Як бізнес Донбасу долає труднощі

Дати старт власному бізнесу та зуміти його розвивати завжди непросто, аж надто – під час складних економічних часів та військового конфлікту. «Маленькому бізнесу великі можливості» — під таким гаслом відбувся «Схід-Експо-2017». Основною метою заходу є презентація малого та середнього бізнесу Донецької та Луганської областей і пошук нових бізнес-партнерів.

Військовий конфлікт і економічний спад в країні негативно позначилися на бізнес-кліматі усієї держави. Найбільше ж постраждали підприємства, що безпосередньо розташовувалися у зоні проведення антитерористичної операції. Колись найбільший промисловий регіон України зараз змушений переносити свої потужності та виробництва в інші регіони країни, а подекуди — навіть “заморожувати” свій бізнес. Однак підприємці Донбасу не опускають руки — вони перепрофільовують виробництво, перевозять свої офіси до інших міст України і переконують — бізнес Донеччини і Луганщини перспективний та успішний.

Найголовніша позиція, яку ми сьогодні презентуємо, — ні Луганська, ні Донецька області не опустили руки. Попри все ми розвиваємося, шукаємо можливості у малому і середньому бізнесі. Найбільша надія на цей форум в мене як в голови адміністрації — це те, що ми крок за кроком маємо прийти до технопарку. Тобто ми повинні знайти всі можливі шляхи, щоб бути інвестиційно привабливими та мінімізувати ризики на сході України, — Юрій Гарбуз, голова Луганської військово-цивільної адміністрації

Що таке Схід-Експо та кому це потрібно

Організатором заходу виступила Програма розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки урядів Польщі та Японії. Також партнерами стали  Донецька та Луганська облдержадміністрації, Агенція регіонального розвитку Луганської області, Торгово-промислова палата України і Торгово-промисловою палата Донецької області.

Три роки тому люди масово тікали з Донбасу в пошуках допомоги та прихистку. Сьогодні вони приїхали до Києва, щоб гордо представити свої успішні підприємства усій Україні та запропонувати нові бізнес-можливості та співпрацю, — зауважив  Янтомас Хімстра, директор ПРООН в Україні

Схід-Експо виділяється серед усіх заходів, спрямованих на презентацію підприємців та пошук нових партнерів. Він презентує МСБ конкретного регіону — Донбасу, але кожному з підприємців є що запропонувати не лише споживачам і бізнес-партнерам з інших областей України, а й з інших держав.

Коли я обирав чим зайнятися, яким бізнесом, я подумав: що наше місто може запропонувати як мінімум Україні, того, чого немає в інших регіонах? — розповідає Дмитро Сменов, представник компанії Galit із Артемівська. — Ми займаємося виробами з кам’яної солі. Ми працюємо як по Україні, так і маємо експортний досвід в Ізраїль

У межах заходу відбуваються відкриті дискусії, презентації, бізнес-консультації і майстер-класи. Найуспішніші бізнес-практики діляться своїми історіями успіху та дають поради з ведення своєї справи.

Крім цього, це хороша можливість показати усьому світові, що бізнес Донбасу різноманітний, цікавий та конкурентоспроможний.

Ми вже вкотре проводимо цю виставку, і я хочу сказати, що вона — це доказ того, що у Донбасу є майбутнє і у бізнесу Донбасу також є майбутнє. Інтеграція бізнесу Донбасу в інші регіони України — це також велика можливість показати усій Україні, що ми можемо, показати увесь потенціал. Традиційно Донбас сприймався як машинобудування, металургія, крупний будівний бізнес. Але, як ми бачимо тут, на Донбасі виробляють та розробляють багато всього: від іграшок до інноваційних технологій, — Ельвіра Севост’яненко, Президент Донецької торгово-промислової палати

Найвищі відгуки учасників Схід-Експо свідчать: цей захід дійсно допомагає бізнесу.

Виставка показала, що ми є, що ми живі, не припинили своєї діяльності у нових умовах та на новому місці. У процесі експозиції нас відвідували різні організації, включно з державними структурами. Приміром, Донецька і Луганська облдержадміністрації запросили нас із перспективою укладання з ними контрактів, — Олександр Синяк, “АТЕ-сервис”.

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *