Хто знищує український спирт?

Український спирт залишається не конкурентоспроможним на світовому ринку. Ба більше, вітчизняні компанії також втрачають до нього інтерес, адже собівартість українського спирту на 20-30% вища ніж у країнах ЄС. Причиною цього стали невдало проведена реформа і тотальна державна монополія на виробництво. Фахівці галузі стверджують – чекати більше не можна, потрібно діяти. Про шляхи вирішення проблемних питань говорили на круглому столі “Реформування спиртової галузі в Україні: час приймати рішення”. 

Що трапилося з українським спиртом

За десять років обсяг виробництва спирту впав утричі, а й його експорт — удесятеро. Серед передумов цього занепаду — державна монополія, тотальна тінізація ринку та невдало проведена реформа.

В усьому світі тільки дві держави мають монополію на виробництво спирту — це Україна і Білорусь. Я пам’ятаю 90-і роки. Коли ми виробляли близько 70 мільйонів декалітрів спирту, а експортували — близько 40 мільйонів. Раніше Україна займала перше місце в світі по експорту спирту. Потім, коли ми почали реформувати цю галузь і говорити, що посада керівника (“Укрспирт” — прим. Ред.) має більше значення, ніж посада міністр, ми втратили ці ринки. Наразі відбувається така ситуація, коли виробники алкогольних напоїв, ходять і благають дати їм можливість імпортувати спирт, тому що він дешевший, ніж наш національний. Крім того, у нас внутрішні ціни вищі, ніж експортні. А чому? А тому що ми монополісти. А чому так? Тому що в нас велике обтяження через борги, і виробники повинні їх покривати. Якщо ми відкриємо доступ до імпорту, то все взагалі зупиниться, — Леонід Козаченко

Стрімко скорочується і кількість потужностей, на яких виробляється спирт. Зокрема, виробництво біоетанолу у 2015 році здійснювалося на 5 підприємствах, а у 2016 та січні-червні 2017 — вже на двох. Та навіть не дивлячись на таке скорочення виробники виготовляють більше продукції, аніж собі можуть дозволити українські споживачі.

Фахівці вважають, що свій експортний потенціал в спиртовій галузі Україна втратила у 1997 році, коли Російська Федерація вилучила з режиму вільної торгівлі український спирт. Вітчизняний спирт має високу собівартість, тому переорієнтувати збут на європейські ринки не вдалося — більшість країн експортують його за набагато менші кошти.

Попит же на українську спиртову продукцію впав не тільки на світовому ринку, а й на вітчизняному.

Чи можливо реанімувати галузь?

Галузеві експерти переконані — чекати на зміни більше неможна.

На 71% впало виробництво спирту, на 97% впав експорт спирту, тобто, фактично, втрачено експортний потенціал галузі. Чи стала галузь більш інвестиційно привабливою? Ні, не стала. Чи є необхідність у тому, чекати ще 10 років чи ні? Ні, чекати вже не можемо, — Аліна Шолохман, виконавчий директор асоціації “Укрводка”

Зараз розглядається декілька варіантів “лікування” галузі. Перший — приватизація. Відповідно до ЗУ від 07.07.1999 №847-XIV, підприємства спиртової галузі не підлягають приватизації. Законодавчо це можливо змінити,  і деякі фахівці стверджують, що грамотна приватизація і справді може допомогти цій сфері. Однак важливо не просто передати виробництво спирту у приватні руки, а зробити це з найбільшою користю.

На заході свої пропозиції щодо змін запропонували в Офісі реформ Мінагрополітики. Зоконопроект «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі» пропонує поділити державні підприємства спиртової галузі на дві групи:

  • Підприємства з найбільшим попитом від споживачів, покупці яких матимуть виняткове право на вироблення харчового спирту протягом 5 років у межах встановленої виробничої потужності;
  • Менш ліквідні підприємства, покупці яких матимуть право виробляти технічний спирт.

Визначати склад першої і другої груп пропонується на основі ринкового попиту на конкретні об’єкти.

До уваги учасників форуму представили також концепцію законопроекту «Про особливості приватизації підприємств спиртової і лікеро-горілчаної промисловості» № 4861. Відповідно до документу, приватизація повинна здійснюватися через продаж цілісних майнових комплексів державних підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, продаж цілісних майнових комплексів структурних підрозділів державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості “Укрспирт”. Крім цього, запропоновано проведення поетапної приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості. Підприємства також пропонується поділити на групи відповідно до пропозицій уповноваженого органу управління та затверджені Кабінетом Міністрів України.

Який саме шлях реформування спиртової галузі обере Україна  та чи обере взагалі — покаже час. А поки що залишається сподіватися, що можновладці не допустять остаточного занепаду виробництва спирту.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *