Україна на всесвітній виставці Експо-2017: про найцікавіше

З 10 червня по 10 вересня 2017 року у Казахстані пройшла Міжнародна спеціалізована виставка Експо 2017. Захід, присвячений енергії майбутнього, презентувавав кращі світові технології альтернативних джерел енергії.  Свої досягнення у сфері відновлюваної енергетики представили 115 країн з різних куточків світу. Національним розпорядником  експозиції від України на Експо 2017 стала Торгово-промислова палата України

Україна представила понад сотні інноваційних розробок

На виставці Експо-2017, що тривала три місяці в Астані, українські компанії презентували найкращі вітчизняні розробки у сонячній, вітровій, гідроенергетиці, а також вирощуванні енергетичних культур, виробництві теплової та електричної енергії із відходів сільського господарства та багато іншого. Загалом у виставці  взяло участь понад 60 передових вітчизняних компаній, що ефективно працюють у сфері відновлюваної енергетики та мають що запропонувати світові.

Віце-президент Торгово-промислової палати України Сергій Свистіль розповів, що участь України в Експо-2017 – це унікальний шанс презентувати можливості та перспективи країни міжнародній спільності. І українські компанії-учасники із цим успішно впоралися:

Україна свою основну розробку представила у вигляді інформаційно-пошукової системи. Ця система дозволяє презентувати експортні, імпортні та інвестиційні пропозиції від більш ніж 100 державних і недержавних установ та компаній з України. Можна стверджувати, що цей проект виявився досить успішним, адже багато представників іноземних компаній дуже високо оцінили наші напрацювання та виявили бажання докладніше познайомитися з роботою цієї системи, визнавши її практичною, корисною та ефективною. Крім цього,  скориставшись цією системою, учасники виставки отримали змогу більше дізнатися  про розроблені українськими компаніями проекти, які є  перспективними з точки зору інвестування та отримання прибутку. За ці три місяці світ дізнався про Україну багато нового та побачив країну перспективним торговим партнером

Одними із найцікавіших українських розробок, що були представлені на виставці, відвідувачі назвали вітрогенератор та жалюзі, що виробляють електричну енергію. Не залишився поза увагою також автономний модульний будинок.

Перспективи України у розвитку відновлювальних джерел енергії щороку зростають

За словами експертів, збільшення використання енергії з відновлюваних джерел та альтернативних видів палива сьогодні є важливою частиною стратегії України. І це позитивно впливає на розвиток бізнесу у цій сфері. Україна здійснила важливі кроки у напрямку трансформації енергетичного сектору країни, спрямованої на підвищення енергоефективності та енергетичної незалежності, тепер справа за науковцями та підприємцями, які  розроблятимуть інноваційні проекти та за допомогою держави та додаткового фінансування будуть втілювати їх у життя.

Крім того, членство в Енергетичному Співтоваристві надає Україні можливість збільшити конкуренцію на вітчизняному ринку, прийняти європейські технічні стандарти та прозорі правила, а також покращити інвестиційний клімат.

Зокрема, Україна має значну перспективу розвитку вітроенергетики за рахунок освоєння вітрового потенціалу степових та гірських районів, зокрема причорноморського та приазовського районів. Виробництво електроенергії через  створення та експлуатацію вітроелектричних установок у перспективі може становити 15-20 відсотків електроенергії, виробленої традиційними електростанціями.

Україна готова забезпечити потреби Казахстану у вітроустановках

До того ж Україна вже має достатній досвід проектування, будівництва, експлуатації та обслуговування вітроенергетичних установок та вітрових електростанцій.

Сергій Свистіль розповів про великий бізнес-інтерес з боку казахської та світової ділової спільноти до українських розробок в сфері вітряної енергетики. Він запевнив, що це вселяє оптимізм стосовно подальшого розвитку взаємовигідної співпраці:

Захід став унікальною платформою для налагодження взаємодії України та Казахстану у відновлюваній енергетиці. Тому перспективи збільшення товарообігу між Україною та Казахстаном є очевидними. Зокрема, це пов’язано з відновленням торгівлі, а також із появою нових ніш для співпраці в сфері відновлювальної енергетики. Я впевнений, що участь України у виставці такого масштабу стала каталізатором посилення активності бізнесу. Скоріше за все, вже з наступного року ми підтвердимо це зростаючими показниками товарообігу між країнами

Він додав, що на сьогоднішній день Україна є беззаперечним лідером серед країн пострадянського простору у розвитку вітряної енергетики. Український ринок вітроенергетики є другим за величиною сектором ВЕ, а реалізація вітроенергетичних проектів – один із найбільш перспективних напрямків освоєння ВДЕ на території України. Не дивно, що деякі вітчизні компанії вже давно вдало освоїли інноваційні технології і протягом тривалого часу працюють на вітчизняному та іноземних ринках.

Так, представник ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» Юрій Шевченко назвав вкрай успішним досвід співпраці компанії з Казахстаном:

Розрахункова продуктивність нашого підприємства – близько 100 енергетичних установок на рік. У той же час, при будівництві нашого заводу ми закладали можливості розширення і збільшення нашої продуктивності до 200 вітроустановок на рік. Це говорить про те, що ми здатні це зробити, здатні це робити в умовах Казахстану, і ми готові цей досвід повторити неодноразово та брати участь в розширенні об’єктів на території республіки Казахстан

Утім вітряна енергетика далеко не єдина сфера бізнесу, в якій взаємодіють Україна та Казахстан. У цьому переконаний Тимчасовий повірений у справах України в Казахстані Володимир Джиджора:

Загалом у Казахстані зареєстровано понад 600 українських компаній. Через те, що Україна має великий досвід і технології в сфері переробки відходів, вона готова ділитися ним із Казахстаном. Тому, до прикладу, багато вітчизняних компаній допомагають в Астані та Алмати будувати полігони з переробки побутових відходів. Сподіваємося, що найближчим часом відбудеться візит широкої парламентської делегації з України, яка супроводжуватиметься бізнес-делегацією. Очевидно, що це також прискорить посилення співпраці між країнами

Що стосується українського стенду на Експо-2017, то Володимир Джиджора оцінив його дуже позитивно:

Наш стенд хоча і не великий за розмірами, але він як комп’ютерний чіп: швидко працює, добре і надійно, а також активно залучає експертне співтовариство і підприємців до співпраці з Украною

У тому, що напрямків для співпраці України та Казахстану є чимало, переконаний і президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков:

Україна розглядає казахський ринок як один із важливих шансів для розширення географії свого експорту, тому співпраця з Казахстаном є для нас особливо важливою. Україна має що запропонувати Казахстану. Перспективними напрямками нарощування експорту є в поставки машинобудівного обладнання, продукції металургійної, деревообробної,  фармацевтичної і нафтохімічної промисловості, а також продукції АПК

Україна отримала нагороду за один з кращих павільйонів

Оцінили якість національного стенду і міжнародні представники та експерти. Так, Україна отримала бронзову нагороду на церемонії нагородження кращих павільйонів Експо-2017 в номінації «Найкраще розкриття теми Експо».

Ця нагорода демонструє, наскільки успішною виявилася співпраця держорганів, Торгово-промислової палати України та українського бізнесу. Я вважаю, що Експо-2017 – це один із найвдаліших прикладів державно-приватного партнерства, а для українських компаній, які працюють у сфері «зеленої» енергетики,  –  це унікальний шанс відкрити для себе нові іноземні ринки, – Сергій Свистіль

Якщо говорити про результати виставки, то понад 200 казахстанських компаній вже зацікавилися співпрацею з українськими розробниками та залишили свої контакти, які Торгово-промислова палата України через регіональні представництва передасть підприємцям з різних куточків України.

Україна представила себе на Експо-2017 достойно, на найвищому рівні. Про нас дізналися та розкрили з нового, раніше не відомого боку. Зацікавленість іноземного бізнесу у співпраці з нашими підприємствами різко зросла, що не може не тішити. Безумовно, це позитивний досвід, який сприятиме розвитку країни та її зовнішньоекономічним відносинам. Торгово-промислова палата, зі свого боку, сприятиме тому, щоб про українські розробки у галузі відновлюваної енергетики і не тільки продовжували дізнаватися у світі, – Сергій Свистіль

За три місяці, протягом яких тривала виставка, її відвідало понад 4 млн людей з різних країн світу. Загальна кількість проектів та розробок, представлених на Експо-2017, перевищила 1000.

Нагадаємо, 15 червня у межах міжнародної виставки Експо-2017 було відзначено Національний день України. На честь цього майстрами фабрики художніх виробів імені Б. Хмельницького було створено 30-метровий рушник.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *