Що потрібно знати про ефект плацебо?

#чек-ліст

В часи пандемії, коли здоров’я набуло особливої цінності, всі ми час від часу перебуваємо у пошуці найефективніших методів лікування та профілактики. А що, коли звернути увагу на ліки плацебо? Наш чек-ліст допоможе зрозуміти, чи може цей науково визнаний ефект бути корисним у вашій ситуації.

Що таке плацебо?

Плацебо називають речовину, яка не має лікувальних властивостей, але рекомендується пацієнту як ліки. Феномен, коли людина почувається краще після прийняття такого препарату, називається ефектом плацебо. 

Цікаво, що спочатку існував вираз «співати плацебо» і означав він «робити щось штучно і фальшиво». Слова «Рlacebo Domino in regione vivorum» («Буду благоугодним Господу в землі живих») – це рядок із псаломів, які були обов’язковими до виконання на похоронах за канонами Римо-католицької церкви. Часто до процесії приєднувалися випадкові перехожі, видаючи себе за родичів покійного, щоб долучитися до трапези. Звідси і пішов вираз «співати плацебо», тобто вдавати щось.

Де застосовується плацебо?

Плацебо, як правило, застосовується в ситуаціях двох типів. Перший – це під час медичних досліджень за так званим «сліпим методом», коли пацієнтам і навіть самим дослідникам не повідомляється про його застосування для того, щоб не було відомо, отримує пацієнт лікарський препарат чи просто таблетку лактози. Це має значення, коли необхідно перевірити ефективність нового препарату чи методу лікування.

Другий варіант – коли лікар призначає плацебо пацієнту під час лікування, завідомо знаючи, що ефект може не спрацювати. До речі, незважаючи на те, що плацебо приписують повсюдно, його застосування майже ніяк не регламентується.

В яких випадках працює плацебо?

Якщо симптоми – нудота чи біль, то у такому разі плацебо може допомогти. Деяка ефективність зафіксована і при хворобі Паркінсона – покращується моторна функція. Причому коли йдеться про біль, мається на увазі не лише такий, як, приміром, мігрень, а і пов’язаний з конкретними ушкодженнями, наприклад, розривом меніска.

Існує навіть плацебо-хірургія – коли пацієнту говорять, що провели операцію, а насправді нічого не роблять. В одному з таких експериментів американський хірург Брюс Мозлі провів 90 пацієнтам артроскопію, а ще 90 плацебо-артоскопію. Їм кололи знеболювальне, робили розріз на коліні, але не відновлювали хрящ. В результаті плацебо-артроскопія дала такий самий ефект, як і справжня.

В 1959 хірург Леонард Кобб так само проводив фіктивну перев’язку внутрішньої грудної артерії. Її результати навіть перевершили результати справжньої операції. 80% пацієнтів плацебо-хірургії Кобба відзначили покращення самопочуття, тоді як серед реально прооперованих людей ця частка склала 73%.

Чи небезпечне плацебо?

Деякі фахівці відзначають, що результативність прийому пустушки може насправді означати, що у пацієнта настало полегшення через природний перебіг хвороби, і плацебо не може ліквідувати хворобу, бо не діє на її першопричину. 

Тож прибічникам плацебо все ж не варто відмовлятись від стандартного лікування. Якщо хвороба не стосується тих, що проходять природнім шляхом, це може бути небезпечно.

Коли лікарі назначають плацебо?

Деякі дослідження свідчать, що такі медикаменти призначають до 80% лікарів і до 100% медсестер! Іноді причиною стає невиправдане бажання пацієнта отримати певні ліки, коли вони насправді не потрібні. Іноді плацебо призначають при невизначених скаргах для діагностики. Ну або медики просто вірять, що ці ліки справді допоможуть.

Читайте також: 9 міфів про мігрень

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *