Чому проблеми виноробства в Україні треба вирішувати і негайно: про законопроект №6693  

13 липня презентували законопроект, що вирішує основні проблеми виноробної галузі. Його розробили депутати, Торгово-промислова палата України та винороби. Ініціатори проекту переконані, що він принесе бюджету країни 26 мільйонів гривень надходжень

Виноробний бізнес гальмує бюрократія і зарегульованість

Винороби скаржаться, що розвиток галузі стримують саме бюрократичні бар’єри в отриманні ліцензій. Щоб отримати ліцензію на торгівлю, необхідно надати до 140 дозвільних документів. Це унеможливлює легалізацію дрібних підприємств у сільській місцевості. А вимоги для отримання ліцензії однакові як для великих лікеро-горілчаних заводів, так і для дрібних виноробних компаній.

Підприємці переконують, що найкращим контролером якості продукту має стати не ліцензія, а конкуренція.

Якщо в одному селі буде хоча б 50 виноробів, то зникне потреба у контролі якості продукції. Адже, якщо я піду до одного виробника і мені не сподобається його продукт, то я піду до іншого. Це головне – щоб у споживача був великий вибір, тоді відсіються всі випадкові люди, які відкривають підприємства, – Олександр Ковач, наголосив власник ТМ «Вина Ковача» і голова Спілки виноградарів та виноробів Закарпаття

Винороби сумлінно сплачують до бюджету всі податки, тому не бачать необхідності в надмірній зарегульованості виноробного бізнесу. Тому держава має бути зацікавлена в покращенні умов ведення бізнесу, а не знищувати його невиправданим регулюванням

Ми щомісяця платимо державі 50 тисяч гривень. В Україні 45 млн га землі. І якщо кожен українець буде обробляти цю землю і платитиме податки, то лише за українську землю Україна б мала у бюджеті 450 млрд гривень, — Микола Халупенко, власник виноробного бізнесу

Розвиток виноробної промисловості України стримують також й інші чинники, а саме:

  • зменшення кількості виноградників та обсягів збору винограду
  • відсутність умов для зберігання винограду та виноматеріалів
  • висока зношеність обладнання та устаткування на підприємствах, а також недостатнє використання існуючих потужностей
  • складнощі в захисті від фальсифікації виноробної продукції
  • скорочення державних дотацій на закладку виноградників
  • скорочення експорту продукції виноробства
  • зменшення споживчого попиту у зв’язку зі зниженням рівня життя населення
  • неможливість приватизації земель під виноградними насадженнями
  • ризики, пов’язані з інвестиціями у вирощення винограду

Нам потрібна допомога держави в експорті вина, в організації виставкових заходів. Складно конкурувати з такими країнами, як Франція, Іспанія, Італія, де виноробну продукцію інших країн взагалі не прийнято купувати, але наша продукція не поступається якістю, тому має шанс зайняти свою нішу на інших ринках. Зараз головне завдання – нарощувати обсяг виноградників, – Олег Юхновський, голова Комітету АПК при ТПП України

Наразі за кадастровими даними по Україні нараховується 44,5 тис. га виноградників, 61 виробник і лише 4 сімейних виноробні, що мають ліцензію на виробництво вина. Водночас у Франції – 840 тис. га, 65 тис. виробників і 15 тис. сімейних виноробень.

Якщо ситуація не змінитися, Україна вже найближчим часом не зможе забезпечити свої підприємства вітчизняною сировиною.

Спрощене ліцензування дрібних виноробень і визначення їхнього правового статусу може врятувати галузь

Група депутатів та експерти ТПП України розробили законопроект №6693, який пропонує спростити процедуру ліцензування дрібних виробництв виноробної продукції і визначити їхній правовий статус.

Винороби, які виготовляють вино із власного винограду, зможуть отримати ліцензію без проходження атестації. Це сприятиме розвитку виноробного бізнесу, а надходження до бюджету складуть 26 мільйонів гривень.

Ми зменшимо фінансове навантаження на малого виробника, також він зекономить час для того, щоб легально почати працювати на ринку виноробства, – Михайло Різак, помічник народного депутата України

Нововведення сприятимуть детінізації та легалізації виробництва виноробної продукції і медових напоїв малими виробниками, а також створенню ринку контролю над якістю, зростанню експорту, розвитку винного туризму в Україні та офіційному збільшенню робочих місць у сільській місцевості.

Атестація виробництва буде замінена на декларування матеріально-технічного стану. Спрощено й процедуру затвердження нових марок.

Винороб затверджуватиме нову марку за висновком центральної галузевої або профільної наукової дегустаційної комісії. Дозволяється використовувати як власну акредитовану лабораторію, так і залучати її на договірних засадах, – Михайло Різак

Законопроект також визначає, що мале виноробне підприємство – це підприємство, яке здійснює виробництво та розлив в споживчу тару виноградних, плодово-ягідних, медових напоїв без додавання спирту.

Прийняття законопроекту дозволить малим підприємствам створювати унікальні вина, що призведе до розширення випуску української високоякісної конкурентоспроможної виноробної продукції. Підприємства будуть зацікавлені у відновленні та розширенні виноградників і насаджень плодово-ягідних культур.

Новим напрямком може стати виробництво органічного або біодинамічного вина

Винороби переконують, що прийняття законопроекту №6693 дозволить їм наростити обсяги виробництва та відкрити нові напрямки для розвитку бізнесу. Одним із таких напрямків може стати виробництво органічного або біодинамічного вина.

По всьому світі зростає інтерес споживачів до органічних продуктів, зокрема до вин. Адже люди приділяють чимраз більше уваги охороні здоров’я та екологічності харчових продуктів, – Олег Юхновський

Експерти розповідають, що послідовники біодинамічного виноробства описують його як просунуту форму створення органічних вин.

Одним із видів продукції, виробленої із вторинних продуктів виноробства, може стати біопаливо. Це сприятиме вирішенню проблеми утилізації відходів виноробства.

Виробництво не вимагатиме додаткових витрат земельних територій для вирощування рослин, необхідних для виробництва такого виду палива, а отже, не відбувається і виснаження ґрунту.

Сприятиме впровадженню переробки відходів виноробства на біопаливо й те, що для його виробництва потрібно мінімальне переоснащення обладнання, яке вже існує на виноробних підприємствах.

Нагадаємо, 7 липня відбувся урочистий захід Italian Wine Expo, під час якого понад 20 виноробів із різних регіонів Італії розповіли про секрети виробництва вина та обговорили з вітчизняними імпортерами алкогольної продукції перспективи співпраці.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *