Інфографіка: що змінила реформа оплати праці?

Днями Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект №5130). За документ проголосували 227 нардепів.

Ним унесено зміни до законодавчих актів щодо оплати праці, пенсійного забезпечення, сплати ЄСВ, діяльності фондів соціального страхування, порядку забезпечення та виплати стипендій, верифікації та моніторингу соцвиплат, монетизації пільг тощо.

Що це означає?

1. З 1 січня 2017 року розмір мінімальної зарплати вже не буде змінюватися протягом року залежно від перегляду прожиткового мінімуму. Але, як і раніше, він буде встановлюватися ВРУ у Законі про Держбюджет не рідше одного разу на рік.

2. Заробітну плату або посадові оклади розраховуватимуть на основі прожиткового мінімуму.

3. Замість єдиної тарифної системи оплати праці в Україні з’являться різні.

4. Якщо проголосують ще й мін. зарплату у 3200 грн, то мінімальний страховий внесок з 1 січня становитиме 704,00 грн. Роботодавцям доведеться не тільки переглянути оклади працівників, а й здійснювати доплату ЄСВ до цієї суми.

5. Максимальний розмір пенсії обмежено на рівні 10 740 гривень.

6. Розмір платежів за надання адмінпослуг, сплати судового збору та держмита прив’язується до прожиткового мінімуму для працездатних осіб (замість мінімальної заробітної плати, як є сьогодні).

7. Підприємців (крім єдинників 1-ї групи) зобов’яжуть сплачувати ЄСВ не нижче мінімального страхового внеску. Тобто ФОПам на загальній системі слід чекати додаткових витрат у 704 грн за місяці, коли вони не отримають доходи.

8. За недопуск державного інспектора праці до перевірки застосовуватиметься штраф у розмірі до трьох мінімальних заробітних плат — окрім випадку, коли темою перевірки є неоформлення трудових договорів із працівниками та виплата заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ.

А от коли інспектор прийшов виявляти факти виплати зарплат «в конверті», його недопуск оцінено у 100 мінімальних заробітних плат. Це 160 тисяч (!!!) грн станом на грудень 2016 року. І, швидше за все, вдвічі більше з 1 січня.

Нагадаємо, що Рада погодила й зміни до Податкового кодексу щодо ПДВ, єдиного податку, акцизу та інших видів оподаткування.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *