні обмеження та регулювання. Головним завдання перед органами влади було запровадження прозорих процедурних процесів: без корупції та хабарництва. Сьогодні таке ж завдання стоїть перед  Україною, де корупція у земельній сфері набула нищівних масштабів. Зокрема, за допомогою процедури безоплатної приватизації лише незначна кількість окремих  осіб досі має можливість отримати особливо привабливі земельні ділянки, а іншим доводиться реалізовувати право, яке належить кожному громадянинові України, долаючи численні та складні адміністративні перешкоди, щоб у результаті отримати ділянки меншої цінності. Серед інших прикладів:  непрозорі процедури зміни цільового призначення та способу користування землями.

Аби зменшити корупцію у земельних відносинах вкрай необхідно здійснювати публічний контроль, ухвалювати виважені політичні  рішення та аналізувати  дані на ринках землі, — наголосив Крістоф Конрад Гільген, менеджер проектів Товариства з управління та реалізації земель Німеччини.

Серед основних заходів запобігання корупції німецькі експерти виділяють такі:
● виявлення особливо корупціогенних сфер;
● аналіз ризиків;
● чіткі повноваження та трудові процеси;
● центральне управління та застереження щодо дозволів;
● принцип «кількох очей»;
● добір кадрів та ротація;
● навчання та підвищення кваліфікації;
● службовий та фаховий нагляд;
● омбудсмени та адвокати довіри;
● внутрішня ревізія.

Крім того, українські експерти запевняють: перший фактор, що стримує розвиток завершення земельної реформи — брак довіри до органів державної влади, зокрема до Державного агентства України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі — Держгеокадастр).

Наші органи управління, наше Міністерство має вибудувати таку систему, з точки зору організаційної та інституційної, яка б спроможна була вирішити колосальну кількість існуючих проблем і вибудувати ідеологію, яка б давала можливість ефективно формувати земельні відносини, що є основою для подальшого розвитку с/г виробництва, — впевнений Олег Юхновський.

Своєю чергою, представники Держгеокадастру запевняють, що відомство робить все, аби земельні відносини в України були прозорими та відкритими. Так, відомство запровадило інструмент екстериторіальності, який має сприяти тому, щоб рішення ухвалювалися не працівниками на місцях, а експертами з інших областей України, котрі будуть визначатися онлайн за принципом випадковості. Сюди також належить процедура проведення публічних аукціонів з надання прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які будуть наживо транслюватися в Інтернеті.

Ми оприлюднюємо інформацію про розпорядження землями та  про самі земельні ділянки. Також  відкрили дані про власників земельних ділянок, — підтверджує Олександр Краснолуцький, директор департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру.

Однак створення чітких правових рамок та запровадження подальших прозорих адміністративних процесів й надалі залишаються великим викликом. Підтвердження тому — поширене рейдерство. Лідерами за кількістю незаконних захоплень земель є Кіровоградська область – 2,8 тис. і Дніпропетровщина – 1,7 тис. випадків.

Треба суворіше карати тих, хто порушує закон. Нажаль, найбільше зараз проблем пов’язані з тим, що судова гілка влади працює неефективно. Відкриваючи ці злочини ми не караємо,  ми запускаєм схему довготермінового розгляду в судах, і той, хто скоїв злочин, не покараний, — заявляє Леонід Козаченко, народний депутат, член Комітету ВР з питань агрополітики та земельних відносин.

За словами народного депутата, левова частина земельного ринку України функціонує в тіні. Він впевнений:

Треба, щоб були рівні права для всіх, хто хоче купити землю: будь ласка, прийди, купуй, прозорий і відкритий ринок, тендер, без участі іноземців на першому етапі. Наступне питання: хто буде реєструвати земельні ділянки, процеси купівлі-продажу? Є ідея, щоб надати це право органам місцевої влади,  в іншому випадку – спеціальному громадському об’єднанню, земельній спілці, яка засновується усіма власниками землі, а також тими хто її купує.

Отже, забезпечення прозорості в управлінні сільськогосподарськими землями – ключовий фактор успішної земельної реформи в Україні. Тому необхідно вибудувати правильну модель аграрної та земельної політики в державі та створити відповідні взаємопов’язані правові рамок, які орієнтуватимуться на цю модель. З цією метою ТПП України об’єднує міжнародних експертів, вітчизняних фермерів, галузеві  бізнес-асоціації  та органи державної влади,  аби європейський досвід дав новий поштовх налагодженню прозорих земельних відносин в Україні.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *