Як записатися на вакцинацію: офіційна інформація vs реальність

#коронавірус

Днями МОЗ опублікувало інструкцію про те, як потрапити до списку очікування на вакцинацію проти COVID-19. Тим часом в Україні розпочалася вже друга хвиля вакцинації, яка передбачає, окрім медиків, щеплення людей старше 80 років. Але чи так просто записатися на вакцинацію? Виявилося, що в реальності це зробити дещо складніше, ніж розповідають чиновники.

Електронний список очікування на вакцинацію проти COVID-19, який відкрився у березні і записатися до якого може кожен українець, – це не електронна черга. Черговість щеплення категорій населення визначається етапами вакцинації, яких в Україні має бути п’ять. Наразі триває другий етап, коли вакцинуються медики, люди віком 80+ та соціальні працівники. Як зазначає Міністерство охорони здоров’я України, електронний список очікування формується, щоб краще спланувати та організувати процес вакцинації. Тобто незалежно від того, коли ви записалися у список, викличуть вас лише тоді, коли розпочнеться вакцинація вашої категорії. Тож якщо ви старші 80 років або маєте літніх родичів, подбайте про вакцинацію вже зараз.

Як вакцинуватися – покрокова інструкція

Деяким категоріям, які наразі вакцинуються, не обов’язково записуватися у список очікування. Наприклад, медиків про можливість та дати щеплення інформують роботодавці та керівники установ. Всі інші можуть внести себе до списку й очікувати повідомлення про запрошення на вакцинацію. Це можна зробити через портал чи мобільний застосунок «Дія» або через національний контакт-центр МОЗ за телефоном 0-800-602019.

Однак якщо ви або ваші родичі уже в категорії, яка наразі проходить щеплення, одразу зв’язуйтеся з найближчим пунктом вакцинації і записуйтеся на дату, яку вам запропонують. Ознайомитися з переліком стаціонарних та мобільних пунктів вакцинації можна за посиланням https://health-security.rnbo.gov.ua/vaccination….

Стаціонарні пункти вакцинації зазвичай розташовуються у поліклініках і мають телефони, за якими з ними можна зв’язатися. У села, де немає стаціонарних пунктів, приїжджатимуть мобільні пункти. Про дату їхнього приїзду можна дізнатися у сільській раді.

Чи потрібна декларація з сімейним лікарем?

Офіційно влада заявляє, що декларацію із сімейним лікарем для щеплення укладати не потрібно. Але в реальності без декларації вакцинацію вам не зроблять, говорить киянка Зоя Звиняцьківська. Вона розповіла у Facebook історію щеплення своєї літньої матері. За її словами, процедура, яка була розроблена і передбачала можливість вакцинації без декларації, на практиці не працює. Адже відомості про вакцинацію треба внести до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), через яку планується верифікація ковідних паспортів. Наразі через технічні особливості ЕСОЗ не працює з людьми, які ще не уклали декларацію. 

 «Фіксувати факт вакцинації технічно можливо тільки людям, шо вже в системі, тобто з деклараціями, – зазначає Зоя Звиняцьківська. – В провінції, я так розумію, це майже зупинило процес вакцинації, адже декларацій укладено небагато, а за межи цих розпоряджень вакцинація фактично вийти не може».

Хочеш вакцинуватися – прояви активність

Загалом же вакцинація проходить доволі цивілізовано, розповідає киянка. Після щеплення людина має півгодини залишатися у пункті. Протягом цього часу медичний персонал постійно цікавився станом здоров’я її літньої матері. Черг у пункті щеплення не було. Вакцинація безкоштовна.

Кожен, хто вакцинувався, отримує пам’ятку про щеплення, де записано, яка саме вакцина була введена. У термін від 8 до 12 тижнів має бути зробити друге щеплення тим самим типом вакцини.

За словами Зої Звиняцьківської, наразі система влаштована таким чином, що вона не виявляє реальних людей, які хочуть вакцинуватися. Багато літніх людей не знає ні про таку можливість, ні про те, як прищепитися. Тому вакцинованих у категорії 80+ в Україні мало, а в деяких областях вже щеплюють і молодших людей замість тих, які мали вакцинуватися за планом, – і 70-річних, і 65-річних. Тож якщо у вас є літні родичі, телефонуйте у стаціонарні пункти вакцинації, і дуже вірогідно, що вас внесуть в список.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *