У Казахстані реалізують 5 українських енергопроектів

Міністерство енергетики Республіки Казахстан на виставці Експо-2017 в Астані відібрало 5 українських розробок для подальшого використання в країні

Чим зацікавили українські розробники?

Зокрема, представники відомства зацікавилися такими проектами, як фотоелектричні жалюзі компанії SolarGaps, вітрогенеруюча установка Fuhrlander Windtechnology, автономний модульний будинок PassivDom, енергозберігаюча установка для утилізації енергії надлишкового тиску природного газу «Турбосфера», а також проект щодо водозабезпечення й опалення приміщень Syneko.

У цілому можна сказати, що зацікавленість іноземного бізнесу в частині ознайомлення з нашими розробками, з нашими потребами дуже велика. На сьогоднішній день близько 100 компаній залишили свої записи, комерційні пропозиції, свої інтереси в нашій книзі контактів. Близько сотні позитивних відгуків в нашій книзі про відвідувачів. Є вкрай позитивним, що українськими винаходами зацікавилися не лише бізнесмени, а й представники уряду Казахстану. 5 проектів вже будуть реалізовані в країні, – розповів віце-президент Торгово-промислової палати України Сергій Свистіль

Він додав, що усі ці проекти містить інтерактивна інформаційно-пошукова система, яка стала родзинкою українського павільйону на виставці. У ній знаходиться інформація про сотню проектів та розробок України у сфері альтернативної енергетики.

Сергій Свистіль розповів, що іще декілька українських компаній перебувають на стадії переговорів із потенційними замовниками із різних країн:

Ми активно нарощуємо темпи такої роботи і вибудовуємо відносини не тільки з міністерствами, а й з бізнес-асоціаціями. Ми тут підписали угоду з бізнес-асоціацією підприємців Астани, але на цьому не ставимо крапку. У наших завданнях розширити співпрацю із зовнішньою торговою палатою, познайомитися з бізнесом Караганди, побувати на зустрічах в Алмати. Просунути нашу продукцію на зовнішній ринок та залучити інвесторів – ось ці два головні завдання, які ми вирішували на виставці, – Сергій Свистіль

Представник компанії «Фурлендер Віндтехнолоджі» Юрій Шевченко розповів, що українські проекти у сфері відновлюваної енергетики мають велику популярність у світі:

У тому числі і Казахстан вкрай позитивно ставиться до вітчизняних вітроустановок і планує масове будівництво вітропарків до 2020 року. До того ж Казахстан завжди високо оцінює якість української продукції і віддає їй перевагу серед інших країн

Він додав, що компанія вже встигла реалізувати у казахстанському місті Єрейментау свій перший проект:

Зведена нами ВЕС є частиною великого проекту загальною встановленою потужністю 300 МВт. Компанія «Фурлендер Віндтехнолоджі» має амбітні плани взяти участь у розширенні проекту. Тим більше, що розрахункова виробнича потужність нашого заводу дозволяє в рік випускати до 100 вітряних установок, тому ми готові навіть до дуже великих замовлень із Казахстану

Ще одним із проектів, що реалізується в Казахстані,  є колектор на основі концентратора сонячної енергії компанії «Синеко». Розробники розповідають, що установка може бути використана як для виробництва сонячної теплової енергії, так і для опалення та очистки води.

Концентратор являє собою велику площу, в цьому випадку 9 квадратних метрів, в якій все сонячне випромінювання фокусується в тонку лінію. В області цієї тонкої лінії розташовується теплоприймач: вакуумна трубка, в якій циркулює теплоносій. В результаті цей теплоносій швидко нагрівається і швидко транспортується в приміщення, у ваш будинок. Особливість системи у тому, що вона безперервно стежить за сонцем: з ранку його захоплює і веде до самого заходу. У результаті виходить дуже велика продуктивність, у два рази більша у порівнянні зі стаціонарними колекторами – розповів директор виробничо-наукового підприємства «Синеко» Олександр Согоконь

Він додав, що розробляючи цей проект компанія ставила за мету зробити сонячну енергію в побуті настільки ж доступною, як електроенергія або природний газ.

Ще одна особливість системи полягає в тому, що конструкція концентратора складається з вузьких дзеркальних смужок,  які схожі на «гілки». Принцип узятий у природи, де гілки дерев можуть ефективно протистояти вітру. Звідси наша система дуже вітростійка, вона має мінімальну парусність, – Олександр Согоконь

За його словами, цей продукт запатентований як в Україні, так і у Європі. Колектор здатний за добу підігріти 2 тони води до температури 45 градусів, тобто комфортної температури, яка використовується в системі гарячого водопостачання. Це дозволяє значно заощадити на використанні електрики або газу.

До того ж колектор є автономним та має автоматичну систему управління. Отже для його роботи не потрібні додаткові джерела енергії.

Сонце є первинним і основним джерелом енергії для нашої планети. Це найсильніше джерело енергії. Загальна кількість сонячної енергії, що потрапляє на поверхню землі в 7 разів більше світового споживання ресурсів органічного палива. Якщо людству вдасться використовувати хоча б 0,5% від всього надходження сонячної енергії, то цього б вистачило, щоб заповнити світову потребу в енергії на кілька тисячоліть. Перетворення сонячної енергії в електричну має масу переваг. Передовсім, це 100% надійність, адже сонце від нас нікуди не дінеться за прогнозами вчених ще кілька мільйонів років. Крім цього, це чистий і відповідно безпечний для здоров’я джерело енергії

Що стосується інших іноземних проектів, які зацікавили уряд Казахстану, то найцікавішими з них є поновлювані джерела енергії для опалення та охолодження приватних будинків. Зацікавила країну також польська технологія отримання так званого «блакитного вугілля», яка дозволяє відчутно знизити токсичні викиди. У «блакитного вугілля» вони на 80% нижче, ніж у звичайного.

Орім цих ноу-хау, Казахстан зацікавилася французьким ізоляційним покриттям та китайськими технологіями щодо зниження рівня викидів забруднюючих речовин з ТЕЦ.

Міністерством було створено робочу групу з вивчення та аналізу виставкових об’єктів ЕКСПО-2017 на предмет їх використання в науково-освітніх сферах нашої країни. Вивчено виставкові експозиції всіх країн, які є лідерами світової наукової діяльності в галузі відновлюваної енергії: вітрової, сонячної, геотермальної, гідроенергетики, біоенергетики та ядерної енергетики. Ідеї, проекти, що представляють інтерес для Казахстану можна розділити на три групи. Перше –  наукові ідеї і комерційно доступні інновації. Друге – технології впровадження. Третє – освітні методики, технології, – заявив міністр освіти та науки Казахстану Ерда Сагада

За словами міністра освіти, виставку відвідали представники 55 університетів з усього світу. Міністерством проведено понад 100 зустрічей і переговорів з представниками країн-учасниць, підписані дев’ять меморандумів про співпрацю. Університетами досягнуто більш 20 домовленостей про двостороннє співробітництво.

Наприклад, Казахський національний університет ім. Аль-Фарабі домовився про проведення спільних наукових досліджень з розробки нових технологій по ВДЕ. Із університетом Латвії – в дослідженнях нових перспективних матеріалів, з партнерами з Угорщини, Чехії, Польщі – по трансферту технології в області генерації електричної енергії. З представниками Франції та США – про співпрацю в сфері розробок щодо застосування установок на основі термоелектричних матеріалів.

Крім цього, університет у місті Караганда підписав момерандуми про розширення і зміцнення міжнародних зв’язків у галузі наукових досліджень та інновацій з університетами Шеффілда, Уоріка та Королівським коледжем в Лондоні.

Крім того, у межах післявиставкового використання матеріалів Експо 2017 в освітньому процесі навчальних закладів ми передбачаємо створення єдиного цифрового освітнього ресурсу з наукових матеріалів Експо зі всіх павільйонів, контент якого буде розміщений на доступних освітніх платформах в кожній школі. У нього будуть включені освітні ресурси як сільських, так і міських шкіл Казахстану, – розповів Ерлан Сагада.

Прогнози експертів вражають

Загалом популярність альтернативних джерел енергії з кожним роком зростає. За даними міжнародних експертів вже найближчими роками видобуток нафти і природного газу почне відчутно скорочуватися. До того ж необхідно враховувати, що ці види палива постійно зростають в ціні через скорочення світових ресурсів. Навіть відкриття нових родовищ не може вплинути і стабілізувати ціни, так як на їхню розробку і видобуток з кожним разом доводиться витрачати більше коштів та часу.

Передбачається, що частка традиційних джерел енергії в паливно-енергетичному балансі до 2030 року впаде з 65% до 20%.

Люди в усьому світі стають більше зацікавлені у енергетичній незалежності, вони прагнуть не бути зв’язаними чимось, тобто прагнуть бути більш економними, –  підсумував Олександр Согоконь

Нагадаємо, на Експо-2017 приїхали представники 60 провідних вітчизняних компаній, які працюють у сфері енергоефективності, а також інвестиційній, фінансовій та банковій сферах. Вони презентували понад 100 розробок у сфері «зелених» технологій. Це сучасне обладнання для створення сонячної, вітрової, гідроенергетики, вирощування енергетичних культур, виробництва теплової та електричної енергії з відходів сільського господарства.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *