Waste Management-2018: як вирішуватимуть проблему зі сміттям в Україні

#виставка

Одинадцять мільйонів тонн – саме стільки побутових відходів вивозять на полігони і неофіційні звалища в Україні за рік. При цьому в країні працює лише 1 сміттєспалювальний завод, потужностей якого недостатньо навіть для обслуговування столиці. Як зупинити екологічну катастрофу та перетворити сміття на прибутковий бізнес?

Про це говорили на Міжнародній виставці обладнання та технологій для збору і переробки відходів Waste Management-2018, що відбулася 2-3 жовтня в Києві.

На думку представників бізнесу, є очевидні причини, які гальмують вирішення проблеми зі сміттям. Зокрема, це відсутність національної стратегії, необхідних законодавчих актів та прозорих правил для гравців ринку:

Потрібно на державному рівні створити сприятливі умови для тих, хто виробляє промислові відходи, щоб вони могли їх утилізувати. А також для тих, хто збирає, перевозить, переробляє та утилізує відходи, – переконана Ірина Вербицька, менеджер напрямку «екологія» Дирекції зі стійкого розвитку компанії «ДТЕК Енерго»

Водночас представники влади запевнили, що вже працюють над розробкою національної стратегії:

В Україні мають бути створені єдині правила роботи на ринку. Стратегія якраз визначає ці правила та основні принципи. Щоб інвестори, учасники ринку і населення розуміли, що буде відбуватися і як, – Максим Барінов, начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону України  

Він також додав, що наразі однією із ключових проблем є відсутність достовірної інформації про кількість полігонів, об’єм відходів, які формуються та захоронюються. Існує також необхідність створення баз даних та реєстрів. А тому національною стратегією передбачено створення цієї інформаційної системи.

Водночас начальник управління з питань формування та реалізації державної політики у сфері поводження з побутовими відходами Олег Кострикін заявив, що гальмує розвиток галузі і низький тариф на захоронення відходів. Це робить вивезення відходів на звалище або полігон вигіднішим у порівнянні із різними методами сортування, переробки та утилізації:

Полігон, який встановив тариф 70 грн за тону відходів та використовує заходи щодо запобігання негативного впливу на навколишнє середовище вступає у цінову конкуренцію із сусіднім напівлегальним звалищем, який приймає відходи по 20-40 грн за тону і нічого не робить. Гарантія доставки відходів на цей полігон примарна. Не є ціллю підвищити тариф, ціллю є встановити економічно обґрунтований тариф за всі заходи, які повинні бути здійснені на полігоні

Крім цього, учасники заходу наголосили на необхідності визначення відповідальності за порушення екологічного законодавства:

Якщо обласна адміністрація повинна створити концепцію, вона має її зробити. Людей тільки спочатку треба просити і домовлятись з ними, а далі –  застосовувати штрафні санкції, як це прописано. Спершу інформувати, потім штрафувати. Цим треба займатись. Треба напрацювати спільну нормативну базу. Чітко установити, хто за що відповідає, – переконаний Олег Валов, заступник голови Тернопільської ОДА

Слід зазначити, що цьогорічна виставка викликала неабиякий інтерес у представників бізнесу. На ній були представлені надсучасні технології й обладнання з України та понад десяти країн Європи:

Ми приїхали з обладнанням для знешкодження і обробки медичних відходів, для обробки небезпечних відходів фармацевтичної галузі, а також інфікованих відходів тваринного походження. У нашому обладнанні відсутні перехресні інфікування, воно економне, воно ефективне, – розповів представник компанії Celitron

Очевидно, що проблема сміття зараз дуже гостро стоїть в Україні. Утім експерти переконують, що вирішити її – реально. Для цього необхідна консолідація дій  бізнесу і влади, і найголовніше – розуміння українців, що чистота навколишнього середовища починається із кожного з нас.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *