Понад 30% лабораторних аналізів є недостовірними – експерти

#лабораторії

Кількість недостовірних аналізів в Україні сягає 200 мільйонів на рік. Це понад 30% від загального обсягу досліджень. Таку страшну статистику озвучили експерти під час круглого столу в Київському прес-клубі 21 березня. Вони відмітили, лабораторні помилки – головна причина запізньої або хибної діагностики серцевих хвороб та діабету. Якби їх не було, тисячі українських життів можна було б врятувати

Представники медичної спільноти наголошують, що забезпечення достовірності лабораторних досліджень – ключова проблема сучасної медицини. Адже неточні аналізи, як правило, призводять до медичної шкоди, лікарських помилок та загрожують життю пацієнтів. 

В Америці точність аналізів контролюється з 1947 року, в Німеччині незалежний аудит тестів в лабораторіях існує з 1966 року, а в Україні переважна більшість лабораторій не мають незалежного зовнішнього аудиту. Аудиту якості тестів на глюкозу на первинці зовсім не існує.

Президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко запевняє, що це дуже серйозна проблема:

Кожен, хто приходить до нас, говорить, що був у двох, у трьох лабораторіях, скрізь заплатив кошти, і всі ці відповіді – різні. То якій же із цих трьох відповідей вірити? Розумієте? Тому сьогодні просто потрібно поставити питання: або не робити такі аналізи зовсім, або покращити роботу лабораторій

Водночас громадські активісти запевняють, недостовірні аналізи – це, як правило, результат кричущих порушень з боку лабораторій. І наводять конкретні приклади:

Я провів власне розслідування у Львові, під час якого з’ясував, що працівники лабораторій «Медіс» та «Ескулаб» перевозять аналізи пацієнтів у звичайних маршрутках, чим наражають на небезпеку пасажирів, а також ставлять під сумнів інформативну правдивість самих аналізів, – розповідає Едуард Синяговський, громадський активіст руху «За чесну медицину»

За його словами, це далеко не все, чим “грішать” лабораторії. Активіст також з’ясував, що замість того, щоб утилізовувати залишки біоматеріалів лабораторії просто викидають їх у сміттєві баки львів’ян. Експерти називають таку поведінку неприпустимою та запевняють, що будуть звертатися з листами до львівської влади:

Там же хімікати, реактиви, кров. В крові може бути будь-що, різні інфекції. Я думаю, нам усім треба над цим задуматись. А львівській владі відреагувати та перевірити ці лабораторії, – говорить Людмила Петренко

Своєю чергою, адвокат Денис Ципін наголосив, що лише контроль з боку громадськості і влади зможе змінити ситуацію на краще:

Те, що з’ясував Едуард Синяговський у своїх розслідуваннях, показує реальний стан речей із контролем якості роботи медичних лабораторій. Вони залишені сам на сам. Якщо директор лабораторії має сумління, він контролює усі процеси, якщо не має – отримуємо таку жахливу картину: лабораторії економлять гроші на транспортуванні, на прибиранні сміття, і, таким чином, зводять нанівець сутність своєї роботи 

Експерти наголошують, що недостовірні аналізи – загальнодержавна проблема. Тому вона має вирішуватися комплексно та негайно. І лише контроль з боку влади, самих пацієнтів та запровадження відповідальності за кожний хибний аналіз забезпечать ефективну роботу лабораторій та достовірність аналізів.  

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *